A cukorbetegség idegrendszeri szövődményei

Ki ne hallotta volna már, hogy a cukor az édes méreg, a fehér gyilkos? A legtöbb népszerű divatdiéta a mai napig azt hangoztatja, hogy a szénhidrát - különösen a cukor - káros. De ahogy minden más, ez sem fekete vagy fehér. Testünknek szüksége van szénhidrátra, szüksége van cukorra, hisz az az emberi test sejtjeinek elsődleges üzemanyagforrása. Különösen sok cukorra van szüksége agyunknak a megfelelő működéséhez. Az egész testbe jutott cukor 50%-át az agy használja. Ha a vércukorszint túl alacsony, a szervezetünk minden más része egész jól működik, de az agy rangsorol a funkciók között.

Viszont!

Bármilyen szénhidrátot eszünk a szervezetünk végül glükózra (cukorra) bontja azt, így biztosítva a sejtek megfelelő energiaellátását. Tehát, nem kell kristálycukrot ennünk ahhoz, hogy testünk működjön. Sőt! Ha összetett szénhidrátot fogyasztunk, a cukor fokozatosan szabadul fel, így hosszabb ideig biztosítja a kellő energiaszintet.

A cél, a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát bevitele.

Igaz az, hogy a glükóz túlzott jelenléte a véráramban nem előnyös jelenség. Ezért nagyon fontos, hogy szénhidrát háztartásunk szabályozása jól működjön. Egészségesekben a vércukor szint bizonyos határok között dinamikusan változik, de nem emelkedik a szűk határvonal szintje alá vagy fölé.

Mi történik akkor, ha ez az egyensúly felborul?

A szénhidrát háztartásunk szabályozása szervezetünk bonyolult, összehangolt rendszere, melyben az inzulin nevű hormonnak fő szerepe van. Az inzulint a hasnyálmirigy termeli és egyfajta közvetítő szerepet játszik a sejtek cukorfelvételében. A vérben lévő cukrot a sejtek az inzulin segítségével felveszik, így jutnak energiához, a vérben pedig csökken a cukor szintje.

cukor 1

 

Amennyiben az inzulin termelése csökken vagy megszűnik, vagy az inzulin nem megfelelő hatékonysággal működik, a sejtek nem képesek felvenni a vérből a cukrot, ez vezet az emelkedett vércukor szinthez. Így alakul ki a cukorbetegség (latinul diabetes mellitus), illetve az ezt megelőző állapot.

Az inzulin hiányát okozhatja egy autoimmun folyamat, melyben az érintettek immunrendszere tévesen idegenként azonosítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, ezért elpusztítja azokat. Ez történik az I-es típusú cukorbetegekben. Ez általában fiatal korban alakul ki, megelőzésére a tudomány jelenlegi állása szerint nincs lehetőség.

II-es típusú cukorbetegség alapját az inzulinrezisztencia adja. A szervezet sejtjei nem tudnak kellő hatékonysággal kapcsolódni a hormonhoz, így csökken annak a cukorfelvételt elősegítő képessége. A hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell termelnie, így a termelésben résztvevő sejtek idővel kimerülnek. Eközben a vércukor szint is kilép a normál tartományból és tényleges cukorbetegség alakul ki.

Az ismert diabeteszesek 96%-a II.típusú cukorbeteg. Sokáig főleg az idősek betegségének tartottuk ezt a típust, de az utóbbi években egyre több a fiatal korban felismert betegség. A II-es típusú cukorbetegség igen alattomos kórkép, a vércukor szint lassan, fokozatosan emelkedik. Nem okoz rögtön látványos panaszokat, sokszor már valamilyen szövődmény megjelenése kapcsán kerül sor a felismerésére.

Mik lehetnek ezek a szövődmények?

A késői szövődményeket alapvetően a nagyereken, a kisereken és az idegrendszer területén jelentkező elváltozásokra különítjük el. A cukorbetegség hatása az idegrendszerre összetett. Egyrészt károsítja az idegeket ellátó kisereket, másrészt az anyagcserezavar önmagában is károsítja az idegek működését. Ez a két folyamat együttesen kezdetben az ideget borító hüvely, majd magának az idegrostnak a károsodásához vezet.

Milyen tüneteket okoz mindez? Mi történik, ha a cukor az idegeinkre megy?

A tünetek sokszínűek, testünk bármely részén jelentkezhetnek.

A alábbi panaszok bármelyikét okozhatják az idegrendszert érintő szövődmények:

 • Lábfájdalom
 • Inkontinencia
 • Hányinger
 • Végtagzsibbadás
 • Impotencia
 • Kettőslátás
 • Hasmenés
 • Végtaggyengeség
 • Fekélyes a lábon
 • Égő érzés
 • Szapora pulzus
 • Koordinációs zavar
 • Hányás
 • Székrekedés

Nézzünk kicsit a panaszok mögé!

