Özofagó-Gasztroszkópia-duodenoszkópia-nyelőcső, gyomor, patkóbél tükrözés

Kolonozkópia

Gasztroszkópia- Gyomortükrözés

A gyomortükrözéses (gasztroszkópia) vizsgálat mindig együtt történik a nyelőcső (özofagoszkópia), illetve a nyombél felső szakaszának (duodenoszkópia) tükrözésével. Ez a teljes vizsgálati metódus, tehát csak egyben értelmezhető, így nemcsak a gyomorról, hanem a teljes nyelőcső, valamint a patkóbél kezdeti szakaszáról kap a vizsgáló orvos képet.

Mi a gasztroszkópia (gyomortükrözés)?

A gyomortükrözés a teljes felső tápcsatorna flexibilis endoszkópos vizsgálata, mely képet ad a szerkezeti (strukturális) változásokról pl. fekély, rekeszsérv, gyomortartalom visszaáramlás-reflux Emellett lehetőség van a diagnosztikán kívül esetleges terápiás beavatkozásokra is a vizsgálat során-szövettani, bakteriológia mintavétel, polip eltávolítás, vérzés megállítás.

Mikor végezzük el a gyomortükrözést (gasztroszkópiát)?

A gyomortükrözéses vizsgálatokat mindig szakorvosunk rendeli el előzetes gasztroeneterológia vizsgálat alapján. Amennyiben felmerül gyulladás, fekély, polip, daganat gyanúja, gyomorégés, nyelési panaszok, gyomorfájdalom, valamint bizonytalan vérzések, fekete színű széklet esetleges hasi fájdalmak okának tisztázása miatt. Ezen vizsgálat alatt lehetőség van szövettani és bakteriológia (Helicobacter pylori kimutatás) mintavételre is, a diagnózis pontosításának céljából.

A vizsgálat általában rövid ideig tart (5-10 perc), mely elvégezhető érzéstelenítés nélkül is (némi kellemetlenséggel jár a páciens részéről), de teljesen fájdalommentesen is, altatásban.

Altatásos vizsgálat esetén az altatóorvos által előzetesen megvizsgált páciens egy rövid hatású altatószert kap vénásan, mely mély alvást és könnyű ébredést biztosít, így a páciens semmilyen kellemetlenséget nem él át. Az altatásban végzett vizsgálat során a betegek életfunkcióit folyamatosan monitorozzuk és amennyiben ezek rendben vannak, a vizsgálat után néhány órával éber állapotban távozhat is kísérővel.

Hogyan kell előkészülni a gyomortükrözéshez?

Ahhoz, hogy a vizsgálat teljes értékű legyen, fontosak a jó látási viszonyok és a tiszta, ételmentes gyomor.

Általánosságban elmondható, hogy a vizsgálat előtt minimum 6 órával szilárd táplálékon ne fogyasszon és legalább 4 órával a vizsgálat előtt folyadékot sem. Ha ez nem biztosított, akkor csak korlátozott értékű lesz a vizsgálat, mert az ételmaradékok elfedhetnek esetleges kóros elváltozásokat.

Mi történik a vizsgálat-gyomortükrözés során?

Megfelelő szóbeli és írásbeli felvilágosítás és beleegyezés után a vizsgáló helyiségben lefektetik oldalfekvő helyzetben, nyugodt környezetben. 

