Gasztroenterológia

Gasztroenterológia

Gasztroenterológia

Gasztroenterológia a belgyógyászatnak az emésztőszervek betegségeivel, azok fejlődési rendellenességeivel, kóros élettani működési zavaraival ( pl. ételintolerancia, felszívódási zavarok) és szervi elváltozásaival (pl.gyulladás, fekély, daganatok) foglalkozó szakterülete. A szakorvosi vizsgálat az emésztőrendszer részeire terjed ki, ezek a szájüreg, nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbél, máj és epeutak és a hasnyálmirigy. A gasztroenterológiai szűrővizsgálat az emésztőszervi betegségek korai, tünetmentes stádiumban való felfedezésére irányul és mint ilyen, kiemelkedő szerepe van a daganatok korai azonosításában. A szűrés módszere a feltételezett daganat lokalizációjától (kiindulási szerv) függ.

MIKOR FORDULJON GASZTROENTEROLÓGUSHOZ?

 • emésztőszervi panaszok esetében (hányinger, gyomorégés, hányás, hasi fájdalom székrekedés, puffadás, hasmenés, tápanyag felszívódási zavarok)
 • „alarm” panaszok esetén (fogyás, étvágytalanság, vérszegénység, véres széklet, sárgaság)
 • hasüregi tapintható kóros eltérések esetén
 • más szervi betegségek (szív, cukorbetegség, tüdő- és vesebetegségek, reumás betegségek) keretében fellépő emésztőszervi panaszok
 • ételintolerancia és érzékenység esetén (tejcukor, lisztérzékenység, gyümölcscukor érzékenység, ételallergiák)
 • műtét utáni állapotok (gyomor vagy bél reszekció, epeműtét, hasnyálmirigy műtét jó- vagy rosszindulatú emésztőrendszeri betegségek miatt)

PANASZMENTES ESETBEN

 • 45-50 év felett gasztroenterológiai szűrővizsgálat javasolt (a korhatár egyénenként változhat) esetlegesen beleértve a vastagbéltükrözést is
 • kockázati csoportba tartozó egyéneknél (daganatos betegek első ági rokonai) életkortól függetlenül, emésztőszervi daganatok családi halmozódása esetén
 • lisztérzékeny betegek első ági rokonainak szűrése javasolt
 MI TÖRTÉNIK A GASZTROENTEROLÓGIAI VIZSGÁLAT SORÁN?
 A gasztroenterológiai vizsgálat a páciens kórelőzményének részletes felvételével kezdődik. Ennek során az orvos kikérdezi a páciens eddigi betegségeit, jelen panaszait, rákérdez a dohányzás-, alkoholfogyasztás mértékére/időtartamára, gyógyszerszedésre, munkakörülményeire, az esetleges stressz fennállására. Ezek mellett természetesen a táplálkozási szokásokra, étkezéssel összefüggő panaszokra kiemelt figyelmet fordít. A fizikális vizsgálat során elvégzi a has részletes vizsgálatát (tapintás, kopogtatás, hallgatózás), esetenként kiegészítve a végbél tapintásos vizsgálatával, amely csak a páciens beleegyezése esetén történik meg. A gasztroenterológiai adatok ismeretében az orvos megállapítja a további vizsgálatok (vérvétel, ultrahang, gyomor- és béltükrözés, CT, hidrogén-kilégzési, ételintolerancia teszt) szükségességét. A felállított diagnózis függvényében diétás és életmódbeli tanácsokat ad, illetve a javasolt gyógyszerek adagjáról, bevételéről és lehetséges mellékhatásáról tájékoztatja a beteget, majd szükség esetén kontroll vizsgálatra rendeli vissza. Amennyiben az adott betegnek további pl. sebészeti konzíliumra, ellátásra van szüksége, szakorvosunk ennek megszervezésében is segít.
 MILYEN KÉSZÜLÉKEKET HASZNÁLNAK A GASZTROENTEROLÓGIAI VIZSGÁLATOKHOZ?

 A Medoc Egészségközpontban a gasztroenterológus által végzet hasi ultrahangvizsgálathoz Philips Affiniti 70 ultrahang készüléket használunk. 

 TUDNIVALÓK, ELŐKÉSZÜLETEK A VIZSGÁLAT ELŐTT
 • Az első konzultációra hozza magával minden korábbi orvosi dokumentációját.
 • Hasi ultrahang vizsgálatra éhgyomorral jöjjön (legalkalmasabbak a reggeli/délelőtti órák, amennyiben későbbi időpontja van, kérjük a vizsgálat előtt 4-6 órával nem étkezzen)!
 • A vizsgálat előtt 2 órával már inni, pisilni sem szabad, a telt hólyag az ideális.
 • Hidrogén-kilégzési teszthez, előző nap este már nem ehet és nem ihat, nem használhat fogkrémet. Kérjük, olvassa el betegjátékoztatónkat a pontos felkészülés érdekében!

Árak

Gasztroenterológia

  2022 2023
Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat 26 900 Ft 31 500 Ft
Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat hasi és kismedencei ultrahangvizsgálattal 37 900 Ft 43 500 Ft
Gasztroenterológiai kontrollvizsgálat
(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)
21 000 Ft 24 500 Ft
Gasztroenterológiai kontrollvizsgálat hasi és kismedencei ultrahangvizsgálattal 31 900 Ft 36 000 Ft
Gasztroenterológiai leletmegbeszélés 21 000 Ft 24 500 Ft
Receptfelírás gasztroenterológiai konzultációval
(Szakorvosi vizsgálatot követő javallatra.)
21 000 Ft 24 500 Ft
Orvosi vizsgálatot kiegészítő árak
H2 kilégzési teszt 18 500 Ft 20 300 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Dr. Buzás György Miklós PhD

Dr. Buzás György Miklós PhD

Belgyógyász, gasztroenterológus, diabetológus

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy a egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.

Cookie-kat használunk
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy szélesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóinknak.