Gyermekkardiológia

Gyermekkardiológia

Gyermekkardiológia

Gyermekkardiológia az újszülött-, csecsemő- és gyermekkori veleszületett szívfejlődési rendellenességekkel és a szerzett szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozik. A gyermekkardiológia korszerűsödésének köszönhetően Magyarországon egyre több, korábban gyakran rejtve maradó veleszületett szívhibát sikerül korán kiszűrni. A korai felismerés kulcsfontosságú, olykor életbevágó ezeknek a problémáknak a kezelése szempontjából, legyen szó akár veleszületett, akár szerzett szívhibáról. A veleszületett szívbetegségek 1000-ből minden 8. gyermeket érintenek. Emellett előfordulnak szerzett szívproblémák gyulladások, ritmuszavarok, szívizombetegségek formájában, és egyre gyakoribbak a túlsúly miatti kardiovaszkuláris kockázati tényezők is. Ez utóbbiak megelőzése érdekében kiemelten fontos az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás.

MIKOR FORDULJUNK GYERMEKKARDIOLÓGUSHOZ?

 • A csecsemő súlygyarapodása megáll, vagy súlycsökkenés következik be
 • Ha a gyermeknél étvágytalanság, fáradékonyság jelentkezik
 • Cyanosis esetén, a gyermek bizonyos testrészeinek – jellemzően ajak, körömágy – kékes-szürkés elszíneződése
 • Fokozódó légzésszám, szapora pulzus, magas vérnyomás esetén, illetve amennyiben pulzus és vérnyomáseltérés van a két kar, vagy a  felső és az alsó végtagok között (utóbbit  orvos tudja megállapítani)
 • Kis súlyú koraszülöttek illetve az elhízott, túlsúlyos gyerekek fokozottan veszélyeztettek
 • Akiknek a családjában öröklött szívbetegség fordult elő, illetve akik olyan komplex genetikai rendellenességgel, kromoszóma eltéréssel születtek, ahol gyakori a szívhiba (pl. Down-szindróma, ahol gyakori lehet a pitvar-kamrai sövényhiány)

PANASZMENTES ESETBEN

 • Újszülöttek szűrővizsgálata kiemelten fontos – vérnyomásmérés az alsó és a felső végtagokon
 • Iskolakezdés előtt
 • Intenzív sportolás megkezdése előtt és alatt
 • A családban halmozottan előforduló szívbetegség esetén
 • Bizonyos lezajlott fertőző betegségek után (pl. skarlát)
 MI TÖRTÉNIK A GYERMEKKARDIOLÓGIAI VIZSGÁLAT ALATT?
A kardiológiai vizsgálathoz hozzátartozik a gyermek “megnyerése”. Szintén sor kerül a szülő alapos kikérdezésére, illetve a szakorvos áttekinti a korábbi vizsgálati eredményeket is. Vérnyomásmérés, EKG-vizsgálat és szívultrahang vizsgálat történik, lehetőség van a vérnyomás 24 órás monitorizálásra (ABPM) és EKG  otthoni 24 órás monitorizálásra is. A vizsgálatok nagyjából 20-30 percet vesznek igénybe. Fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár a gyermeke számára.
 MILYEN ULTRAHANG KÉSZÜLÉKET HASZNÁLNAK A KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLATOKHOZ?
A Medoc Egészségközpontban a legkorszerűbb, kardiológiai felhasználásra optimalizált Philips Affiniti 70 ultrahang készüléket használunk.
 TUDNIVALÓK, ELŐKÉSZÜLETEK A VIZSGÁLAT ELŐTT
A vizsgálatra mindenképpen hozza gyermeke korábbi egészségügyi dokumentációját, vizsgálati eredményeit. A vizsgálat egyáltalán nem fájdalmas, de a műszerek látványa ijesztő lehet a kisgyermekek számára, ezért esetükben hasznos lehet, ha a vizsgálatot (pl. EKG) a szülők többször is eljátsszák otthon, így felkészítve gyermeküket. Jobb, informatívabb, rövidebb a vizsgálat, ha a gyermek nyugodt. Ami ehhez kell, kérjük biztosítsa a szülő (pl.cumi, innivaló, speciális játék, stb). A nagyobbaknak az orvos elmagyarázza a vizsgálat menetét, esetükben így nem okoz semmiféle nehézséget a szükséges vizsgálatok, mérések elvégzése.

Árak

Gyermekkardiológia

  2024 2023
Gyermekkardiológiai szakorvosi vizsgálati alapcsomag
(12 elvezetéses EKG, vérnyomás, szívultrahang)
32 500 Ft 29 500 Ft
Gyermekkardiológiai kontrollvizsgálat
(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)
25 800 Ft 23 500 Ft
Gyermekkardiológiai kontrollvizsgálat 24 órás Holter-kiértékeléssel
(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)
39 500 Ft 36 000 Ft
Gyermekkardiológiai kontrollvizsgálat 24 órás ABPM-kiértékeléssel
(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)
39 500 Ft 36 000 Ft
Gyermekkardiológiai leletmegbeszélés 25 800 Ft 23 500 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Kormos Zsuzsanna

Dr. Kormos Zsuzsanna

Csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.