Amennyiben nem altatásban történik a vizsgálat érzéstelenítő spray-t fújnak a torkába a vizsgálat előtt, majd egy vékony flexibilis csövet segítenek lenyelni. Ezután levegővel fújják fel a gyomorfalát, hogy a redők kisimuljanak és minden elváltozás jól látható legyen. Ez kis feszülés érzéssel járhat, valamint gyakran visszafele is távozik a levegő, Ez teljesen normális, ahogy az öklendezés is, hiszen ezek általunk nem szabályozható, reflexes jelenségek. A vizsgálok erre fel vannak készülve, hiszen ez a vizsgálat „normál” velejárója. Azt fogják öntől kérni a vizsgálat során, hogy próbáljon meg egyenletes levegőt venni. A hiedelmekkel ellentétben a vizsgálat alatt a légutak szabadok, fulladásveszély nincs. Az érzéstelenítő spray hatása általában 30-40 perc, utána semmilyen kellemetlenséget nem fog tapasztalni. A teljes érzéstelenítő hatás megszűnéséig enni, inni nem szabd a félrenyelés veszélye miatt.

A vizsgálat során, ha szükséges fényképes és videós rögzítést végzünk. Amennyiben a vizsgáló orvos úgy látja szövettani vizsgálatra és bakteriológia vizsgálatra is mintát vesz, az esetleges polipot is eltávolítja. A mintavételek leletének feldolgozása, kiértékelése és megérkezése 8-10 napot vesz igénybe.

Lehetnek-e szövődmények?

Mint minden beavatkozásnál, így a gyomortükrözésnél is előfordulat elenyésző számban, úgymint torokfájdalom, kaparó, égő érzés, puffadás, hasi fájdalom. Beavatkozás esetén esetleges láz, enyhe véres széklet jelentkezhet. Amennyiben ilyet tapasztal feltétlenül jelezze nekünk mielőbb, hogy a vizsgálatot végző orvost értesítsük és kontrollra visszahívhassuk, aki azonnal megvizsgálja Önt.

Néhány kérdés, amire előzetesen is választ tud kapni:

Mennyire lesz kellemetlen a vizsgálat?

Munkatársaink mindent megtesznek a kellemetlenségek csökkentéséért. Amennyiben a vizsgálat nem altatásban történik az előzetesen adott helyi nyálkahártya érzéstelenítő jelentősen csökkenti a vizsgálattal járó kellemetlenségeket. Az érzéstelenítő íze kissé keserű és a torokban gombócérzéssel jár.

Hányingere jelentkezhet, de hányás nem lesz, mert a folyékony gyomortartalom a vizsgálat során folyamatosan leszívásra kerül

A szövettani és bakteriológia mintavétel fájdalommal nem jár.

Mikor tudok visszatérni a normál élethez a vizsgálat után?

Ahogy említettük az érzéstelenítő hatás elmúlása után szabad csak enni inni a félrenyelés elkerülése céljából. A vizsgálat után Ön visszatérhet a napi tevékenységéhez, további korlátozás nincs.

Árak

Endoszkópia

  2024 2023
Endoszkópia előtti szakorvosi vizsgálat 32 500 Ft 31 500 Ft
Gasztroszkópia 55 000 Ft 50 000 Ft
Kolonoszkópia 82 500 Ft 75 000 Ft
Altatás gyomortükrözés vagy vastagbéltükrözés esetén 49 500 Ft 45 000 Ft
Altatás gyomortükrözés+ vastagbéltükrözés esetén 55 000 Ft 50 000 Ft
Gasztroszkópia+kolonoszkópia 126 500 Ft 115 000 Ft
Biopszia (1 régió) 16 500 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
15 000 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
Polipectomia 1 db  27 500 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
25 000 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
Polipectomia 2 db felett 22 000 Ft /darab
(+ szövettani vizsgálat)
20 000 Ft /darab
(+ szövettani vizsgálat)
„Bódítás” 16.500 Ft 15.000 Ft
Altatásban végzett endoszkópos vizsgálat előtti altatóorvosi vizsgálat  27.500 Ft 25.000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Buzás György Miklós PhD

Dr. Buzás György Miklós PhD

Belgyógyász, gasztroenterológus, diabetológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Tolmácsi Balázs

Dr. Tolmácsi Balázs

Gasztroenterológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bördős Adrienn

Dr. Bördős Adrienn

gasztroenterológus, belgyógyász

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.