CT-lézer-mammográfia

Sok nő fél az emlőráktól, mégis nehezen szánják rá magukat a szűrővizsgálatra. Klinikánkon rövid időn belül, fájdalommentes vizsgálat során derítjük ki a panaszok hátterét. Az emlőszövet sűrűsége, feszessége, implantátum vagy fiatal kor esetén is megbízható vizsgálati eredményt nyújt a modern, lézeres technológia.

A Magyarországon egyedülálló gép működés közben:

dr. Bátóczki Ágnes a CT-lézer mammográfiáról from MeDoc Egészségközpont on Vimeo.

Évente a világon több mint egymillió nőnél diagnosztizálnak emlőrákot s az elhanyagolt betegség gyakran halálos kimenetelű. Magyarországon évente 2500 nő hal meg emlőrák következményeként. A halál leggyakoribb oka a későn felfedezett betegség. Fontos, hogy a betegséget a lehető legkorábbi stádiumban fedezzék fel, és kezdjék el kezelni, mert az orvosi beavatkozás ekkor a leghatékonyabb. A korán felismert emlődaganat 90 %-os biztonsággal gyógyítható! A betegség kialakulásának valószínűsége az életkorral együtt nő, ám 45 év alatt is egyre nagyobb számban diagnosztizálnak emlődaganatot.

Az emlők szerkezetük szerint öt csoportra oszthatók, attól függően, hogy milyen arányban van bennük zsír, kötőszövet, illetve mirigyállomány. Az egyik „véglet”, amikor szinte csak zsírt tartalmaz a mell – ez nagyon jól átengedi a röntgensugarakat, szinte tökéletesen „átlátszó”, így igen jól vizsgálható, az esetleges elváltozások szembetűnők. A fiatalabbakra általában a másik véglet, az ún. „dense” emlő a jellemző. Az emlő állománya sűrű, azaz sok kötőszövetet és mirigyet tartalmaz. Ilyen esetben az elváltozás nehezen észrevehető. A nők 40%-a dense-emlőjű.

A dense-emlők vizsgálatára fejlesztették ki az Egyesült Államokban a káros sugárzástól mentes Computed Tomography Laser Breast Imaging System, vagyis CT-Lézer mammográfia eljárást, amely a heterogén, és az igen tömött emlő esetén is nagy érzékenységgel képes a rosszindulatú emlődaganatokat kimutatni.

ct-lezer-mammografia

A vizsgálat az új fejlesztésű, lézeres technológia segítségével teszi láthatóvá az emlőben kialakult rosszindulatú elváltozásokat az „angiogenezis” kimutatásával. A hagyományos mammográfia a struktúra változását jelzi, míg a CT-lézer a malignus elváltozás környezetében kialakuló érképződést mutatja ki. A CT technológia segítségével már az igen korai elváltozásokat is kimutatja „dense”-emlőjű nők esetében is. A CT-lézer-mammográfiás vizsgálat esetén nincs káros sugárzás, és kiküszöbölhető a kellemetlen emlőkompresszió.

A diagnosztikai berendezés a szervezetre ártalmatlan lézerfényt alkalmaz – amely nem ionizáló, ezért az egészségre ártalmatlan sugárzás –, és a leképezést komputer tomográf (CT) végzi. A vizsgálat kényelmes, fekvő helyzetben történik, így nem jelentkezik kellemetlen emlőkompresszió. Mindenféle emlőtípusnál, így a sűrű (dense) emlőtípusnál is nagy érzékenységgel tudja kimutatni az esetleges elváltozásokat. Fiatal életkorban vagy terhesség alatt is alkalmazható, mivel nincs káros sugárzás. A vizsgálat elvégezhető 40 év alatti életkorban is. Különösen javasolt abban az esetben, ha a családban korábban előfordult melldaganat (különösen BRCA- pozitivitás esetén). Javasolt, ha az emlőben csomó tapintható, ill. az emlőben fájdalmat érez.

Nagyon fontos szempont, hogy a CT-lézer-mammográfiás vizsgálat ideális módszer emlőimplantátummal rendelkező hölgyeknél, a lézerfény úgy lát át az implantátumon, mintha az üvegből volna. Itt sincs nincs szükség az emlő összenyomására, így az implantátum biztosan nem sérül. Sokan nem tudják, hogy mellműtét előtt (plasztikai műtét előtt, implantátum-beültetés előtt, emlőkisebbítő műtét előtt) mindenképpen célszerű elvégeztetni egy alapos vizsgálatot. Mellimplantátum-beültetés után évente ajánlott műszeres emlővizsgálatot csinálni.

A magyar szakmai fórumok hazánkban is engedélyezték a vizsgálati módszert.

A CT-lézer-mammográfia elsősorban olyan nők számára javasolt, akiknek eltérés tapintható az emlőjükben.

Javasolt a „dense” (sűrű) emlőjű fiatalabb nőknél, mivel itt a CT-lézer mammográfia a már működő nemzetközi centrumok elemzése, és a megjelent irodalmi adatok alapján is előnyös vizsgáló eljárás az emlődaganatok kimutatásában.

Komplex_emlovizsgalat_400

Egészségközpontunkban a CT-lézer-mammográfiával egy időben az emlők ultrahangos, valamint szakorvosi tapintásos (fizikális) vizsgálatát is elvégezzük!

A CT-lézer-mammográfiás vizsgálati csomagunk ára: 31 900 Ft

A CT-lézer-mammográfiás vizsgálat felső súlyhatára 120 kg.
Az OEP által finanszírozott szűrésektől a módszer eltérő, azért a mammográfiával nem összevethető. A talált elváltozások további utánkövetése emlőcentrumokban történik a MeDoc Egészségközponton keresztül.

Orvosi szakirodalom

Jin QI, Zhao-xiang YE, Xiao-lei XUE. 94th Annual Radiological Society of North America (RSNA) Conference CTLM as an Adjunct to Mammography in the Diagnosis of Patients with Dense Breasts

PDF dokumentum letöltése »

Poellinger A, Martin JC, Ponder SL, Freund T, Hamm B, Bick U, Diekmann F.: Near-infrared laser computed tomography of the breast first clinical experience Acad Radiol.
2008 Dec;15(12):1545-53

PDF dokumentum letöltése »

FLOERY Daniel ; HELBICH Thomas H et al: Characterization of benign and malignant breast lesions with computed tomography laser mammography (CTLM) : Initial experience Investigative radiology 2005, vol. 40, no6, pp. 328-335

Szakorvosaink:

Dr. Makula Éva

Dr. Bátóczki Ágnes


Bejelentkezés, érdeklődés: