Kezdőlap

Bemutatkozás

Szolgáltatásaink

Orvosaink

Áraink

Vállalatoknak

Eszközparkunk

Kapcsolat

diabetologia

Diabetológia

green150

grey150

pink150

A cukorbetegség a világ leggyakoribb anyagcsere-betegsége, melynek szövődményei rontják a betegek életminőségét és életkilátásait. Hazánkban jelenleg az ismert cukorbetegek száma közel félmillió. A nem időben, vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség számos súlyos szövődménnyel járhat, ami érintheti a szemet, a vesét, az idegrendszert és a szív-, érrendszert is.

Cukorbetegség esetén az inzulin hatása csökkent vagy teljesen hiányzik a szervezetből, így a sejtek nem jutnak elegendő cukorhoz. Az időben felismert és kezelt cukorbetegség karbantartható és a szövődményei megelőzhetőek. A rosszul kezelt cukorbetegség különböző fertőzésekre hajlamosít, amelyek egy része életveszélyes lehet.

 • 1-es típusú diabétesz
Az 1-es típusú diabétesz, más néven inzulinfüggő cukorbetegség kialakulásának oka, hogy a szervezet megtámadja a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejteket, így a szigetsejtek az autoimmun-reakció következményekén elpusztulnak. Az inzulin hiány miatt a vércukor nem tud a sejtekbe bejutni.

 

 • 2-es típusú diabétesz
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők kevésbé érzékenyek a cukor sejtekbe való bejutását szabályozó hormonra, az inzulinra. Szervezetük ugyan termel inzulint, de az nem elegendő ahhoz, hogy a normális vércukorszintet fenntartsa, ezt nevezzük inzulinrezisztenciának.

 

 • Diabéteszes láb szindróma
A cukorbetegség hosszú távú következménye a diabéteszes láb szindróma. Különösen a 2-es típusú diabéteszesek veszélyeztetettek, valamint azok, akiknél már legalább 15 éve fennáll a betegség. Nekik kiemelten fontos, hogy évente legalább egy vagy két alkalommal kivizsgáltassák a lábukat.

 

 

 • Terhességi cukorbetegség
A terhességi cukorbetegség vagy másnéven gesztációs diabétesz a cukorbetegségnek az a formája, mely a terhesség alatt jelentkezik. A betegség hátterében a terhesség alatt bekövetkező különböző hormonális változások állnak, melyek a nemi hormonok szintjének változása mellett szintén befolyásolják a vércukorszintet.

 

Mikor forduljon diabetológushoz?

 • Ha ismert cukorbetegsége van
 • Ha a családjában előfordult már cukorbetegség
 • Ha magas a vérnyomása
 • Ha túlsúllyal küzd
 • Ha önnél terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak illetve, ha gyermeke 4000 grammnál nagyobb súllyal született
 • Ha már elmúlt ötven éves
 • Ha fájdalmatlan fekély jelentkezését észleli
 • Ha bizonyos testrészein érzéketlenséget tapasztal, mert az utalhat az érzőidegek károsodására, ami a diabéteszes láb szindróma jellemző tünete

 

Mi történik a vizsgálaton?

  A szakorvosi vizsgálat a páciens részletes kikérdezésével kezdődik. Az orvos feltérképezi az esetleges panaszokat és átnézi az összes rendelkezésre álló egészségügyi dokumentációt. Ezt követően teljes fizikális kivizsgálásra kerül sor, mint testsúly, BMI, derék- és perifériás erek, valamint vibráció vizsgálatával a neurológiai károsodás felmérésére. Diabetológiai szakvizsgálat és szaktanácsadás során éhgyomri vércukorszint mérésre, részletes anamnézis felvételére, a korábban szedett gyógyszerek áttekintésére, családi anamnézis feltárására, táplálkozási és életmódbeli szokások felmérésére van szükség. Ezt követően az eredmények szakorvosi véleményezése után, terápiás tanácsadásban részesül a páciens.

 

Orvosaink

buzas gyorgy profil1

DR. BUZÁS GYÖRGY MIKLÓS PHD

nagy erzsebet profil1

DR. NAGY ERZSÉBET

takacs eva judit

Dr. Takács Éva Judit

 

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálatra hozza magával korábbi egészségügyi dokumentációját. A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral érkezni.

 • Diabetológia

  ÁRAINK

  2022.06.30-ig
  2022.07.01-től
 • Diabetológiai szakorvosi vizsgálat
  30 500 Ft
  33 000 Ft
 • Diabetológiai kontrollvizsgálat(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)
  22 000 Ft
  24 000 Ft
 • Diabetológiai leletmegbeszélés
  22 000 Ft
  24 000 Ft
 • Receptfelírás diabetológiai konzultációval(Szakorvosi vizsgálatot követő javallatra.)
  22 000 Ft
  24 000 Ft

KÉRJEN IDŐPONTOT!

 

Elérhetőségeink

Központi telefonszám:
+36 1 783 6004

Új rendelőnk:

MeDoc Lehel

1134 Budapest, Lehel utca 8.

MeDoc Cézár

1132 Budapest, Visegrádi u. 74.