A köhögés mindig valaminek a tünete. Akkor jelentkezik, ha valami irritálja a mellkast vagy a légutakat. Az irritáció hatására stimulálódnak bizonyos idegek, mely idegek üzenetet küldenek az agynak. Az agy pedig válaszként utasítja a mellkasi és hasizmokat, hogy préseljék ki a levegőt a tüdőből, a lehető legnagyobb nyomással, ezzel segítve, hogy az irritáció megszűnjön.

Az alkalmi köhögés teljesen normális és egészséges. Ha a köhögés gyakorivá válik, elhúzódó, esetleg váladék felköhögést eredményez akkor már oda kell figyelni rá.

A köhögés okai:

Köhögés esetében beszélünk akut illetve krónikus előfordulásról is.

Köhögés

Akut eset előfordulhat: - fertőzések esetében (ide sorolunk mindent amit akár vírus, akár baktérium okozhat mindfelső, mind az alsó légutakban. Pl: megfázás, influenza, tüdőgyulladás, orrmelléküregek gyulladása, hörgőgyulladás, gégegyulladás, stb…)

  • irritáló anyagok inhalálásakor (lehet dohányfüst, kemikáliák)
  • idegentest aspirációjával(félrenyelés esetén)
  • Krónikus eset előfordulhat:- allergia esetén
  • asztma esetén
  • COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegségek:tüdőtágulat, krónikus bronchitis)
  • reflux betegség
  • tüdőembólia
  • szívelégtelenség
  • ACE gátló típusú vérnyomáscsökkentők
  • tumor
  • neuromuscularis betegségek
  • sarcoidosis
  • TBC
  • Cisztás fibrózis

Mik a köhögés rizikófaktorai?

Hajlamosító tényező lehet a száraz levegő, szmog vagy akár a dohányzás is.

A köhögés fajtái:

  1. Száraz köhögés, amely nem jár produktivitással, hétköznapi nyelven szólva nem köhögünk fel semmit
  2. Ugató jellegű köhögés esetén rövid, rekedtes hangot hallatt a beteg. Ilyen köhögés a gyermekek esetében a krupp
  3. Hurutos köhögés esetén a köhögés produktív, amely azt jelenti, hogy váladék felköhögést eredményez.

A köhögés diagnózisa:

Ahhoz, hogy mi áll a köhögés hátterében gyakran elég a fizikális vizsgálat és az egyéb kísérő tünetek figyelembevétele. Amenyiben ez kevés a diagnózis felállításához vagy krónikus köhögésről van szó, akkor szükséges lehet további vizsgálatra is.

Köhögés esetében a képalkotó vizsgálatok közül a röntgen és CT vizsgálat a leginformatívabb, de ha szükség van rá légzésfunkciós vizsgálatot is végeznek. Esetenként, a köhögés okának vizsgálata során tükrözésre is sor kerülhet. A bronchoscopia során egy flexibilis fiberoszkóppal nézik át a légutakat és ha szükséges, akkor ezen keresztül akár mintát is tudnak venni, vagy idegen testet tudnak eltávolítani.

A köhögés terápiája:

A köhögés terápiája függ attól, hogy milyen típusú és súlyossú köhögéssel állunk szemben. Egyrészt történhet tüneti kezelés. Ebben az esetben kisgyermekeknél a láz illetve fájdalom csillapítása áll az előtérben. Fontos megjegyezni, hogy köhögéscsillapítók adása 6 éves kor alatt nem ajánlott.

Minden korosztály esetében a tünetek enyhítését elérhetjük a levegő párásításával, és bő folyadékbevitellel.

Tekintve, hogy a köhögés valamilyen egyéb betegségnek a tünete, speciális gyógyszeres kezelésre a diagnózis felállítását követően, a diagnosztizáltbetegségnek megfelelően történik. A gyógyszeres kezelés lehet antibiotikum, antihisztamin, kortikoszteroid, gyulladáscsökkentők, inhalációs szerek illetve savcsökkentők.

Mikor forduljunk orvoshoz? Meddig lehet a betegséget otthon kezelni?

Akár felnőtt, akár gyermek esetében elmondható, ha pár hét után zöldes-sárgás váladékot észlel, nehézlégzése van, visszatérő, nem szűnő láz alakul ki, ájulás kíséri a köhögést, bokaduzzanat jelenik meg vagy fogyás ajánlott a háziorvost felkeresni.

Vannak olyan esetek, amikor az orvos felkeresése nem tűr halasztást. Ha fulladás, hányás, súlyos légzési nehezítettség, mellkasi fájdalom vagy vérrel festenyzett váladék felköhögése történik akkor haladéktalanul orvost kell felkeresni.

A szülők gyakran szembesülnek kisgyermekkorban az éjszaka közepén hirtelen kezdődő ugató köhögéssel. Mit kell tenni ebben az esetben? Ennek a betegségnek a neve pszeudokrupp.

A pszeudokrupp oka, hogy a gyermekkorban eleve szűkebb felső légutakat, gégét valamilyen vírusfertőzés még tovább szűkíti, és ez a belégzés nehezítettségét, köhögéskor ugató hang kiadását eredményezi. Általában ez téli időszakban szokott előfordulni, ilyenkor a gyermeket jól felöltöztetve nyitott ablakba vagy ajtóba kell ültetni. Ha az idő meleg, akkor nyitott hűtőajtó biztosíthatja a hideg levegőt. A hideg levegőre azért van szükség, mert összehúzza az ereket, ez csökkenti a duzzanatot a gégében.Ezrövid időn belül ez javulást eredményez, de ha mégsem, és a a köhögés változatlan, romlik vagy akár nehézlégzés alakul ki, akkor haladéktalanul hívjunk mentőt. Ezekben az esetekben gyógyszeres terápiára és szakszerű segítségre lesz szükség.

Szintén szülők észlelik gyakran, hogy köhögés mellett a kilégzés nehezített a gyermeknél. Ilyenkor szinte hallani, hogy sípol a tüdő, nehezen jut ki a levegő a légutakból. Ez az állapot az alsó légutak, a kis hörgők görcsére uta, melyetokozhat fertőzés vagy allergiás reakció is. Mivel oxigénhiánnyal járhat ebben az esetben is azonnali orvosi ellátásra lesz szükség.

Krónikus köhögés kivizsgálása során ritkán előfordul, hogy nem találnak okot, nincs diagnózis ami a köhögést magyarázná. Ilyenkor akár pszichés zavar, egy rossz szokás is állhat a tünet hátterében. A sok köhögés pedig irritálja a tüdőszövetet, ami további köhögést produkál. ezzel egy önrontó mechanizmust indít be. Ilyenkor a lelki probléma feltárása, pszichoterápia segíthet az állandó köhögési inger leküzdésében.

Az ebben a cikkben leírt orvosi tartalmak csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a személyes orvosi vizsgálatot. Amennyiben indokolt, kérjük keresse fel háziorvosát.

Szerző: Dr. Gaál-Horváth Nóra

Forrás:

www.mayoclinic.org

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Szilágyi Csilla

Dr. Szilágyi Csilla

Fül-orr-gégész

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Timár Andrea Csilla

Dr. Timár Andrea Csilla

Fül-orr-gégész

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Lakatos Lili

Dr. Lakatos Lili

Fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakorvos

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.