Horkoláskezelés-nightlase

Horkoláskezelés-nightlase

Horkoláskezelés-nightlase

Felnőtt életünk közel 25%-át töltjük alvással. A Nemzetközi Alváskutató Társaság felmérése szerint egy 30-35 év közötti felnőtt embernek minimum 7 óra az alvásigénye. De vannak olyan emberek, akik annak ellenére, hogy „átaludták az éjszakát” fáradtan, kimerülten ébrednek, csökkent koncentrációra panaszkodnak. Számos alvászavar létezik, mely a fentebb említett állapothoz vezethet, de az egyik leggyakoribb és legnagyobb beteg populációt érintő kórkép a horkolás.


A horkolás az egyik legzavaróbb jelenség mind a férfiak mind a nők körében manapság, mely köztudottan bármely életkorban jelentkezhet és a beteg általában csak egy rossz állapotnak mintsem egy betegség tünetének tekinti.

A horkolás mindkét nemet egyaránt érinti, de a férfiaknál 10x gyakrabban jelentkezik a beszédhangnál akár erősebb, az alvótársat is kifejezetten zavaró horkolás. Ezt tovább rontják bizonyos körülmények, mint altató szedése, túlsúly, késői vacsora, alkoholfogyasztás, dohányzás, kimerültség – stressz. Horkolni minden pozícióban lehet, de a leggyakoribb a háton fekvő állapotban jelentkező tünet. A horkoló emberek gyakran számolnak be arról, hogy szájszárazsággal ébrednek, rosszul alszanak, hiszen többször ébreszti őket a hálótárs. A leggyakoribb párkapcsolati probléma is a horkolás.

Számos esetben a legelső terápiás lehetőség a páciensek életmódi tanácsokkal való ellátása, illetve a garatba juttatható horkolásgátló sprayk ajánlása, melyek természetes olaj tartalmuknál fogva lubrikálják a besprayzett felszínt, ezzel lassítva azok kiszáradását és vibrálását. Alváskor alkalmazható ún. gyógyászati segédeszközök is nagy számmal érhetőek el a piacon, sőt mint “végleges megoldás” horkolás kezelő műtétek is léteznek.

Tekintettel a fent említett körülményekre, és a felgyorsult életvitelünkre, a páciensek döntő többsége valamilyen olyan alternatív megoldást keres, mely gyorsan, felépülési idő nélkül és könnyen segít a horkoláson, bíznak ezáltal annak pozitív hatásaiban is, mint például a hálószoba újbóli közös használata.
MI AZ A NIGHTLASE KEZELÉS?
A Fotona SP Dynamis gépe egy non-invazív lágylézer kezelést ajánl primér horkolóknak, mely jelenleg egyedülálló e téren. Primér horkolás, vagy ahogy köztudottabb az egyszerű, nem apnoes horkolás tulajdonképpen a különböző alvászavarok első stádiuma, mindennemű súlyosabb egészségügyi kockázat nélkül. (Sleep medicine Reviews, Systematic review of the different aspects of primary snoring, 2019)

Az orvosi lézerek számtalan fajtája elérhető jelenleg a piacon, működésük lényegében az alkalmazott hullámhosszban különbözik egymástól, ezen múlik mely az a biológiai molekula/anyag, melyben a lézer energiája várhatóan a legjobban elnyelődik. Mivel a víz, mely a nyál és nyálkahártyafelszíneken magas koncentrációban reprezentálódik az egyik ilyen kiváló célmolekula, óvatosan lehet csak használni a különböző rendszereket például szájüregben. A Fotona lézerrendszerek sajátja, hogy egyedülállóan az Er:YAG kristály lézerkezelést lehet végezni nyálkahártya felszínen Smooth üzemmódban, mely biztosítja a valóban fájdalmatlan, egyáltalán nem kényelmetlen terápiát.

A NightLase® kezelés egy szabadalmasított, gyors, non-invazív, kíméletes eljárás, amely jelentősen javítja a páciens alvásminőségét. NightLase® terápia során alkalmazott felszíni Er:YAG lézerfény energiája csökkenti az alvási apnoé tüneteit és mérsékeli a horkolás intenzitását. A beavatkozás altatást, érzéstelenítést nem igényel.
HOGYAN MŰKÖDIK?
A horkolás egy hangjelenség, nem jelent önmagában betegséget. A horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek rezgése hozza létre. A garatizmoknak alvás közben is folyamatosan nyitva kell tartaniuk a légutakat, a belégzésnél jelentkező szívó erővel szemben. A garat izmai, amelyek napközben feszesek, elalvás után ellazulnak, aminek hatására a garat összeszűkül. Minél szűkebb a keresztmetszet, annál hangosabb a horkolás.

Az említett szűkületet fokozza az elhízás, hiszen a szövetközti zsír rontja a garatizmok mozgékonyságát és volument is növelik. Az alkoholfogyasztás, és a késői vacsora ugyancsak izomlazító hatása révén gyorsan a garatizmok renyheségéhez és hangos horkoláshoz vezetnek az elalvást követően szinte azonnal. A dohányos emberek irritált szájüregi és garat-nyálkahártyája ugyancsak fokozza a horkolást. Gátolt orrlégzés minden esetben ront a helyzeten, hiszen elalváskor azonnal kinyílik a beteg szája, mely miatt a szájon át történő légzés kiszárítja a száj és garat nyálkahártyáját, mely tovább fokozza a vibrálást és az ezáltal keltet hanghatást.

