Dietetika
A dietetika, vagy más szóval táplálkozástudomány, a helyes étrend kialakításával foglalkozik. A megbetegedések döntő százaléka részben, vagy teljesen gyógyítható, illetve megelőzhető a megfelelő, személyre, illetve betegségre szabott táplálkozási szokások kialakításával. Érdemes és hasznos dietetikushoz fordulni túlsúly, elhízás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, terhességi diabetes, emésztőrendszeri megbetegedések (fekély, epe-, májbetegségek, gyulladásos bélbetegségek, emésztőrendszeri daganatok), vesebetegségek, szív- és érrendszeri problémák esetén, de természetesen az egészséges életmód és étrend kialakításakor is.
A megfelelő diéta a közhiedelemmel ellentétben nem megkötéseket, nehézségekkel és sanyargatással teli időszakot, sokkal inkább egy jól kialakított, a mindennapokban hosszútávon és könnyedén alkalmazható étrendet, életmódot jelent, amit az egyéni konzultációk után igazán sajátunknak érezhetünk, hiszen az teljes mértékig ránk szabva, az alapokat velünk együtt lefektetve állította össze a dietetikus.
A megfelelő diéta a közhiedelemmel ellentétben nem megkötéseket, nehézségekkel és sanyargatással teli időszakot, sokkal inkább egy jól kialakított, a mindennapokban hosszútávon és könnyedén alkalmazható étrendet, életmódot jelent, amit az egyéni konzultációk után igazán sajátunknak érezhetünk, hiszen az teljes mértékig ránk szabva, az alapokat velünk együtt lefektetve állította össze a dietetikus.
Mikor forduljon dietetikushoz?
- a normál testsúly megtartásában kér személyre szabott segítséget
- a túlsúly, elhízás csökkentésében vár szakmai támogatást
- a cukorbetegség kialakulásának elkerülésében, vagy időbeli kitolásában, illetve egyensúlyban tartásában
- a vércukorszint normalizálásának érdekében
- a vérben lévő koleszterin, triglicerid szint és a
- a daganatos betegségek kialakulási kockázatának csökkentésében
A dietetikai tanácsadás kiterjed – a teljesség igénye nélkül – az alábbi esetekre:
- Fogyókúra, hízókúra, optimális testtömegünk megtartása, sporttáplálkozás
- Várandósság, szoptatás alatti étrend, szülés előtti testtömeg visszanyerése
- Női problémák, változókor, hormonális változások, PCOS
- Reformtáplálkozás, vegetáriánus, vegán étrend
- Táplálékallergiák, intoleranciák étrendje
- Cukorbetegség, terhességi cukorbetegség, inzulinrezisztencia
- Emésztőrendszeri betegségek (fekélybetegség, epeproblémák, bélbetegségek, stb.)
- Szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás étrendje
- Daganatos betegségek
Mi történik az első dietetikai konzultáció során?
Az első konzultáció a táplálkozási anamnézis felvételével, a tápláltsági állapot meghatározásával, a testtömegindex számítással (BMI) kezdődik. Ehhez tartozik az elhízás típusának meghatározása (derék/csípő hányados), a testösszetétel mérés, az izomtömeg meghatározása, a testzsír meghatározása, a hidratáltság megállapítása, amelyet a második konzultáció során az egyénre szabott tanácsadás követ.
Dietetikus szakemberünk segít a páciens étrendbeli szabályainak összeállításában, az ételkészítés szabályainak lefektetésében, valamint a heti étlap összeállításában. Nagyban elősegíti a konzultáció hatékonyságát, ha a páciens táplálkozási naplóval érkezik, így az első alkalommal a napló kiértékelése rámutat azon pontokra, amin érdemes lesz a páciensnek változtatni az életmódváltása során.
Tanácsadóink
Tudnivalók, előkészületek a vizsgálat előtt
Tanácsadásra hozni szükséges (amennyiben van):
- Orvosi lelet vagy leletek
- Legutóbbi labor eredmények
- Szedett gyógyszerek doboza, vagy tájékoztató papírja, gyógyszerek szedési gyakorisága és mennyisége
- Konzultációs adatlap és táplálkozási napló (innen letölthető), minimum 3 nap
- Feltüntetni:
- Mikor evett, ivott (időpont), milyen típusú étkezés (reggeli, tízórai ebéd stb.)
- Mit evett, ivott
- Miből, Mennyit evett, ivott
- Mindig az étkezés időpontjában felírni a féleségeket, mennyiségeket