|
Dietetika
Dietetika, vagy más szóval táplálkozástudomány, a helyes étrend kialakításával foglalkozik. A megbetegedések jelentős százaléka részben, vagy teljesen gyógyítható, illetve megelőzhető a megfelelő, személyre, illetve betegségre szabott táplálkozási szokások kialakításával. Érdemes és hasznos dietetikushoz fordulni túlsúly, elhízás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, terhességi diabetes, emésztőrendszeri megbetegedések (étel allergiák, intoleranciák, gyomor és nyombél fekély, epe-, májbetegségek, gyulladásos bélbetegségek, emésztőrendszeri daganatok), vesebetegségek, szív- és érrendszeri problémák esetén, de természetesen az egészséges életmód és étrend kialakításakor is.
A megfelelő diéta (talán a diéta nem is jó kifejezés, inkább étrend) a közhiedelemmel ellentétben nem megkötéseket, nehézségekkel és sanyargatással teli időszakot, sokkal inkább egy jól kialakított, a mindennapokban hosszútávon és könnyedén alkalmazható étkezésekkel kapcsolatos életmódot jelent, amit az egyéni konzultációk után igazán sajátunknak érezhetünk, hiszen az teljes mértékig ránk szabva, az alapokat velünk együtt lefektetve állítja össze a dietetikus.
|
MIKOR FORDULJUNK DIETETIKUSHOZ?
|
- a normál testsúly megtartásában
- az elhízás, túlsúly csökkentésében
- a cukorbetegség kialakulásának elkerülésében, vagy időbeli kitolásában, illetve egyensúlyban tartásában
- a vércukorszint normalizálásának érdekében
- a vérben lévő magas vérzsírok( koleszterin, triglicerid szint esetén)
- a daganatos betegségek kialakulási kockázatának csökkentésében kér személyre szabott segítséget
- ill. azon betegségek esetén (pl.fogyás daganatos, pajzsmirigy, szív eredetű betegség miatt), ahol a megfelelő tápláltsági szint a gyógyulás előfeltétele
|
A dietetikai tanácsadás kiterjed – a teljesség igénye nélkül – az alábbi esetekre:
|
- Fogyókúra, hízókúra, optimális testtömegünk megtartása, sporttáplálkozás
- Várandósság, szoptatás alatti étrend, szülés előtti testtömeg visszanyerése
- Női problémák, változókor, hormonális változások, PCOS (polycystás ovarium syndroma)
- Reformtáplálkozás, vegetáriánus, vegán étrend
- Táplálék allergiák, intoleranciák étrendje
- Cukorbetegség, terhességi cukorbetegség, inzulinrezisztencia
- Emésztőrendszeri betegségek (fekélybetegség, epeproblémák, bélbetegségek, stb.)
- Szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás étrendje
- Daganatos betegségek
|
MI TÖRTÉNIK A DIETETIKAI VIZSGÁLAT SORÁN? |
Az első konzultáció a táplálkozási anamnézis felvételével, a tápláltsági állapot meghatározásával, a testtömegindex számítással (BMI) kezdődik. Ehhez tartozik az elhízás típusának meghatározása (derék/csípő körfogat hányados), a testösszetétel mérés, az izomtömeg meghatározása, a testzsír meghatározása, a hidratáltság( a szervezet folyadék ellátottsága) megállapítása, amelyet a második konzultáció során az egyénre szabott tanácsadás követ.
Dietetikus szakemberünk segít a páciens étrendbeli szabályainak összeállításában, az ételkészítés szabályainak lefektetésében, valamint a heti étlap összeállításában. Nagyban elősegíti a konzultáció hatékonyságát, ha a páciens táplálkozási naplóval érkezik, így az első alkalommal a napló kiértékelése rámutat azon pontokra, amin érdemes lesz a páciensnek változtatni az életmódváltása során.
|
HOGYAN ÉRKEZZEN A VIZSGÁLATRA? |
Tanácsadásra hozni szükséges (amennyiben van):
- Orvosi lelet vagy leletek
- Legutóbbi labor eredmények
- Szedett gyógyszerek doboza, vagy tájékoztató papírja, gyógyszerek szedési gyakorisága és mennyisége
- Konzultációs adatlap és táplálkozási napló (innen letölthető), minimum 3 nap
- Feltüntetni:
- Mikor evett, ivott (időpont), milyen típusú étkezés (reggeli, tízórai ebéd stb.)
- Mit evett, ivott
- Miből, Mennyit evett, ivott
- Mindig az étkezés időpontjában felírni a féleségeket, mennyiségeket
|
|
|