Kezdőlap

Bemutatkozás

Szolgáltatásaink

Orvosaink

Áraink

Vállalatoknak

Eszközparkunk

Kapcsolat

AKNÉ, PATTANÁSOS BŐR, AKNÉS HEGEK- ÚJ TERÁPIÁS LEHETŐSÉG

 

AEROLASE LIGHTPOD NEO ELITE

ÚJ FOGALOM A LÉZERGYÓGYÁSZATBAN MAGYARORSZÁGON!

CSAK A MEDOC EGÉSZSÉGKÖZPONTBAN!

 

ÁTTEKINTÉS

Az akné, azaz a pattanás a leggyakoribb bőrgyógyászati megbetegedés. Csaknem minden embernél előfordulhat. A tinédzserek 85-90%-át érinti és felnőttkorban is jelen van. A 20-as éveiben a felnőttek 64%-ának, a 30-as éveiben a 43%-ának keseríti meg a mindennapjaikat. Serdülőkorban férfiaknál, felnőttkorban a nőknél gyakoribb az előfordulás.

Az aknét krónikus betegségnek tekinthetjük, hisz az életminőséget negatívan befolyásoló, vissza-visszatérő tünetek az esetek nagy részében hosszútávú kezelést igényelnek. Minden második aknéval diagnosztizált páciens még felnőttkorában is küzd a problémával és annak negatív következményeivel: a hegekkel, a tartós hiperpigmentációval, a bennük kialakult szorongással, depresszióval és szociális elszigetelődéssel.

Az akné kialakulása:
Az akné a faggyúmirigyek krónikus gyulladása, mely a faggyúmirigyekben gazdag bőrterületeket érinti. Kialakulásához számos tényező járulhat hozzá. Az egyik legfontosabb a hormonhatás, a férfi hormonok fokozott termelődése. Jellemzően serdülőkorban jelennek meg az első pattanások, amikor a hormontermelődés megindul a nemi mirigyekben. A hormonok hatására növekszik a faggyútermelődés és megbomlik a bőr hámlási folyamata. Pattanás akkor alakul ki, ha a faggyúmirigyek felső pórusát a fokozott faggyútermelődés és az elpusztult hámsejtek elzárják, majd egy bizonyos baktérium (Propionibacterium acnes) megtelepszik és elszaporodik a faggyúban, ezzel fertőzést és gyulladást váltva ki. Az akné kialakulásában öröklődési hajlam is szerepet játszik, a gyermek- vagy felnőttkori aknéval küzdő szülők gyermeke nagyobb eséllyel szembesül a betegséggel. Bizonyos gyógyszerek (pl. kortikoszteroidok, lítium), egyes ételek (pl. szénhidrátban gazdag étel, tejtermékek), a hormonháztartás változása, egyensúlyzavara is állhat a kialakulás, illetve a meglévő tünetek rosszabbodásának hátterében.
 
Tévhitek az akné kialakulásával kapcsolatban:
A fenti kiváltó okok mellett létezik néhány tévhit az aknéval kapcsolatban, mely az elszenvedőt okolja a kialakulásukért. Ilyen például, hogy az aknéval rendelkezők nem higiénikusak. Nem a koszos bőr miatt alakul ki az akné, sőt, ha a tisztálkodást túlzásba visszük, túl erősen dörzsöljük a bőrünket vagy tisztítását durva szappannal végezzük, az irritálhatja bőrünket, melytől az akné súlyosbodhat.
Az sem igaz, hogy a szegényes étrend akné kialakulásához vezet. A csokoládé és a zsíros ételek fogyasztása nem, - vagy csak nagyon kis mértékben befolyásolja az aknék kialakulását. Az egészséges táplálkozás persze fontos, sok egyéb szempontból is.
A smink használata sem feltétlenül rontja az aknés bőr állapotát, főleg amennyiben megfelelő minőségű termékeket használunk (komedogen-mentes smink - ami nem tömíti el a pórosukat), és rendszeresen lemossuk azt.
 
