Kezdőlap

Bemutatkozás

Szolgáltatásaink

Orvosaink

Áraink

Vállalatoknak

Eszközparkunk

Kapcsolat

allergológia

Allergológia

 

Az allergia az elmúlt évtizedekben vált népbetegséggé, civilizációs betegségnek is tekinthető. Ezzel együtt az allergológia az orvostudomány egyik legkeresettebb szakterülete lett. Az allergológia az allergiás megbetegedések diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó tudományág. Az allergia immunológiai eredetű megbetegedés, ilyenkor az immunrendszer túlzott válaszreakciót ad olyan anyag(ok)ra, amelyre az egészséges szervezetként egyébként nem reagálna. Ezt az immunrendszer hiperszenzitivitásának (túlérzékenység) nevezzük. Az allergia kialakulásához két elem együttes jelenlétére van szükség: genetikai adottságra, ami miatt másképpen reagál a szervezet a környezetben levő ártalmatlan anyagokra, másrészt olyan a környezetre, amely az allergének fokozott előfordulása miatt érzékenységet, túlérzékenységet okoz. Magyarországon a lakosság ötöde érintett valamilyen allergiás tünet vagy betegség által.
Allergén anyagok bőrön, a légutakon és a tápcsatornán keresztül kerülhetnek a szervezetbe, ennél fogva a szervezet válaszreakciója többek között megjelenhet légúti, emésztési vagy éppen a bőrön megjelenő tünet formájában. Emiatt az allergia enyhítése, kezelése gyakran több szakterület együttműködését igényli, az allergológus-immunológus szakorvos mellett segítséget nyújthat tüdőgyógyász, fül-orr- gégész, gasztroenterológus, dietetikus vagy bőrgyógyász, esetleg szemész is. A Medoc Egészségközpontban mindegyik társszakma rendelése elérhető.

 

Honnan tudhatom, hogy allergiás vagyok?

Az allergiát allergológus szakorvos diagnosztizálja, de a felismerésben sokat tehet maga a páciens, illetve a háziorvos is. Ha egyes, az allergiás betegekre jellemző tünetek (orrfolyás, tüsszögés, gyulladt szem, bőrpír, csalánkiütés, fulladás, hányás, hasmenés) nem hozhatók összefüggésbe fertőző vagy más betegségekkel, és mindig szabályos időben, időközönként, vagy egy bizonyos helyen tartózkodva lépnek fel, allergiára is gyanakodhatunk. Kevésbé súlyos tünetek esetén érdemes megpróbálni "lokalizálni" a kiváltó okot - ügyelni az étrendre, tesztelni egyes ételeket, gyümölcsöket, megfigyelni, hogy a tüneteink helyváltoztatás (pl. utazás) hatására erősödnek vagy enyhülnek. Bőrirritáció esetén a tápanyagbevitel mellett érdemes a jellemzően allergiát okozó fémek (arany, ezüst), kozmetikumok, mosószerek és öblítők jelenlétét ellenőrizni, ezek hatásait kiküszöbölni.

 

Mikor forduljunk allergológushoz?

 • Nehézlégzés, orrfolyás, szénanáthás tünetek esetén
 • Nem múló vagy visszatérő csalánkiütések, bőrelváltozások esetén
 • Rendszeres tüsszögési roham esetén, ha annak gyaníthatóan kutya-, macskaszőr vagy pollen a kiváltó oka (és a téli hónapok kivételével mindig fennáll)
 • Korábban panaszmentesen fogyasztott ételek hatására jelentkező émelygés, hányás, hasmenés, vagy az egész testen jelentkező kiütések, esetleg fulladásos tünet

 

Mi történik az allergológiai vizsgálat alatt?

Az allergológiai szakorvosi vizsgálat során az orvos felveszi a kórtörténetet, áttekinti a hozott orvosi dokumentációkat, és fizikális (belgyógyászati) vizsgálatot végez. A megfelelő terápiás módszer kiválasztásához pontos diagnózis szükséges, ennek érdekében a legtöbb esetben (friss leletek hiányában) az allergológus további vizsgálatokat végez vagy ír elő. Szakrendelésünkön az allergének kimutatása történhet bőrteszttel (Prick-teszt) légzésfunkciós vizsgálat (spirometria), vagy a vér oxigénszintjének vizsgálata (pulzoxymetria) által, továbbá az orvos előírhat különböző laborvizsgálatokat is. A megfelelő terápia kialakítására - minden vizsgálati eredmény ismeretében - kerülhet sor. Ha szükséges, az allergológus segít megszervezni a páciens részére más szakrendelésünkön történő megjelenést.

 

Orvosaink

gantomor ariunaa profil1

Dr. Gantömör Ariunaa

 • Allergológia

  ÁRAINK

  2019. júl. 01-től
 • Allergológiai szakorvosi vizsgálat
  19 500 Ft
  22 500 Ft
 • Allergológiai kontrollvizsgálat
  15 500 Ft
  17 500 Ft
 • Allergológiai leletmegbeszélés
  17 500 Ft
  17 500 Ft
 • Receptfelírás allergológiai konzultációval(Korábban már felírt gyógyszer újrairatása esetén. Kérjük, e-mailben jelezze szándékát!)
  17 500 Ft
  17 500 Ft
 • Prick-teszt bőrön
  10 000 Ft
  10 000 Ft
 • Szakorvosi tanácsadás
  10 000 Ft
  10 000 Ft
 • Recept továbbírás(Szakorvosi vizsgálatot követő javallatra.)
  4 000 Ft
  4 000 Ft
Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez, továbbá nyilatkozom, hogy az adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Rendelőink térképen.
A megelőzés specialistája Budapest frekventált területén helyezkedik el, jól megközelíthető tömegközlekedéssel és autóval is.

MeDoc Kárpát

+36 1 783 6004


1133 Budapest, Kárpát u. 7/B, 1. emelet 4.

Parkolás:

Közterületen, díjfizetős övezet
Munkanapokon 8:30-18:00 óra között: 440 Ft / óra

Mobil parkolás:

06 ## 763 0134 + ABC123
Küldje el rendszámát a fenti telefonszámra. A #-tel jelölt karakterek az Ön szolgáltatójának megfelelő előhívószámok (20/30/70). Távozáskor küldje el a "STOP" szót ugyanerre a telefonszámra.

MeDoc Cézár

+36 1 783 6004


1132 Budapest, Visegrádi u. 74.

Parkolás:

Közterületen, díjfizetős övezet
Munkanapokon 8:30-18:00 óra között: 440 Ft / óra

Mobil parkolás:

06 ## 763 0134 + ABC123
Küldje el rendszámát a fenti telefonszámra. A #-tel jelölt karakterek az Ön szolgáltatójának megfelelő előhívószámok (20/30/70). Távozáskor küldje el a "STOP" szót ugyanerre a telefonszámra.