Kezdőlap

Bemutatkozás

Szolgáltatásaink

Orvosaink

Áraink

Vállalatoknak

Eszközparkunk

Kapcsolat

diabetologia

Diabetológia

 

A cukorbetegség a világ leggyakoribb anyagcsere-betegsége, melynek szövődményei rontják a betegek életminőségét és életkilátásait. Hazánkban jelenleg az ismert cukorbetegek száma közel félmillió. A nem időben, vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség számos súlyos szövődménnyel járhat, ami érintheti a szemet, a vesét, az idegrendszert és a szív-, érrendszert is.
Cukorbetegség esetén az inzulin hatása csökkent vagy teljesen hiányzik a szervezetből, így a sejtek nem jutnak elegendő cukorhoz. Az időben felismert és kezelt cukorbetegség karbantartható és a szövődményei megelőzhetőek. A rosszul kezelt cukorbetegség különböző fertőzésekre hajlamosít, amelyek egy része életveszélyes lehet.

 • 1-es típusú diabétesz
Az 1-es típusú diabétesz, más néven inzulinfüggő cukorbetegség kialakulásának oka, hogy a szervezet megtámadja a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejteket, így a szigetsejtek az autoimmun-reakció következményekén elpusztulnak. Az inzulin hiány miatt a vércukor nem tud a sejtekbe bejutni.

 

 • 2-es típusú diabétesz
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők kevésbé érzékenyek a cukor sejtekbe való bejutását szabályozó hormonra, az inzulinra. Szervezetük ugyan termel inzulint, de az nem elegendő ahhoz, hogy a normális vércukorszintet fenntartsa, ezt nevezzük inzulinrezisztenciának.

 

 • Diabéteszes láb szindróma
A cukorbetegség hosszú távú következménye a diabéteszes láb szindróma. Különösen a 2-es típusú diabéteszesek veszélyeztetettek, valamint azok, akiknél már legalább 15 éve fennáll a betegség. Nekik kiemelten fontos, hogy évente legalább egy vagy két alkalommal kivizsgáltassák a lábukat.

 

 • Terhességi cukorbetegség
A terhességi cukorbetegség vagy másnéven gesztációs diabétesz a cukorbetegségnek az a formája, mely a terhesség alatt jelentkezik. A betegség hátterében a terhesség alatt bekövetkező különböző hormonális változások állnak, melyek a nemi hormonok szintjének változása mellett szintén befolyásolják a vércukorszintet.

 

Mikor forduljon diabetológushoz?

 • Ha ismert cukorbetegsége van
 • Ha a családjában előfordult már cukorbetegség
 • Ha magas a vérnyomása
 • Ha túlsúllyal küzd
 • Ha önnél terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak illetve, ha gyermeke 4000 grammnál nagyobb súllyal született
 • Ha már elmúlt ötven éves
 • Ha fájdalmatlan fekély jelentkezését észleli
 • Ha bizonyos testrészein érzéketlenséget tapasztal, mert az utalhat az érzőidegek károsodására, ami a diabéteszes láb szindróma jellemző tünete

 

Mi történik a vizsgálaton?

  A szakorvosi vizsgálat a páciens részletes kikérdezésével kezdődik. Az orvos feltérképezi az esetleges panaszokat és átnézi az összes rendelkezésre álló egészségügyi dokumentációt. Ezt követően teljes fizikális kivizsgálásra kerül sor, mint testsúly, BMI, derék- és perifériás erek, valamint vibráció vizsgálatával a neurológiai károsodás felmérésére. Diabetológiai szakvizsgálat és szaktanácsadás során éhgyomri vércukorszint mérésre, részletes anamnézis felvételére, a korábban szedett gyógyszerek áttekintésére, családi anamnézis feltárására, táplálkozási és életmódbeli szokások felmérésére van szükség. Ezt követően az eredmények szakorvosi véleményezése után, terápiás tanácsadásban részesül a páciens.

 

Orvosaink

  buzas gyorgy profil1

  DR. BUZÁS GYÖRGY MIKLÓS PHD

  nagy erzsebet profil1

  DR. NAGY ERZSÉBET

  takacs eva judit

  Dr. Takács Éva Judit

 • ÁRAINK

  2018
  2019. jan. 01-től
 • Diabetológiai szakorvosi vizsgálat
  18 500 Ft
  19 500 Ft
 • Diabetológiai kontrollvizsgálat
  14 500 Ft
  15 500 Ft
Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálatra hozza magával korábbi egészségügyi dokumentációját. A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral érkezni.

 

Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez, továbbá nyilatkozom, hogy az adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Rendelőink térképen.
A megelőzés specialistája Budapest frekventált területén helyezkedik el, jól megközelíthető tömegközlekedéssel és autóval is.

MeDoc Kárpát

+36 1 783 6004


1133 Budapest, Kárpát u. 7/B, 1. emelet 4.

Parkolás:

Közterületen, díjfizetős övezet
Munkanapokon 8:30-18:00 óra között: 440 Ft / óra

Mobil parkolás:

06 ## 763 0134 + ABC123
Küldje el rendszámát a fenti telefonszámra. A #-tel jelölt karakterek az Ön szolgáltatójának megfelelő előhívószámok (20/30/70). Távozáskor küldje el a "STOP" szót ugyanerre a telefonszámra.

MeDoc Cézár

+36 1 783 6004


1132 Budapest, Visegrádi u. 74.

Parkolás:

Közterületen, díjfizetős övezet
Munkanapokon 8:30-18:00 óra között: 440 Ft / óra

Mobil parkolás:

06 ## 763 0134 + ABC123
Küldje el rendszámát a fenti telefonszámra. A #-tel jelölt karakterek az Ön szolgáltatójának megfelelő előhívószámok (20/30/70). Távozáskor küldje el a "STOP" szót ugyanerre a telefonszámra.