Az aknénak több formája lehet:
  • nyílt és zárt eldugult pórusok - a faggyúmirigy nyílását eltömeszelő szarucsap - (fehér vagy fekete comedo)
  • egyszerű pattanás- kicsi, piros dudor (papula)
  • vagy piros dudor, gennyel (pustula) (3-10 napig látszik)
  • nagy, egybefüggő, fájdalmas csomók a bőr alatt (nodulus) (2-3 hétig látszódhat)
  • vagy fájdalmas, gennyel teli csomók a bőr alatt (ciszták) (több hónapig is látszódhat)
 
Súlyosság szerint lehet enyhe, közepes vagy súlyos a megbetegedés.
Aknéval élni nem könnyű. Sajnos a problémák nem mindig szűnnek meg a pattanások eltűnésével. A legszembetűnőbb és legsúlyosabb következmény az aknés hegesedés. Az akné betegség nem csak visszamaradó hegeket hagyhat a bőrön, hanem másfajta nyomokat is. Ilyenek például az egykori pattanások helyén megmaradó foltok, melyeket a gyulladást követő hiperpigmentáció okoz.
 
Ezek sokszor még jobban megkeserítik a páciensek mindennapjait, mint az akné betegség maga.
 

A MEGSZOKOTT KEZELÉSI STRATÉGIÁK ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Az akné kezelésének célpontjában a kialakulásában szerepet játszó tényezők állnak.
 
A hagyományos terápia ez enyhe és mérsékelt esetekben a lokálisan, helyileg alkalmazott kezelés, mely a bőr tisztításával és hámlasztásával kezdődik. A helyileg alkalmazott retinoidok a rendellenes bőrhámlást ellensúlyozzák és gyulladáscsökkentő hatásúak is. A benzoil peroxid helyileg a baktériumok ellen lép fel, illetve a faggyúmirigyek eltömődését akadályozza. A lokálisan alkalmazott antibiotikumos kezelés elpusztítja a kórokozókat. Helyileg alkalmazható még a szalicilsavas kezelés és az azelein sav.
 
A súlyos esetekben szisztémás kezelés lehet szükséges. A szájon keresztüli gyógyszeres kezelés lehetséges módjai:
 
  • retinoidok (Isotretionin tabletta): természetes A vitamin származékok, melyek csökkentik a faggyútermelést, gátolják a P. acne osztódását és csökkentik a gyulladást. Számos mellékhatása van, a legsúlyosabb a magzatkárosító hatása, mely miatt terhesség esetén kontraindikált. Fogamzóképes nők csak szigorú szabályok mellett kaphatnak Isotretionint.
  • antibiotikum - mely a P. acne baktériumok számát csökkenti. A helyileg alkalmazott kezelésnél effektívebb és hamarabb fejti ki hatását. Számos mellékhatásuk ismert, illetve rezisztencia alakulhat ki.
  • hormon tartalmú szerek: nőknél alkalmazható ösztrogén tartalmú, vagy antiandrogen szerek. (oralis fogamzásgátlók, androgen receptor blokkoló)
 
A tünetek súlyosságától függően külön-külön vagy kombinációban is alkalmazhatóak a fenti kezelések. Együttes használatuk nagyobb hatékonyságú és gyorsabban hat, mint a monoterápia.
 
Azonban a lokális kezelés és a szájon keresztül szedhető gyógyszerekkel való terápia közel sem ideális.
 
A szisztémás kezelés hátrányai :
  • a lassan kialakuló hatás (4-8 hét, de akár 3 hónap)
  • a bizonyos esetekben korlátozott hatékonyság
  • a mellékhatások
  • az antibiotikumok szedése során kialakuló rezisztencia fellépése
 
A nőbetegek 81 %-a a szisztémás antibiotikum kezelés hatástalanságáról, az Isoretinoinnal kezelteknek 15-30%-a visszaesésről számol be. A páciensek idő előtt meginoghatnak a kezelés hatásosságában, feladhatják azt.
 
Egyéb kezelések:
A kiegészítő kezelések olyan új technológiai eljárások, mint a fény- és lézerterápia, a fotodinámiás terápia, a kémiai hámlasztás vagy a comedo eltávolítás. A kiegészítő terápia iránti igény a hatékonyabb és gyorsabb terápia iránti vágyból fakad.
 