A tünetekért nagyrészt a környéki idegrendszer károsodása (latinul peripherias neuropathia) felelős. A környéki idegrendszer teremt összeköttetést a központi idegrendszer – agy, gerincvelő - és a test szervei, szövetei között. A perifériás (környéki) idegek szállítanak információt a központba, így informálva azt testünk állapotáról, helyzetéről, működéséről. Illetve ezek viszik a központból a parancsot a szervekhez, így irányítva szervezetünk működését. A környéki idegekben szorosan egymás mellett futnak az érző, mozgató és autonóm ingereket szállító rostok. Ez magyarázza, hogy a környéki idegrendszer bántalmában egymás mellett alakulhatnak ki érző, mozgató és vegetatív tünetek.

Az érző idegek bántalma két egymással ellentétes tünetcsoportot hozhat létre. Egyrészt kóros érzetek jelenhetnek meg (fájdalom, zsibbadás), másrészt a normális érzetek csökkennek vagy megszűnnek.

A betegek fájdalmat, bizsergő - hangyamászás szerű érzést panaszolnak. Jellegzetes a tünetek eloszlása. Általában a végtag törzstől távoli végén (harisnya-, kesztyűszerűen), szimmetrikusan (mindkét oldalon) jelennek meg. A fájdalom égő, nyilalló jellegű, tűszúrásszerű, főként nyugalomban és éjszaka jelentkezik. Típusos, hogy sokszor egy közömbös érintés (takaró, ruha) váltja ki.

Az érző idegek károsodása miatt csökken vagy megszűnik a hő-, és a fájdalomérzés, a tapintás és a helyzetérzékelés. A beteg nem vagy kevésbé érzékeli a sérüléseket, melyek így súlyos fekélyképződéshez, fertőzésekhez vezethetnek. Az izületi mozgás-, helyzetérzékelés zavar miatt állás- és járásbizonytalanság léphet fel, mely sötétben fokozódik.

A motoros idegek érintettsége izomgyengeségben jelentkezik, melyre szintén jellemző a szimmetrikus harisnya-,és kesztyűszerű eloszlás.

Az autonóm idegek károsodása testünk számos helyén okozhat tüneteket.

A gyomor-, bélrendszer érintettségekor a gyomor mozgása lassul, amely puffadást, teltségérzetet, hányingert okoz. A gyomor kiürülése is lelassul, így a táplálék felszívódása késik. Rohamokban jövő, éjszaka jelentkező hasmenés vagy székrekedés alakulhat ki. Az epeürítésben is zavar léphet fel.

A húgyúti és a nemi szerveket érintő neuropathia tünetei lehetnek a vizelettartási és -ürítési problémák, impotencia.

A szív-, és érrendszer beidegzésében is bekövetkezhet károsodás. Ez nyugalomban is jelentkező szapora szívdobogást okozhat. Felálláskor jelentkező hirtelen vérnyomásesés jelentkezhet. A koszorú erek keringési zavara, a szívinfarktus gyakran teljesen tünetmentesen, illetve nem jellegzetes tünetekkel zajlik. Ritmuszavarok jelentkezhetnek . A szívet érintő neuropathia 2-3 szorosára növeli a hirtelen halál előfordulási gyakoriságát.

A verejtékmirigyek neuropathiaja a lábak szárazságát, a test többi részének pedig fokozott izzadását okozhatja.

A pupillák reakciójának meglassulása, a sötéthez való rosszabb alkalmazkodást okoz.

Létrejöhet egy-egy ideg izolált sérülése. Leggyakrabban a szemmozgató idegek sérülnek cukorbetegségben, mely kettőslátást okoz. Ezen kívül a nyomásnak kitett nagyobb idegtörzsek is érintettek lehetnek, pl alagút szindrómában.

cukor 3

Diabetessel élő betegek mindegyikénél fennáll a lehetőség, hogy késői szövődményként neuropathia alakuljon ki.

Ennek rizikóját növeli, ha a beteg dohányzik, az elhízás, a magas vérnyomás, a rosszul kontrollált vércukor szint, a koszorúér betegségek, az egyéb szövődmények.

Diagnózis:

A neuropathia diagnózisát a tünetek alapján lehet felállítani. Amennyiben nem ismert a cukorbetegség, a kivizsgálás során vércukor vizsgálat indokolt. Ideggyógyászati vizsgálat szükséges, mely során a reflexek, izomerő vizsgálata és érzésvizsgálat történik. Műszeres vizsgálatok is szükségessé válhatnak a neuropathia egyéb okainak elkülönítésére ( ENG és EMG).

Kezelés:

A cukorbetegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de megfelelő diétával, fizikai aktivitással, gyógyszeres kezeléssel egyensúlyban tartható.

Az időben diagnosztizált, kellő hatékonysággal kezelt betegség esetén a szövődmények kialakulásának valószínűsége is csökkenthető. A vércukor optimális szinten tartása nem szünteti ugyan meg a neuropathiat, de a súlyosbodását lassítja. A kínzó panaszok csökkentésére speciális gyógyszerek javasolhatók ideggyógyász szakorvos által. A kezelésben nagy szerepe van a mozgásnak.

