A kilégzési tesztek a non-invazív vizsgálatok közé tartoznak, ami azt jelenti, hogy nem járnak tűszúrással, műtéti feltárással.

Előnye, hogy igazán egyszerűen elvégezhető, olcsó vizsgálatok, és a páciensek számára igen kis megterheléssel járnak.

Milyen kóros állapotok kimutatásában segíthetnek a kilégzéses tesztek?

 • Laktóz intolerancia
 • Fruktóz intolerancia
 • Kontaminált vékonybél szindróma
 • Helicobacter pylori fertőzés

Laktóz intolerancia

A tej és tejtermékekben található tejcukor, vagy más néven laktóz, intoleranciáról akkor beszélünk, ha a tejcukor emésztéséhez szükséges laktáz enzim hiányzik a szervezetből vagy csökkent az aktivitása. Az emésztetlen tejcukor így nem tud felszívódni a bél nyálkahártyáján keresztül és a vastagbélben lévő baktériumok bontják le. A bélbaktériumok tejcukor bontása során szén-dioxid (CO2), hidrogén (H2) és rövidláncú zsírsavak keletkeznek. A baktériumok által termelt H2 a bélnyálkahártyán keresztül a véráramba kerül, majd a légcsere hatására kilélegezzük, ennek a kimutatásán alapul a H2 kilégzési teszt.

Vizsgálatkor a páciensnek laktózt tartalmazó oldatot kell elfogyasztania. Ezt követően 8 alkalommal - 25 percenként - mérőkészülékbe kell fújni, ami méri a páciens által kilélegzett hidrogén mennyiségét. A vizsgálat 3,5-4 órát vesz igénybe. Laktóz intolerancia esetén a kilélegzett H2 mennyisége megnő.

Fruktóz intolerancia

A fruktóz, vagy más néven gyümölcscukor, intoleranciában a fruktóz felszívódásához szükséges enzim hiány áll fenn, így a fruktóz emésztetlen formában jut tovább a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok erjesztésének hatására gázok képződnek. A laktóz intoleranciához hasonlóan hidrogén is keletkezik a fruktóz baktériumok általi bontásából, aminek mennyisége nő intolerancia fennállása esetén.

A teszt során fruktóz tartalmú folyadék fogyasztása után 8 alkalommal - 25 percenként - műszerrel mérik a kifújt levegő hidrogénkoncentrációjának változását. A vizsgálat 3,5-4 órát vesz igénybe.

Kontaminált vékonybél szindróma

Kontaminált vékonybél szindróma (Small Intestinal Bacterial Overgrowth, SIBO) esetén valamilyen kiváltó ok következtében a vékonybélben megnőnek a vastagbélből származó baktériumoknak a száma. A vékonybélbe jutott emésztetlen szénhidrátok a baktériumok áldozatául esik, bontásukkal hidrogén és metángáz keletkezik. Ezek a kilélegzett levegőben szintén mérhetővé válnak. Általában enyhébb panaszok jellemzik a kórképet, mint a hasi diszkomfort, puffadás, korai teltségérzés, változó halmazállapotú széklet, ételintoleranciák megjelenése.

A vizsgálat során laktulózt tartalmazó oldatot kell elfogyasztani. A laktulóz egy olyan cukor, amelyet csak a vastagbélben élő baktériumok képesek bontani, ezért alkalmas a kontaminált vékonybél szindróma kizárására vagy megerősítésére. Hasonlóan a laktóz és fruktóz intolerancia vizsgálathoz, itt is 8 alkalommal - 25 percenként - műszerrel mérik a kifújt levegő hidrogénkoncentrációját. A vizsgálat 3,5-4 órát vesz igénybe.

A készülék által jelzett értékek és a vizsgálat alatt fellépő panaszok egybevetésével hozható meg a diagnózis.