Ismert tény, hogy a napsugárzás javítja az aknés bőr állapotát. Ennek pontos hatásmechanizmusa máig nem ismert, de a fény-, és lézer terápia használata az akné kezelésében egyre nagyobb teret hódít. Főként az egyéb kezelésre nem reagáló, súlyos esetekben, illetve azoknál a pácienseknél, akik nem alkalmasak a helyi és szisztémás kezelésre, vagy nem szeretnének gyógyszert szedni.
 

AZ AKNÉ KEZELÉSE A FORRADALMIAN ÚJ AEROLASE LIGHTPOD NEO 650 MIKROSZEKUNDUM TECHNOLÓGIÁVAL

Az Aerolase LightPod Neo 650 Microszekundum Technológia ™ egy olyan új terápiás lehetőséget kínál az akne és az aknés hegek kezelésére, mely rendkívül hatékony és hosszútávon is pozitív eredményeket mutat.
 
Az Aerolase LightPod Neo által használt lézerfény felmelegíti az érintett területet, ezáltal csökkenti a faggyútermelést, a gyulladást és elpusztítja a P. acnes baktériumkolóniát. Ennek köszönhetően csökken a pórusméret, kitisztulnak a meglévő elváltozások és korlátozható a későbbiek kialakulása is.
 akne1
A nagyteljesítményű, mégis gyengéd lézerfény túlmelegíti a faggyúmirigyekben és a környező bőrben lévő P. acnes baktériumokat, aminek következtében azok elpusztulnak. Csökkenti az olaj és a faggyútermelést, illetve a duzzanatot és a gyulladást. Ennek köszönhetően a páciensek nagy része már közvetlenül a kezelés után az irritáció csökkenéséről és szárazabb bőrről számol be, ellentétben a szájon át szedendő gyógyszereknél, ahol szervezet kémiai folyamatainak áthangolása miatt sokszor hosszú várakozási időre van szükség.
 
Régebbi aknés hegek esetében a kezelés hatására felépülő kollagén segíthet a heg kitöltésében. A kollagén újrarendeződésének köszönhetően a heges rész egyre inkább egy szintbe kerül a környező bőrrel és javul a textúrája is. A kezelés az elszíneződött hegek elhalványításában is segít. Az akné után visszamaradt bőrpír az Aerolase LightPod Neo kezeléssel csökkenthető. A bemélyedő vagy kiemelkedő, pigmentált hegek esetén pedig segít eltüntetni az akné után visszamaradt vörös vagy barna elszíneződést.
 

LÉZER

Aerolase LightPod Neo Elite - 650 Microszekundum Technológia ™.
aerolase_lightpod_neo_elite 

KIKNEK AJÁNLOTT AZ AEROLASE LIGHTPOD NEO ELITE AKNÉ-KEZELÉS?

A kezelés életkortól függetlenül, minden bőrtípus (kaukázusi, ázsiai, indiai, afrikai, hispán stb.)  esetében alkalmazható, az akné bármilyen súlyossági fokozatában az enyhétől a súlyos/cisztikus formáig, illetve aknés hegesedés, hiperpigmentáció esetén is. Biztonságos és kíméletes – nem-invazív, azaz a lézer kezelőfeje nem érintkezik a bőrrel.
 

MIÉRT VÁLASSZAM AZ AEROLASE LIGHTPOD NEO ELITE AKNÉ-KEZELÉST A 650 MIKROSZEKUNDUM TECHNOLÓGIÁVAL?

 Az akné kezelésére alkalmazott fényterápiák biztonságosságának és hatékonyságának tekintetében a 650 Mikroszekundum Technológia™ számos tudományos előnyével új, még fejlettebb terápiás lehetőséget nyújt:
 
  1.  Az egyedülálló, nagyteljesítményű, 1064 nm-es hullámhosszú lézerenergia mélyebbre hatol be, mint bármely más lézer/fényterápia. Ezáltal az energia hatékonyan eljut a dermisben elhelyezkedő faggyúmirigyekhez, ahol maximálisan felmelegíti a baktériumokat és elpusztítja azokat. Más fénykezelő eszközök, pl. az IPL és a diódalézerek, amelyek nem rendelkeznek ilyen mélyre hatoló melegítő hatással, gyakran alkalmaznak „szívómechanizmusokat” a bőrön, hogy közelebb hozzák a faggyúmirigyeket a bőrfelszínhez, amellyel kompenzálják a korlátozott teljesítményüket. Az Aerolase Neo egyedülálló abban, hogy a bőr érintése nélkül képes kezelni az aknét. A többi rendszer, ahogy hozzáér a bőrhöz, váladékossá és kevésbé higiénikussá teszi az eljárást, és ezáltal az érintett területekről eljuttathatja a P. acnes baktériumot az addig nem érintett területekre.

