Kezdőlap

Bemutatkozás

Szolgáltatásaink

Orvosaink

Áraink

Vállalatoknak

Eszközparkunk

Kapcsolat

Kutatási pályázatunkat, mely A Denz emlőn végzett CTLM® Lézer Mammográfiai szolgáltatást támogató CTLM-HU szoftver fejlesztése a Medoc Egészségközpont Kft.-nél címmel, 2018-1.1.1-MKI-2018-00012 kódszámmal került benyújtásra a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalhoz, a kiíró 2018. 10. 19-i döntése támogatásra alkalmasnak találta.

A MeDoc Egészségközpont Kft a CTLM® (Computer Tomográfiás Lézer Mammográfia, CT Lézer MammográfiaMagyarországon egyedülálló emlődiagnosztikai vizsgálómódszer fejlesztését tűzte ki célul. Az emlődiagnosztika célja, hogy a rosszindulatú elváltozások jelenlétére a lehető leghamarabb fény derüljön. A korai diagnózis alapján a kifejlődőben lévő emlőrák kezelése késedelem nélkül elkezdhető, mely jelentősen javítja a gyógyulási esélyeket.

Projektünk célja a CTLM-HU szoftver kifejlesztése és orvosszakmai véleményezése. Az új CTLM leletező szoftvernek köszönhetően olyan kiegészítő információ áll az emlőradiológus szakemberek rendelkezésére, amelyre más emlődiagnosztikai modalitást alkalmazva nem lenne lehetőség. A CTLM az emlő vérellátását vizsgálja, funkcionális információt szolgáltat, szemben - a pályázatban alkalmazott - más emlődiagnosztikai modalitásokkal (röntgen mammográfia és emlőultrahang), amelyek az emlő szerkezetét jelenítik meg, azaz strukturális információt adnak.

A pályázati projektben a páciens-kiválasztás szigorú szakmai kritériumok szerint történt meg. A kiválasztott pácienseknél komplex emlődiagnosztika – röntgen mammográfia és emlő ultrahang – történt. A komplex emlődiagnosztika kiegészítéseként CT Lézer Mammográfia (CTLM) és – esetenként, amennyiben szakmailag indokolt volt - ún. fókuszált ultrahang vizsgálat elvégzésére is sor került. A különböző emlődiagnosztikai modalitások együttes használatával egy pácienst többféle módszer segítségével lehet vizsgálni, így pontosabb kép kapható a lehetséges elváltozásokról. A pályázati szoftverfejlesztést szakmai összehasonlító munka követi, mely során az új szoftver eredményeinek emlőradiológiai véleményezése történik meg.

A pályázat keretein belül megrendeltük a Philips Epiq 5G típusú ultrahang készüléket és a VolparaDensity szoftvert. Ez utóbbi segítségével automatizált gépi módszerrel határozható meg a vizsgált emlő típusa, azaz denzitása. A CT Lézer Mammográfiát kifejezetten a "denz", sűrű, mirigyes emlőszövettel rendelkező Hölgyek vizsgálatára fejlesztették ki, az aranystandard röntgen mammográfiát kiegészítő módszerként. A nők több, mint 40%-a denz emlőjű. A denz emlőszövetben akár duplájára, extrém denz emlőtípusban pedig 4 - 6-szorosára emelkedhet az emlőrák előfordulásának gyakorisága. A VolparaDensity szoftver CAD (Computer Aided Detection) technológia segítségével - a nyers röntgenképeket alapul véve - határozza meg az emlő denzitását. Ezek a mérések objektív segítséget nyújtanak a radiológus szakorvosoknak az emlőtípus meghatározásában, amely előnyt jelent a páciens személyre szabott emlődiagnosztikai vizsgálatában.

A CT Lézer Mammográfia a képalkotás során az emlő érhálózatát jeleníti meg és a kóros érképződésre hívja fel a figyelmet. Az angiogenezis (érképződés) a rosszindulatú daganat terjeszkedésének elengedhetetlen feltétele. A kóros érképződés általában nagyobb, mint a tumor maga, ezért a CTLM kis elváltozások jelenlétére is felhívhatja a radiológus szakorvos figyelmét, mert nem magát a tumort, hanem a rosszindulatú elváltozást körülölelő nagyobb kiterjedésű érhálózatot jeleníti meg.

A fejlesztésnek köszönhetően az emlőről készített CTLM-felvétel segítségével számszerűsíthető lesz a kimutatott érlefutások (gyanúsnak értékelt angiogenezis, azaz érújraképződés) véráramlása, a lézer abszorpció a hemoglobin molekulában. A közel infravörös tartományban - NIR: Near Infra Red - 808nm hullámhosszon nyeli el a lézerfényt az oxigént szállító hemoglobin molekula, amely a vér vörösvértestjeinek fő alkotóeleme, a vörösvértestek szárazanyag tartalmának 97%-a. A CTLM képi felvételein így kapott kiegészítő számadat előnyös lesz - a leletezőszoftvert a későbbiekben használó - emlőradiológus orvos számára. A szoftver használata lehetővé fogja tenni az emlőradiológusnak, hogy az emlőben látható érújraképződést részletesebben elemezze..

Pályázatunk összköltségvetése 127.786.381,- Ft. A Projekt megvalósításához a Támogató az NKFI Alapból összesen 99 754 781 Ft (azaz kilencvenkilencmillió-hétszázötvennégyezer-hétszáznyolcvanegy forint) vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Köszönjük a támogatást!

nkfi

Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez, továbbá nyilatkozom, hogy az adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Elérhetőségeink

Központi telefonszám:
+36 1 783 6004


MeDoc Kárpát

1133 Budapest, Kárpát u. 7/B,
1. emelet 4.

MeDoc Cézár

1132 Budapest, Visegrádi u. 74.


Parkolás:

Közterületen, díjfizetős övezet
Munkanapokon 8:30-18:00 óra között: 440 Ft / óra


Mobil parkolás:

06 ## 763 0134 + ABC123