A NightLase® terápia során a lézersugár felmelegíti a torok és a lágy szájpad szöveteit, amelyek a beavatkozás hatására feszesebbé válnak, ennek következményeként pedig csillapodik a páciens horkolásának intenzitása, illetve csökkennek az alvási apnoé káros következményei.
Az eljárás két egyszerű lépésben történik:

1. lépés: A MŰTÉTI TERÜLET ELŐKÉSZÍTÉSE - A lézersugár előmelegíti a szöveteket.
2. lépés: SZÖVETEK ÖSSZEHÚZÁSA LÉZERREL - A lézer összehúzza a szöveteket az érintett területen.
 
FONTOS!
A beavatkozásra kizárólag az egészségközpontunkban végzett szakorvosi vizsgálatot követően kerülhet sor, mely során a lézerterápiát végző fül-orr-gégész felméri az Ön állapotát és részletesen ismerteti az eljárást. 
 
A teljes NightLase® terápia három különálló, ismételt kezelésből áll. A kezeléseket ideális esetben 3 hetente végezzük, de természetesen a páciensek elfoglaltságához és programjához lehet alakítani az időpontokat. Fontos, hogy 6 hetet nem haladhat meg a 2 kezelés között eltelt idő. Lehetőség van negyedik kezelésre, de ezt csak a kezdő időponttól számított 12.-ik hét után lehet mérlegelni. A végső, javult állapot a kutatási eredmények szerint akár egy évig is fennmaradhat. Amennyiben a beteg vagy hozzátartozói a tünetek ismételt rosszabbodását tapasztalják, újabb kezelési ciklus végezhető.
MILYEN BIOLÓGIAI HATÁSAI VANNAK?
A Fotona lézerrendszere az SP Dynamis, a hatékony, mégis kíméletes Er:YAG modalitást alkalmazza, amely képes az egyes lézerimpulzusok hosszának optimalizálására. Ebben az üzemmódban a hőenergia anélkül hatol be a felsőbb szöveti rétegbe, hogy károsítaná azt, vagy nemkívánatos mellékhatást idézne elő. Az eljárás kellően kíméletes, így a szájüregben lévő érzékeny bőrfelületen is használható; ugyanakkor elég erőteljes ahhoz, hogy klinikai kezelésekhez is megfelelően hatékony hőtermelést biztosítson.

Mivel az Er:YAG lézer víz általi elnyelése nagymértékű, nagyon precíz ablációt tesz lehetővé. Az Er:YAG lézer okozta hőhatás jelentősen kisebb, mint más ablatív lézerek (CO2 lézer) esetében, ezáltal:
  • kisebb a mellékhatások kockázata;
  • gyorsabb gyógyulás érhető el;
  • lehetővé válik a kimetszett elváltozások szövettani vizsgálata.
Az Er:YAG nem ablatív SMOOTH üzemmódja hatékony lágyszövet-fiatalítást eredményez, a lábadozási idők szükségtelenek vagy rövidebbek, és kevesebb mellékhatás fordul elő, szemben az ablatív üzemmódok esetében tapasztaltakkal.
MILYEN ELŐNYÖKKEL JÁR A NIGHTLASE® TERÁPIA?
Egyszerű és gyakorlatilag fájdalommentes. A NightLase® kezeléseket a lézerterápiában járatos fül-orr-gégész szakorvos könnyen elvégezheti; a módszer magas sikerességi mutatókkal rendelkezik, alkalmazásával jelentős javulás érhető el az alvás minőségét illetően. Kutatások bizonyítják, hogy a NightLase® módszer jelentősen csökkenti a horkolás intenzitását, és hatékony, non-invazív kezelési lehetőséget nyújt az alvási apnoé káros következményeinek enyhítésére.

A NightLase® módszernél nincs szükség éjszakai segédeszközök viselésére vagy gyógyszeres kezelésre, és érzéstelenítés vagy altatás alkalmazása sem szükséges a kezelések során. A kíméletes beavatkozás eredményeként mind a betegek, mind pedig hozzátartozóik mindennapjaiba visszatér a nyugodt éjszakai pihenés élménye.
MENNYIRE FÁJDALMAS A KEZELÉS?
A kezelést „érzik” a páciensek, mely esetlegesen csekély melegség-érzettel és minimális mellékhatásokkal (szájszárazság, torokkaparás, idegentest - gombóc érzés) járhat együtt.
MENNYI IDEIG TART A KEZELÉS?
Általánosságban egy NightLase®-kezelés nem hosszabb 20-30 percnél, de ez nagymértékben függ a páciens érzékenységétől és az esetleges fokozottabb garatreflextől is. Az első kezelés a legkényelmetlenebb, hiszen a beteg nem tudja mire is számítson. A második illetve harmadik alkalom gördülékenyen zajlik, a betegeknek nem okoz az intenzitás növelése (leadott energia mennyisége) extra panaszt.

Árak

Horkoláskezelés

  2024 2023
Lézeres horkoláskezelés - Fotona NightLase® - 1. alkalom (melynek árából a konzultációs díj levonásra kerül) 120 000 Ft 120 000 Ft
Lézeres horkoláskezelés - Fotona NightLase® - 2. alkalom 120 000 Ft 120 000 Ft
Lézeres horkoláskezelés - Fotona NightLase® - 3. alkalom 120 000 Ft 120 000 Ft
Lézeres horkoláskezelés - Fotona NightLase® - 4. alkalom 60 000 Ft 60 000 Ft
Lézeres horkoláskezelés - Fotona NightLase® - Fenntartó kezelés 150 000 Ft 150 000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.