  2.  A Neo egy 1064 nm-es lézermodalitás, amely szelektíven célozza meg a vizet, a melanint és a hemoglobint – a faggyúmirigyek három fő alkotórészét, beleértve az ellátó érhálózatot és a faggyút is. Ezzel szemben az infravörös alatti hullámhosszon működő diódalézer és az IPL nem nyelődik el megfelelően a vízben, és ezért kevésbé hatékonyak az akné kezelésére.

  3.  A mélybe hatoló Aerolase Neo lézer energiája a hajhagymákat és a tüszőket is érinti, eltávolítja a szőrt és csökkenti annak valószínűségét, hogy a faggyú elzárja a pórust.

  4.  Az Aerolase Neo egyedülálló 650 microszekundumos lézerimpulzusa a bőr TRT (Thermal Relaxation Time) értékénél gyorsabban melegíti fel a faggyúmirigyet, minimalizálva ezáltal a környező bőr által elvezetett hőből adódó hőveszteséget. A rövid – egyedülálló 650 microsecundomos- lézerimpulzusnak köszönhetően a kezeléssorán a legtöbb páciens ezért nem érez fájdalmat.

   Más típusú, 10–50 milliszekundumos, azaz hosszabb impulzussal működő lézerek esetén a bőrben jelentős hőveszteség keletkezik. Ilyenkor nem csak a kezelendő aknés terület, hanem a környező bőrterületeken lévő idegvégződések is felmelegszenek, ennek következtében a kezelés sokkal fájdalmasabb lehet. A célzott aknés bőrterületen így nehezebben érhető el a kívánt hőmérséklet és ezáltal a baktériumok elpusztítása is kevésbé hatékony.

  5.  Az Aerolase Neo a bőrgyógyászok által használt Fitzpatrick skála minden bőrtípusa (1-6- os típus) esetében alkalmazható.
 

AJÁNLOTT KEZELÉS-SOROZAT

Aknék kezelése során ajánlott kezeléssorozat:
  • Kezelések száma: 4 – 6.
  • Kezelések gyakorisága: 1 – 2 hetente. Aknés hegek kezelésére esetén az ajánlott kezeléssorozat:
  • Kezelések száma: 3 – 4.
  • Kezelések gyakorisága: 3 – 4 hetente.
 

FONTOS

Fontos kihangsúlyozni, hogy a kezelés ismétlésének gyakoriságát – személyre szabva - a kezelőorvos állapítja meg. Szükség lehet több kezelési ciklusra vagy fenntartó kezelésekre. Aerolase lézeres kezelésekre kizárólag bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálatot követően kerülhet sor, amelynek keretében a bőrgyógyász pontos diagnózist ad, egyúttal meggyőződik arról, hogy az páciens bőre lézeres módszerrel történő gyógyításának szakmai és egyéb akadálya nincsen. Ezután a kezelő orvos egyezteti a pácienssel a reális elvárásokat. A terápiás terv felállítására minden együttes tényezőt figyelembe véve kerül sor.
 

FORRÁS:

Current treatments of acne: Medications, lights, lasers, and a novel 650-ls 1064-nm Nd: YAG laser Gold et all.
Current state of acne treatment: Highlighting lasers, photodynamic therapy, and chemical peels Randie H Kim PhD, April W Armstrong MD Dermatology Online Journal 17 (3): 2
mayoclinic.org.
https://aerolase.com/treatment-list/acne/
 

ORVOSAINK:

Dr. Lukácsi Andrea

Dr. Lukácsi Andrea

Dr. Suhajda Kornélia

Dr. Suhajda Kornélia

Dr. Szabó Tünde Melánia

Dr. Szabó Tünde Melánia

Elérhetőségeink

Központi telefonszám:
+36 1 783 6004

Új rendelőnk:

MeDoc Lehel

1134 Budapest, Lehel utca 8.

MeDoc Cézár

1132 Budapest, Visegrádi u. 74.