Gasztroenterológia

Gasztroenterológia

Gasztroenterológia

Gasztroenterológia a belgyógyászatnak az emésztőszervek betegségeivel, azok fejlődési rendellenességeivel, kóros élettani működési zavaraival ( pl. ételintolerancia, felszívódási zavarok) és szervi elváltozásaival (pl.gyulladás, fekély, daganatok) foglalkozó szakterülete. A szakorvosi vizsgálat az emésztőrendszer részeire terjed ki, ezek a szájüreg, nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbél, máj és epeutak és a hasnyálmirigy. A gasztroenterológiai szűrővizsgálat az emésztőszervi betegségek korai, tünetmentes stádiumban való felfedezésére irányul és mint ilyen, kiemelkedő szerepe van a daganatok korai azonosításában. A szűrés módszere a feltételezett daganat lokalizációjától (kiindulási szerv) függ.

MIKOR FORDULJON GASZTROENTEROLÓGUSHOZ?

 • emésztőszervi panaszok esetében (hányinger, gyomorégés, hányás, hasi fájdalom székrekedés, puffadás, hasmenés, tápanyag felszívódási zavarok)
 • „alarm” panaszok esetén (fogyás, étvágytalanság, vérszegénység, véres széklet, sárgaság)
 • hasüregi tapintható kóros eltérések esetén
 • más szervi betegségek (szív, cukorbetegség, tüdő- és vesebetegségek, reumás betegségek) keretében fellépő emésztőszervi panaszok
 • ételintolerancia és érzékenység esetén (tejcukor, lisztérzékenység, gyümölcscukor érzékenység, ételallergiák)
 • műtét utáni állapotok (gyomor vagy bél reszekció, epeműtét, hasnyálmirigy műtét jó- vagy rosszindulatú emésztőrendszeri betegségek miatt)

PANASZMENTES ESETBEN

 • 45-50 év felett gasztroenterológiai szűrővizsgálat javasolt (a korhatár egyénenként változhat) esetlegesen beleértve a vastagbéltükrözést is
 • kockázati csoportba tartozó egyéneknél (daganatos betegek első ági rokonai) életkortól függetlenül, emésztőszervi daganatok családi halmozódása esetén
 • lisztérzékeny betegek első ági rokonainak szűrése javasolt
 MI TÖRTÉNIK A GASZTROENTEROLÓGIAI VIZSGÁLAT SORÁN?
 A gasztroenterológiai vizsgálat a páciens kórelőzményének részletes felvételével kezdődik. Ennek során az orvos kikérdezi a páciens eddigi betegségeit, jelen panaszait, rákérdez a dohányzás-, alkoholfogyasztás mértékére/időtartamára, gyógyszerszedésre, munkakörülményeire, az esetleges stressz fennállására. Ezek mellett természetesen a táplálkozási szokásokra, étkezéssel összefüggő panaszokra kiemelt figyelmet fordít. A fizikális vizsgálat során elvégzi a has részletes vizsgálatát (tapintás, kopogtatás, hallgatózás), esetenként kiegészítve a végbél tapintásos vizsgálatával, amely csak a páciens beleegyezése esetén történik meg. A gasztroenterológiai adatok ismeretében az orvos megállapítja a további vizsgálatok (vérvétel, ultrahang, gyomor- és béltükrözés, CT, hidrogén-kilégzési, ételintolerancia teszt) szükségességét. A felállított diagnózis függvényében diétás és életmódbeli tanácsokat ad, illetve a javasolt gyógyszerek adagjáról, bevételéről és lehetséges mellékhatásáról tájékoztatja a beteget, majd szükség esetén kontroll vizsgálatra rendeli vissza. Amennyiben az adott betegnek további pl. sebészeti konzíliumra, ellátásra van szüksége, szakorvosunk ennek megszervezésében is segít.
 MILYEN KÉSZÜLÉKEKET HASZNÁLNAK A GASZTROENTEROLÓGIAI VIZSGÁLATOKHOZ?

 A Medoc Egészségközpontban a gasztroenterológus által végzet hasi ultrahangvizsgálathoz Philips Affiniti 70 ultrahang készüléket használunk. 

