Mesterséges intelligencia az emlődiagnosztikában

Mesterséges intelligencia az emlődiagnosztikában

Mesterséges intelligencia az emlődiagnosztikában

Mi a Mesterséges Intelligencia (MI)?

A mesterséges intelligencia (MI) - angolul Artificial Intelligence (AI) - feladata emberi intelligenciát számítási modellekkel megvalósítani. A cél, hogy a számítógépeket minél inkább alkalmassá tegyük az emberi intelligenciával megoldható feladatok ellátására. A mesterséges intelligencia egy olyan rendszer, ami intelligens viselkedést mutat, a környezetét elemzi, bizonyos fokú autonómiával képes cselekedni egy adott speciális cél elérése érdekében, jelen esetben az emlődiagnosztikában.1

„A Magyarországon egyedülálló Transpara döntéstámogató rendszer az emlő röntgenképét Mesterséges Intelligencia technológiával elemzi. Ez a 40 év szakmai tapasztalata alapján kifejlesztett innováció már most több, mint 2 millió röntgenkép ismeretét foglalja magában. A Mesterséges Intelligencia folyamatos tanulását az orvosok által validált felvételek növekvő száma biztosítja. Az emlődiagnosztika folyamatában "második szempárként" segíti a Medoc Egészségközpontban dolgozó radiológusok munkáját. A Transpara dinamikusan fejlődő technológiája elsőként kapta meg a szigorúságáról híres Amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) engedélyét.2

A Transpara mesterséges intelligencia alkalmazásával hatékonyabban megvalósulhat Klinikánk mottója az emlődiagnosztikában:

  • nagyobb bizonyosság
  • jövőbe mutató technológia
  • komplex diagnosztika

A Medoc Egészségközpont elkötelezett híve annak, hogy klinikánkon minden korszerű eszköz és módszer a nálunk dolgozó szakemberek rendelkezésére álljon. Ezek közös használatával megvalósulhat az emlőrák korai felismerése. Az időben elkezdett terápiával a betegség nagyobb valószínűséggel gyógyítható. 3

"A Transpara MI integrálása a klinikai gyakorlatba úttörő előrelépést jelent az emlődiagnosztikában. MInden emlődiagnosztikai praxisban alkalmazni kellene!"
Rachel Brem, MD, Radiológus Professzor, George Washington Egyetem Orvostudományi Kara

Miben segíthet még ezen kívül a mesterséges intelligencia az emlődiagnosztikában?

Miért fontos tudnom, hogy milyen emlőtípusom van? 

A nők majdnem fele nem tudja, hogy denz emlője van.4 

Ha Ön 50 évnél fiatalabb, akkor valószínűleg a többséghez, azaz a denz emlőszövettel rendelkező hölgyek csoportjához tartozik. Ebben az emlőtípusban akár duplájára, extrém denz szövet esetén 4-6-szorosára emelkedhet az emlőrák előfordulásának gyakorisága. A tömör, mirigyes szerkezet elfedheti a daganatot, felismerését megnehezítheti a röntgen mammográfia önálló használata, így akár minden 3. invazív tumor láthatatlan maradhat. 

Ez alapján az emlő típusok az alábbiak lehetnek- az Amerikai Radiológus Kollégium állásfoglalása szerint kategoriák 

  • BI-RADS A - Majdnem teljesen zsíros 
  • BI-RADS B - Elszórtan mirigyes 
  • BI-RADS C - Heterogén sűrű 
  • BI-RADS D - Extrém denz

A Magyarországon egyedülálló Volpara Density ™ szoftver, az emlő röntgenképét Mesterséges Intelligencia technológiával elemezve határozza meg az emlő típusát. Az innovatív módszernek köszönhetően a folyamat automatizált, az eredmény objektív és rendkívül megbízható. 

Hogyan kapcsolódik ez a kérdés az emlődiagnosztikához? - merülhet fel Önben azonnal a kérdés. Bizonyos emlőtípusok vizsgálatakor az emlőradiológus éppen így érezheti magát. Olyan, mintha hógolyót keresne a hóviharban. Zsíros emlőtípusban az elváltozás könnyen látható, addig a fehéren megjelenő denz emlőtípusban sokkal nehezebben észrevehető. Ne halogassa az emlődiagnosztikai vizsgálatát és tudja meg minél hamarabb, hogy milyen típusú emlője van!


Forrás

1 Európai Bizottság: A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak és a Régiók Bizottságának: A közös európai adattér kialakítása felé. Brüsszel, 2018.4.25. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/ALL/?uri=CELEX:52018DC0237
2 FDA-jóváhagyási szám: K210404
3 Lång, K et al. Can artificial intelligence reduce the interval cancer rate in mammography screening? Eur Radiol (2021). J. Luis Raya Povedano et al. Al-based Strategies to Reduce Workload in Breast Cancer Screening with Mammography and Tomosynthesis: A Retrospective Evaluation Radiology (2021)
4 Diagnosis Anxiety Working Mother Breast Screening Report * Mandelson et al. Breast density as a predictor of mammographic detection: comparison of interval- and screen-detected cancers. JNatl Cancer Inst 2000; 92:1081–1087 ** Boyd, N.F., Guo, H., et. al., Mammographic Density and the Risk and Detection of Breast Cancer N Engl J Med 2007, 356 (3): 227-236 **Tabár, L., Vitak, B., et. al. Swedish Two-County Trial: Impact of Mammographic Screening on Breast Cancer Mortality

Árak

Emlődiagnosztika

A mammográfiás vizsgálatokat értékelő emlőradiológusok munkáját Mesterséges Intelligenciát alkalmazó Transpara 1.7.3 és Volpara Density™ döntéstámogató szoftverek segítik a még pontosabb diagnózis felállítása érdekében. A vizsgálat ára ezt tartalmazza.

  2024 2023
Emlő ultrahang alapvizsgálat
(emlő ultrahang + hónalji ultrahang + szakorvosi fizikális vizsgálat)
27 500 Ft 25 000 Ft
ABUS alapvizsgálat
(3D automata ultrahang ABUS készülékkel + hónalji ultrahang + szakorvosi fizikális vizsgálat)
45 000 Ft 42 000 Ft
Röntgen mammográfia + emlő ultrahang komplex vizsgálat
(Röntgen mammográfia + emlő ultrahang + hónalji ultrahang + szakorvosi fizikális vizsgálat)
49 500 Ft 49 500 Ft
Röntgen mammográfia + emlő ultrahang + ABUS komplex vizsgálat
(Röntgen mammográfia + 3D automata ultrahang ABUS készülékkel + hónalji ultrahang + szakorvosi fizikális vizsgálat)
67 000 Ft 67 000 Ft
Emlődiagnosztikai leletmegbeszélés
(más intézményben kapott lelet esetén)
27 500 Ft 25 000 Ft
Aspirációs citológiai mintavétel vékonytűvel
(beutaló szükséges)
39 000 Ft 39 000 Ft
Vastagtű aspirációs mintavétel
(beutaló szükséges)
59 000 Ft 59 000 Ft
Core biopsziás mintavétel szövettani vizsgálattal 90 000 Ft 84 000 Ft
Orvosi vizsgálatot kiegészítő árak
Röntgen mammográfia utólag elvégezve
(emlő ultrahang vagy ABUS vizsgálat kiegészítéseként)
28 000 Ft 28 000 Ft
Aspirációs citológiai mintavétel - további minta 16 500 Ft 14 000 Ft
Emlő kenet mintavétel 19 700 Ft 18 000 Ft
Felvételek CD-re/DVD-re írása
(opcionális szolgáltatás)
7 000 Ft 7 000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.