default_mobilelogo

Betegségek, tünetek

Keresés a szótárban
Megnevezés Leírás
Absence

Rövid ideig tartó, átmeneti eszméletzavar epilepsziánál.

Adaptáció

Az adaptáció alkalmazkodási folyamatot jelent. Kétféle adaptációról beszélhetünk. Egyrészt az egyedek alkalmazkodhatnak, adaptálódhatnak környezetük megváltozásához. Ez az egyedi adaptáció. 

 

Bulimia nervosa

Táplálkozási zavar, melyet falási rohamok jellemeznek. A falás után jelentkezõ erõs bûntudatérzés és az elhízástól való félelem miatt ezeket a rohamokat általában koplalás, önhánytatás, illetve hashajtó vagy vízhajtó gyógyszerek mértéktelen fogyasztása követi.

Ciszta

A ciszta kötőszövetes tokkal körülvett, folyadékkal (víz, vér, váladék, vizelet, emésztőnedv) vagy gázzal töltött, kóros, zsákszerű testüreg, melyet tömlő-nek is neveznek. A görög kystis = hólyag, tömlő szóból származik. 

 

Hasmenés

A hasmenés (lat. diarrhoea) nagyobb mennyiségű híg, gyakori székletürítést jelent. Önmagában nem betegség, de számos betegség tünete lehet. Gyakran társul hozzá hascsikarás (görcsös alhasi fájdalom) vagy a végbél feszülő fájdalma (tenezmus). A széklet többnyire vizes-nyákos, de előfordul gennyes, illetve véres széklet is. 

 

Köhögés

A köhögés mindig valaminek a tünete. Akkor jelentkezik, ha valami irritálja a mellkast vagy a légutakat.

Az irritáció hatására stimulálódnak bizonyos idegek, mely idegek üzenetet küldenek az agynak. Az agy pedig válaszként utasítja a mellkasi és hasizmokat, hogy préseljék ki a levegőt a tüdőből, a lehető legnagyobb nyomással, ezzel segítve, hogy az irritáció megszűnjön.

Az alkalmi köhögés teljesen normális és egészséges. Ha a köhögés gyakorivá válik, elhúzódó, esetleg váladék felköhögést eredményez akkor már oda kell figyelni rá.

Migrén

A migrénes fejfájás legtöbbször féloldali, rohamszerűen jelentkező, lüktető jellegű fájdalom, melyhez hányinger, hányás, a külvilág ingereire való érzékenység (hang, fény, szag) társulhat. Az egyes rohamokat hosszabb-rövidebb fájdalommentes időszakok választják el egymástól. Általában havonta 1-4 alkalommal jelentkezik, és ½- 1 napig tart a roham, de ez egyénileg változó lehet. Előfordulhat több hónapos szünet, de havi 6-8 roham is.

Migrén - cikkünk ->

Stroke

A stroke szó jelentése angolul ütés. Összefoglalva így nevezzük azokat az agyi érkatasztrófákat, melyek az agy vérellátásának zavara miatt az agyban létrejövő működészavarok. Ma már a köznapi nyelvben is használjuk a stroke kifejezést, ami a szélütés, agyérgörcs, gutaütés szinonimája.