 TUDNIVALÓK, ELŐKÉSZÜLETEK A VIZSGÁLAT ELŐTT
 • Az első konzultációra hozza magával minden korábbi orvosi dokumentációját.
 • Hasi ultrahang vizsgálatra éhgyomorral jöjjön (legalkalmasabbak a reggeli/délelőtti órák, amennyiben későbbi időpontja van, kérjük a vizsgálat előtt 4-6 órával nem étkezzen)!
 • A vizsgálat előtt 2 órával már inni, pisilni sem szabad, a telt hólyag az ideális.
 • Hidrogén-kilégzési teszthez, előző nap este már nem ehet és nem ihat, nem használhat fogkrémet. Kérjük, olvassa el betegjátékoztatónkat a pontos felkészülés érdekében!
Nyelőcső-gyomor-nyombél tükrözéses vizsgálat (Özofágó-gasztro-duodenoszkópia)

A felső emésztőtraktus (nyelőcső, gyomor, patkóbél) vizsgálatának alap diagnosztikája, mely során egy vékony, flexibilis endoszkóp segítségével (testbe juttatott kamera) képet kap a vizsgáló orvos ezen  szervek belső felszínéről. A látott kép alapján következtetni lehet a panaszok hátterében lévő  elváltozásokra-pl. fekély, nyálkahártya gyulladás, esetleges daganatos elváltozás. A vizsgálat során lehetőség van szövettani mintavételre is a diagnózis megerősítése céljából, vagy akár kisebb pl. polipoid elváltozások eltávolítására.

A rutin vizsgálat általában 4-5 percet vesz igénybe, a vizsgálat után a páciens  a legtöbb esetben azonnal otthonába távozhat.

A vizsgálat az éhgyomri állapoton kívül külön előkészítést nem igényel a páciens részéről.

Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)

A vastagbél tükrözés-kolonoszkópia egy olyan rutin, a mindennapi gyakorlatban elterjedt vizsgálati módszer, mely során egy flexibilis kamera segítségével a vizsgáló orvos fel tudja térképezni az alsó emésztőtraktust a vékonybél utolsó néhány centiméterétől,a teljes vastagbélen át, egészen a végbélig bezárólag. A látott kép alapján  következtetni lehet a panaszok hátterére (pl. gyulladás, polip, daganat, különböző bélfali kitüremkedések). Emellett a vizsgálat során mintavételi lehetőség is van szövettani diagnosztikára, mely a legtöbb esetben szükséges a végleges diagnózishoz, illetőleg szintén lehetőség van akár terápiás célzattal is pl. polip eltávolításra. 

Bizonyos életkor felett nemzetközi ajánlások esetén szűrővizsgálat jelleggel, panaszmentes esetekben is javasolt a kolonoszkópia, különösen akkor,, ha családban előfordult vastagbél daganat. Korai felismeréssel ezen esetek jó eséllyel akár teljes mértékben gyógyíthatók.

A sikeres vizsgálathoz előkészítés szükséges-tiszta legyen a bélrendszer. A napjainkban elérhető modern készítményekkel az előkészítés nem jár kellemetlenséggel, nem igényel sok időt, így akár munkaidő után is elvégezhető. 

A szűrés életet menthet!

Árak

Gasztroenterológia

  2024 2023
Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat 32 500 Ft 31 500 Ft
Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat hasi és kismedencei ultrahangvizsgálattal 44 900 Ft 43 500 Ft
Gasztroenterológiai kontrollvizsgálat
(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján)
25 800 Ft 24 500 Ft
Gasztroenterológiai kontrollvizsgálat hasi és kismedencei ultrahangvizsgálattal 37 900 Ft 36 000 Ft
Gasztroenterológiai leletmegbeszélés 25 800 Ft 24 500 Ft
Receptfelírás gasztroenterológiai konzultációval
(Szakorvosi vizsgálatot követő javallatra)
25 800 Ft 24 500 Ft
Orvosi vizsgálatot kiegészítő árak     
H2 kilégzési teszt 21 500 Ft 20 300 Ft
Endoszkópos vizsgálatok árai    
Endoszkópia előtti szakorvosi vizsgálat 32 500 Ft 31 500 Ft
Gasztroszkópia 55.000 Ft 50.000 Ft
Kolonoszkópia 82 500 Ft 75 000 Ft
Gasztroszkópia + kolonoszkópia 126 500 Ft 115 000 Ft
Biopszia (1 régió) 16 500 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
15 000 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
Polipectomia 1 db 27 500 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
25 000 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
Polipectomia 2 db felett 22 000 Ft /darab
(+ szövettani vizsgálat)
20 000 Ft /darab
(+ szövettani vizsgálat)
„Bódítás” 16 500 Ft 15 000 Ft
Altatásban végzett endoscopos vizsgálat előtti altatóorvosi vizsgálat  27 500 Ft 25 000 Ft
Altatás gyomortükrözés vagy vastagbéltükrözés esetén 49 500 Ft 45 000 Ft
Altatás gyomortükrözés+vastagbéltükrözés esetén 55 000 Ft 50 000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Buzás György Miklós PhD

Dr. Buzás György Miklós PhD

Belgyógyász, gasztroenterológus, diabetológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Tolmácsi Balázs

Dr. Tolmácsi Balázs

Gasztroenterológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bördős Adrienn

Dr. Bördős Adrienn

gasztroenterológus, belgyógyász

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.