Már Hippokratész is nagy figyelmet fordított arra milyen a páciens széklete. Pontosan mutatta be az élősködők okozta tüneteket. Azt, hogy hasmenést, lázat, gyomorégést, gyengeséget, hasi duzzanatot és hányást okoznak.

Nézetei segítették az úgynevezett nedvtani (humorálpathológiai) alapon történő orvoslás elterjedését, ami a mai újkorig kísértett az orvoslásban.

Emésztőrendszerünk és testünk működéséről sokat elárul a székletünk.

Nagyon sokféle lehet, attól függően milyen is az állaga, mennyisége, szaga vagy a színe. Ezek a jellemzők az elfogyasztott étel minőségétől függően is változhatnak. Emésztetlen étel maradványokat, baktériumokat, sókat, vizet, és egyéb összetevőket tartalmaz.

Az epefestékek határozzák meg a színét, a barna minden árnyalatában előfordulhat.

A barna színt a szterkobilin nevű epefesték adja. A bélsár színét befolyásolhatják az általunk elfogyasztott táplálékok milyensége, színe, illata, vagy bomlásának jellemzője.

A széklethez társuló szagok a fogyasztott ételek rothadása közben keletkeznek, pl. állati eredetű fehérjék fogyasztásakor a széklet bűzösebb, de ne higgyük azt, hogy bármely egyéb más élelmiszer ebben nem játszik szerepet. Bármennyire is szeretnénk, rózsa illatú széklet nincs.

A széklet vegyhatása neutrális vagy enyhén savas. A napi mennyisége átlagosan 60-250 g, állaga a víztartalomtól függően változhat, normálisan 75% körüli. Egészséges bélműködés esetén a széklet ürítése általában fájdalommentes, és napi 1 vagy 2 alkalommal fordul elő.

Amint láthatjuk az egészséges széklet igen sokféle lehet, az átlagostól eltérő ürülék viszont komoly betegséget jelezhet.

Színbeli változások:

A széklet 50 árnyalata

Zöld széklet:

Zöldes színű széklet alakulhat ki, ha az elfogyasztott étel túl gyorsan halad át az emésztőrendszeren (pl. hasmenéskor) és a belekbe jutott epében lévő bilirubinnak nincs ideje tovább bomlani. A másik oka a zöld színű zöldségek vagy a zöld ételfestéket tartalmazó ételek fogyasztása.

Fehér/Agyag széklet:

A fehér színű vagy más néven agyag széklet megjelenésének oka az epeúti elzáródás. Ezt elakadt epekő vagy az epe utat záró daganatos elváltozás okozhatja, ilyenkor ugyanis nem kerülnek a belekbe a széklet színét adó epefestékek. Fehér színű széklet gyógyszer mellékhatásként is megjelenhet (pl. bismuth subszalicilát vagymás hasmenés elleni szer).

Sárga, zsírfényű, bűzös széklet:

Malabszorptiós betegségekben, amikor a megfelelően megemésztett tápanyag nem tud felszívódni a bél nyálkahártya elégtelen működése miatt (pl. Coeliakia, Crohn-betegség, Fertőzések), úgynevezett steatorrhoea alakulhat ki. Steatorrhoeanák nevezzük a nagy mennyiségű, világos, zsírfényű, híg vagy laza, bűzös székletet.

Fekete/szurok széklet:

A tápcsatorna felső részén (pl. gyomor) kialakult vérzéskor feketévé válik székletünk. Ennek oka a tápcsatornába jutott vér megemésztődése, lebomlása. Feketévé színezheti székletünket a vaspótló készítmények- , vagy a hasmenéskor alkalmazott széntabletták alkalmazása

Piros széklet:

A tápcsatorna alsó részén kialakult vérzés esetén székletünk pirossá válhat. Esetleg a vér keveredhet a széklettel, vagy alvadék formájában is megjelenhet. Leggyakrabban aranyeres vérzéskor fordul elő a friss piros vér ürülése. Piros széklet esetén ne essünk rögtön kétségbe, gondoljuk át, hogy mit ettünk, mert a széklet elszíneződését ételek is okozhatják , pl. cékla, áfonya, paradicsomlé.

Állag és mennyiségbeli változások

Hasmenés

Hasmenésnek nevezzük a kb. napi 200-300g-nál nagyobb mennyiségű vagy a gyakori lágy, formálatlan székletürítést. A tünetek fennállásának idejétől függően beszélhetünk akut (heveny), állandósult (perzisztáló), illetve idült (krónikus) hasmenésről.

Akut hasmenéskor a tünetek kevesebb, mint 2 hete állnak fenn, míg perzisztálónál 2-4 hete van probléma, idültnél több mint 4 hete állandósulnak a tünetek és nincs pozitív változás.

„Az akut hasmenések több mint 90%-ért fertőzések felelősek (pl. Rotavírus, Salmonella fertőzés), amelyeknek a többsége pár napon belül maguktól is, spontán elmúlhatnak.

Perzisztáló vagy krónikus hasmenések esetében viszont fontos felkeresni háziorvosunkat, kezelő orvosunkat további vizsgálatok elvégzése céljából, hogy felderítsük, mi állhat a tünetek hétterében.

Székrekedés

Talán sokkal több esetben fordul elő a fentiek ellentéte és okoz legalább annyi gondot és kellemetlenséget, mint a hasmenés. Igen, a székrekedésről beszélünk, ha az átlagosnál kevesebbszer, kisebb mennyiségben, nehezen, kemény székletet ürítünk.

A székrekedés hátterében állhat a rostszegény étrend, csökkent folyadékbevitel, ülő életmód folytatása, a testedzés hiánya, amelyeken könnyebben változtathatunk. Sajnos a székrekedés okai közé tartozhat számos olyan kóros állapot is, mint a pajzsmirigy alulműködése, a cukorbetegség, a Crohn-betegség, a Sclerosis multiplex, és a Parkinson-kór.

A bristol széklet skála

Hogyan tudjuk megítélni, hogy a székletünknek jó-e az állaga vagy sem?

A Bristol Széklet Skála használata egy egyszerű és hatékony módszer erre. A skálával megállapíthatjuk, hogy milyen állagú székletet ürítünk. Az alábbiakban látható az a 7 típus, amit a skála elkülönít egymástól

A széklet 50 árnyalata

A fenti táblázat alapján normálisnak tekintjük a 3. és 4. típusú székletformát. 3-tól 1-es fokozatig székrekedéses, 4. ponttól felfelé hasmenéses székletről beszélünk.

Mi történik az orvosnál?

Abban az esetben, ha székletünkben változást észlelünk és ez 1-2 héten belül nem normalizálódik, illetve ahogy az előzőekben említettük élénkpiros, azonnal keressük fel orvosunkat, de ne késlekedjünk az alvadékos, fekete széklet esetében sem!

Természetesen, ha a normálistól eltérő változásokat észlelünk székletünkben, további vizsgálatokkal kell és lehet tisztázni a pontos diagnózist. Milyen teszteket alkalmaznak az orvosok ilyen esetekben? Erre nagyon sok módszer létezik attól függően milyen problémával fordulunk orvosunkhoz.

Milyen orvosi vizsgálatokat végeznek a leggyakrabban?

A széklet 50 árnyalata

Rektális digitális vizsgálat

A rektális digitális vizsgálat (rövidítve RDV) során az orvosnak meg kell tekintenie a végbélnyílás környezetét, majd ezt követően a végbélnyíláson keresztül fizikálisan, egy ujjal körbe tudja tapintani a végbelet, és férfiak esetében a prosztatát is. A vizsgálatkor a beteg vagy álló helyzetben előrehajol, vagy féloldalasan fekszik felhúzott lábakkal.

Külső megtekintéskor láthatjuk a környező bőr esetleges gyulladását, a külső aranyeres csomókat, sipolyokat, végbélfissurákat, kitüremkedéseket. Az ujjal történő körbe tapintáskor kiszűrhető pl. a belső aranyeres csomó, a végbél rosszindulatú daganata, a prosztata elváltozásai. Betapintáskor megítélhetjük a záróizom működését is. A kesztyűujjon maradt széklet színéből különböző kórós elváltozásokra is fény derülhet.

Ez az egyszerű, de az emberek által fenntartásokkal kezelt vizsgálat, mint a leírtakból is látszik, sok kóros állapot jelenlétének lehetőségét tudja megerősíteni, vagy cáfolni.

Széklet mikrobiológiai vizsgálat

A széklet mikrobiológiai vizsgálata baktériumok, vírusok és paraziták kimutatására irányul. A vizsgálatot pl. hasmenés, testsúly csökkenés, véres széklet okának kivizsgálása során szokták alkalmazni.

Székletből végzett immunológiai vizsgálatok

Székletmintából immunológiai módszerekkel pl. a hasmenést okozó Clostridium difficile toxinjának vagya gyomor természetes védőképességét gyengítő Helicobacter pylori antigénjének kimutatása történik.

Széklet vér kimutatása:

A székletünkben akkor is lehet vér, ha azt szabad szemmel nem is látjuk. Ezt nevezzük okkult vérzésnek.

A széklet okkult vér vizsgálata (faecal occult blood test, FOBT) az emésztőrendszeri daganatok szűrésének elterjedt módszere.

A vér kimutatása történhet kémiai vagy immunológiai módszerrel. Manapság a kémiai módszerek háttérbe szorultak. Kémiai módszereknél a székletet különböző anyagokkal elkeverve azt vizsgálták, hogy az adott anyag hozzákeverésével ki alakul e színreakció vagy sem. Ezek a vizsgálatok gyakran hamisan pozitív eredményt adtak, ha pl. a páciens vörös húst vagy jelentős mennyiségű C-vitamint fogyasztott a vizsgálat előtt.

Az immunológiai módszernél a székletbe kerülő vér alkotórészét képző humán (emberi) hemoglobin kimutatása történhet meg. Mivel ez a módszer az emberi vérre érzékeny, így előtte nem kell diétázni, ellentétben a kémiai módszerekkel.

Fehérvérsejt kimutatása székletből:

Az immunrendszerünk fontos részét képzik a fehérvérsejtek. A fehérvérsejtek segítenek felvenni a harcot a fertőzések és egyéb betegségek ellen. A székletben megnő a fehérvérsejtek száma pl. a hasmenést okozó bakteriális fertőzésekben vagy a gyulladásos bélbetegségekben (IBD).

Például a bél gyulladása esetén a gyulladt bélfalban megnő a fehérvérsejtek egy bizonyos csoportjának, a neutrofil granulocyták száma. A neutrofil granulocyták pedig egy olyan fehérjét termelnek ki, a calprotectint, ami a gyulladásos bélbetegségek aktív szakaszában a székletbe kerülnek. Így a székletben mért calprotectin mennyiségéből következtethetünk a gyulladásos bélbetegségekben a betegség klinikai aktivitására, súlyosságára, de segíthet a funkcionális bélbetegség (irritábilis bél szindróma) és a szervi bélbetegségek elkülönítésében is.

Zsírürítés vizsgálata székletből:

Az ürített zsír mennyiségét akkor vizsgáljuk, hogyha felszívódási zavarra gyanakodunk (lsd. sárga széklet). Az átlagosan napi 75g-t tartalmazó étrend esetén a napi zsírürítés nem haladhatja meg a 7 g-ot, tehát nem haladhatja meg a bevitt mennyiség 10 %-át.

Széklet DNS teszt:

A széklet DNS teszt során a széklettel kiürülő bélhám sejtek DNS-t vizsgálják.

Ezzel a – sajnos meglehetősen drága - módszerrel fény derülhet daganatot megelőző állapotokra (polypokra) vagy akár kialakult daganatos bélbetegségre.

A teszt pozitivitása esetén tükrözéses vizsgálatra van szükség a diagnózis megerősítése és szövettani mintavétel elvégzése miatt.

A széklet vizsgálatán kívül az okok tisztázása érdekében szükség lehet vérvételre, és ez által további laborvizsgálatok elvégzésére, például képalkotó vizsgálatokra (hasi UH, CT, MR), vagy tükrözéses beavatkozásokra.

Mutasd a székleted, megmondom, hogy vagy

Székletünk színe és állaga sok mindent elárul testünk működéséről. Akár a hasmenés, akár a székrekedés meg tudja keseríteni a mindennapjainkat, és ronthatja az életminőségünket. Ha a fentiekhez hasonló tüneteket észlel, forduljon gasztroenterológus szakorvoshoz!

Szerző: Dr. Szegedi Éva

Forrás:

Tulassay Zsolt - A belgyógyászat alapjai, 2011, Fonyó Attila – Az orvosi élettan tankönyv, 2011, www.cam.ac.uk/research/news/ancient-faeces-reveal-parasites-described-in-earliest-greek-medical-texts, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11802300, www.medicalnewstoday.com/articles/320938, www.mayoclinic.org/stool-color/expert-answers/faq-20058080, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5390326/, www.mayoclinic.org/tests-procedures/stool-dna-test/about/pac-20385153

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Buzás György Miklós PhD

Dr. Buzás György Miklós PhD

Belgyógyász, gasztroenterológus, diabetológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Tolmácsi Balázs

Dr. Tolmácsi Balázs

Gasztroenterológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bördős Adrienn

Dr. Bördős Adrienn

gasztroenterológus, belgyógyász

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.