Helicobacter pylori

A Helicobacter pylori baktérium egy spirál alakú mikroorganizmus, amely az emberi gyomrot fertőzi meg, és helyi gyulladást idéz elő. A fertőzés a világ népességének legalább 50 százalékát érinti. A kilégzési teszt non-invazív, ami azt jelenti, hogy nem jár tűszúrással, a páciensek számára igen kis megterhelést jelent. A légzési teszt azon alapszik, hogy szájon át karbamidot adnak be, amelyet a gyomorban a baktérium hidrogén-karbonát ionra és ammóniára bont le. A hidrogén-karbonát egy része szén-dioxiddá alakulva a kilélegzett levegővel távozik a szervezetből, ez a megemelkedett szén-dioxid mennyiség pedig az erre szolgáló készülék segítségével mérhető.

A teszt során szájon át kerül a szervezetbe a 14C-karbamid tabletta, majd 10 perc elteltével - egy alkalommal - 1-4 percig kell a készülékbe fújni. A műszerrel mérik a kifújt levegő szén-dioxid koncentrációjának változását. A vizsgálat legfeljebb 30 percet vesz igénybe.

Mire érdemes odafigyelni, ha H2 kilégzési teszt vizsgálatra jövünk?

 • Antibiotikum és probiotikum szedését követően 4 héttel lehet elvégezni a tesztet
 • Vastagbéltükrözés, irrigoscopia, műtétek után 4 hetet kell várni a teszt elvégzésével
 • A vizsgálat előtt érdemes elhagyni minimum 1 héttel a hashajtó, hasfogó, bizmutot tartalmazó szereket
 • A vizsgálat előtti napon csak szénsavmentes vizet lehet fogyasztani (kifejezetten kerüljük a tej és a gyümölcslé fogyasztását)
 • A vizsgálat előtti napon kerülje a magas rosttartalmú ételek fogyasztását, mint a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű termékek, hüvelyesek, olajos magvak. Helyette inkább csirkét, halat, héj nélküli krumplit, fehér rizst, fehér kenyeret próbáljon fogyasztani.
 • A vizsgálat előtt minimum 12 órával abba kell hagyni a dohányzást
 • A vizsgálat napján nem szabad fogkrémet és egyéb szájhigiéniás szereket használni (rágógumi, cukorka, szájvíz)
 • A vizsgálat napján nem szabad se enni, se inni (minimum 6 órás éhezés kell előtte)
 • A vizsgálat napján a szedett gyógyszereket kis mennyiségű vízzel be lehet venni (kivétel: vitaminok, hashajtók, antibiotikumok, probiotikumok, székletfogó gyógyszerek)
 • Cukorbetegségét előre jelezze nekünk! Kérjen tájékoztatást a vércukor csökkentő gyógyszerek beszedéséről, inzulin adásáról! A következőket hozza magával: vércukor mérő, ételt és italt (amit a teszt után el tud fogyasztani) és ha használ, inzulint (szükség esetére)!

Kilégzéses tesztek

Abban az esetben, ha részt vesz a vizsgálaton és annak eredménye negatív lenne, a kezelő orvosa további vizsgálatokat rendelhet el, pl. labor, képalkotó vagy tükrözéses vizsgálatokat. Pozitív esetben a megfelelő terápiás eljárásról is a kezelő orvosa dönt.

Szerző: Dr. Szegedi Éva / Medoc

Forrás:

- Tulassay Zsolt - A belgyógyászat alapjai, 2011, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155069/,  https://www.hopkinsmedicine.org/gastroenterology_hepatology/clinical_services/specialty_services/breath_testing.html,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542286/, https://www.nbt.nhs.uk/sites/default/files/attachments/Hydrogen%20Breath%20Test_NBT003005.pdf, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5418558/
- Heliprobe

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Buzás György Miklós PhD

Dr. Buzás György Miklós PhD

Belgyógyász, gasztroenterológus, diabetológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Tolmácsi Balázs

Dr. Tolmácsi Balázs

Gasztroenterológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bördős Adrienn

Dr. Bördős Adrienn

gasztroenterológus, belgyógyász

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.