Megelőzés:

Az előrehaladott cukorbetegségben a szövődmények mindegyike egyformán súlyos lehet, de mivel a neuropathia az egész szervezetet érinti és még további súlyos károsodásokat okozhat, kiemelt figyelmet kell fordítani a megelőzésére. Cél a vércukor-értékek normalizálása, az egyéb rizikófaktorok rendezése (dohányzás elhagyása, testsúlycsökkentés, vérnyomás beállítás, stb). Szükséges rendszeres neuropathia-szűrés. A már ismert cukorbetegek számára abban az esetben is javasolt a rendszeres szűrés, ha még nem jelentkeztek az idegrendszer károsodására utaló tünetek.

A szűrés nem fájdalmas beavatkozás, és nagyon fontos a megelőzésében.

A vizsgálat egy részletes, a panaszokra irányuló kérdőív kitöltésével kezdődik (Michigan neuropathia szűrő kérdőív), majd a külső ingerek érzékelésének zavarát próbálják felderíteni. A vibrációérzet csökkenése kalibrált hangvillával, a bőr verejtékezése kémiai teszttel, a fájdalomérzés, a tapintás, a hő-érzékelés egyéb egyszerű eszközökkel vizsgálható. Speciális mérőeszközök (Tip term, Neurométer, Q-sense, Ewing teszt) is rendelkezésre állnak, melyek gyors, megbízható szűrésre alkalmasak a neuropathia korai szakaszában is.

Néhány érdekesség:

 • A vércukor-szint ingadozásának korai, heveny szövődményei is érinthetik az idegrendszert. A kórosan alacsony vagy kórosan magas vércukor szint életet veszélyeztető károsodásokat okozhatnak beavatkozás nélkül.
  Hypoglycaemianak nevezzük a kórosan alacsony vércukor-szintet. Ezt inzulintúladagolás okozhatja. Ha a vércukor szint 1,6 mmol/l re süllyed zavartság alakul ki, 0,6 mmol/l alatt elvész az eszmélet. A hypoglycaemia csaknem észrevétlenül alakul ki. Cukorbevitel nélkül a szervezet tartalékai 90 percig képesek ellátni az agyat cukorral. Kezdetben izzadás, szívdobogásérzés, majd zavartság, nyugtalanság, később aluszékonyság figyelhető meg.
  A kórosan emelkedett vércukor-szint (hyperglycaemia) bizonyos formájában, egyéb tünetek mellett, az agy duzzanata ( agyoedema) fejlődhet ki, amely az agy visszafordíthatatlan károsodását okozhatja.
 • Az összes neuropathias betegség 1/3-a diabeteses eredetű. A neuropthia függ a cukorbetegség fennállásának időtartamától, az életkortól és a testmagasságtól.
 • A cukorbetegek 60-70 %-át érinti a neuropathia valamilyen formában.
 • A cukorbetegség a fejlett világ egyik legelterjedtebb súlyos betegsége. A Hazánkban gyakorlatilag népbetegség, a lakosság nagy hányadát érinti. Ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg él, mellettük további nagyjából 500 ezer azoknak a száma, akiket még nem diagnosztizáltak
 • A diabeteses láb a cukorbetegség egyik gyakori, több tényező által kiváltott szövődménye. Az idegi károsodás általában megelőzi a kiserek károsodását. A bizonytalan járás, égő érzés a lábon, érzészavarok, kipirulás, száraz bőr, bőrkeményedések megjelenése az idegek károsodására utal. Sebek, fekélyek kialakulása, sápadt bőr, lábikra görcsök, fényes, sima bőr, lassan növő körmök már a kiserek károsodását jelzik.
 • Az alsó végtag amputációja diabetesekben sajnos 30-40x gyakoribb az egészséges kortárs csoporthoz viszonyítva. Megelőzéssel az amputációk száma drasztikusan csökkenthető.

Útravalóul elmondhatjuk, hogy

 • a szénhidrát nem feltétlenül rossz. Egészségeseknek is, de cukorbetegeknek mindenképpen a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrát-bevitelre kell komoly gondot fordítani!
 • a szénhidrát háztartás zavara hosszú ideig tünetmentes lehet. Figyeljünk oda az apró jelekre!
 • aki cukorbetegségben szenved, mindenképpen menjen el évente egyszer neuropathia szűrésre, még akkor is, ha nem észlel idegkárosodásra utaló tüneteket. Amennyiben nincs ismert cukorbetegsége, de a fentebb részletezett tünetek bármelyikét észleli, ne várjon! Minél hamarabb forduljon neurológus szakorvoshoz vagy diabetológushoz! Az időben felfedezett, megfelelően kezelt diabetes esetén a szövődmények kialakulásának esélye kisebb, azok súlyosbodása lassítható.

Szerző: Dr. Fodor Emese

Orvosaink

Dr. Csupor Emőke Phd

Dr. Csupor Emőke Phd

Endokrinológus, belgyógyász

Dr. Nagy Erzsébet

Dr. Nagy Erzsébet

Belgyógyász, endokrinológus, diabetológus 

Dr. Takács Éva Judit

Dr. Takács Éva Judit

Belgyógyász, endokrinológus, diabetológus

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy a egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.

Cookie-kat használunk
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy szélesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóinknak.