Kardiológia

Kardiológia

Kardiológia

Kardiológia a szívbetegségeinek megelőzését, diagnosztikáját és kezelését foglalja magában. A szív- és érrendszeri betegségek világszerte súlyos népegészségügyi problémát jelentenek, különösen a szívkoszorúér-betegség (coronaria sclerosis) és a magasvérnyomás-betegség (hypertonia). Elég csak azt a tényt megemlíteni, hogy hazánkban a magas vérnyomásban szenvedő lakosság kétharmada, kb. 1 millió ember vérnyomása meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket, mert vagy eleve nem tudnak betegségükről és ezért nem állnak kezelés alatt, vagy nem kielégítő a kezelésük. 

A fent említett betegségek a fejlett és a fejlődő országokban a felnőtt lakosság leggyakoribb halálokaként szerepelnek. Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek az elmúlt évtizedekben a halálozás több mint feléért voltak felelősök. Ezekben a kórképekben nagy jelentőségük van a kockázati tényezőknek, mint pl. a családban előforduló koszorúér-betegség, a dohányzás, a vér koleszterinszintje és a vérnyomás nagysága, elhízás, mozgásszegény életmód, stressz.. A cukorbetegség szintén jelentős rizikófaktora ezen betegségek kialakulásának. 

A szívbetegségek kockázata a korral növekszik, nőkben és férfiakban egyaránt. A férfiak kockázata nagyobb, mint a nőké egészen addig, amíg a nők el nem érik a változó kort. Ekkor a nők kockázata utoléri a férfiakét. A koszorúér-betegség és a magas vérnyomás kialakulásának hátterében az életmóddal kapcsolatos kockázati tényezők is állnak. Hazánkban a középkorú lakosságban kb. 1,5 millió férfi és 1 millió nő dohányzik. A dohányzók több mint fele húsznál több cigarettát szív naponta. A középkorú népességben több mint 200 000 ember alkoholista. Az embereknek közel fele nem törődik azzal, hogy mit és hogyan eszik. A népesség több mint egyharmada elhízott. Ezzel szemben a lakosságnak kevesebb, mint egynegyede végez rendszeres testmozgást.

Természetesen nem csak az előbb említett betegségek tartoznak a kardiológia tárgykörében, hanem egyéb a szív szerkezeti és működési egységeinek károsodása is. Ide tartoznak a szívbillentyű problémák, szívizom károsodások, különbözű eredetű szívritmuszavarok.

Betegségek

Érelmeszesedés (arteriosclerosis)
Az érelmeszesedés kialakulásának okozója a  tartós gyulladásos érelváltozás, illetőleg bizonyos vérzsír összetevők lerakódása az érfalban.. A vérbe jutott (akár kívülről táplálkozással bevitt, vagy a szervezet által feleslegben termelt, de fel nem használt koleszterin lerakódik a verőerek belsejében, megvastagítva, és így rugalmatlanná téve az érfalat. Az érelmeszesedéses betegséget a kis, közepes és nagy verőerek (artériák) falának megvastagodása (atheroma) jellemzi, amely a véráramlás csökkenését vagy teljes érelzáródást okozhat. A folyamat már fiatal korban kezdődhet, de a tünetek általában csak közép- és idős korban jelentkeznek. Ez a betegség valamilyen szinten mindenkit érint, különösen a fejlett országokban, ahol a vezető halálokok közé tartozik. Kialakulása mögött lehetnek genetikai okok, de a stressz, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, drogfogyasztás mind felgyorsíthatják a folyamatot.

Szívkoszorúér-betegség (coronaria sclerosis)
A koszorúér-betegség során a szívet oxigénnel és tápanyagokkal ellátó artériák az érelmeszesedés eredményeként beszűkülnek és ezzel csökkentik a szívizom saját ellátásához szükséges oxigén és tápanyag mennyiségét. Különösen megerőltetés, fizikai vagy lelki megterhelés hatására súlyosbodik a helyzet, amikor a szívizomra nagyobb terhelés jut. A legfőbb tünete az anginaként ismert keringési rendellenesség, amely hátterében a szívizmok oxigénhiányos állapota húzódik, mivel a romló vérkeringés miatt kevesebb oxigén jut a szívizmokba. Az anginás roham idején a mellkasra nehezedő érzés tapasztalható, illetve szorítás és fájdalom a mellkas középső részén, és ezek a fájdalmak kisugározhatnak a karokra, a nyakra, az arcra, a hátra vagy akár a hasi területekre is. Szív eredetű problémák esetén figyelmeztető jelek lehetnek az egyre kisebb terhelésre megjelenő nehézlégzés, csökkent fizikai energiaszint. Ilyen esetekben mindig gondoljon szív eredetre és forduljon kardiológushoz mielőbb!

Magasvérnyomás-betegség (hypertonia)
A magas vérnyomás (hipertónia), vagy ahogy mondani szokták a néma gyilkos, az az állapot, melyben az ütőerek (artériák) falára feszülő nyomás meghaladja a normális értéket. A vérkeringés egy zárt rendszer, és ha az erek nem tágulnak ki kellően, hogy átengedjék a vért a test egyes részeibe, akkor a szívnek erősebben kell pumpálnia, hogy a vért mozgassa és így a vérnyomás emelkedik. A megnövekedett vérnyomás terheli a szívet, az erek falának károsodásához vezet és olyan súlyos szövődményekkel fenyeget, mint a szívinfarktus, a szélütés (stroke), szívelégtelenség, perifériás érbetegség (érszűkület) vagy veseelégtelenség.
A magas vérnyomás okát legtöbbször nem sikerül kimutatni( esszenciális hipertónia), azonban ha valakinél frissen diagnosztizálják, mindenképpen keresni kell az esetleges kimutatható eredetet( pl. vesebetegség , vagy endokrin betegség okozta magas vérnyomás). Ez azért fontos, mert ilyen esetekben nem elég csak magát a magas vérnyomást kezelni, hanem a kiváltó okot is meg kell szüntetni, ha lehetséges.
Klinikánkon rendelkezésre áll a teljes diagnosztikus paletta, mely a magas vérnyomás felfedezéséhez és tartós gondozásához elengedhetetlen.

MIKOR FORDULJON KARDIOLÓGUSHOZ?

 • Indokolatlan, akár fizikai terhelés nélküli légszomj, nehézlégzés
 • Időleges eszméletvesztés
 • Indokolatlan fáradtság, fáradékonyság, étvágytalanság
 • Dagadó alsó végtagok
 • Megállapított szívbetegség esetén (billentyűprobléma, koszorúér-betegség, ritmuszavarok)
 • Egyenes ági rokon fiatalkori szívbetegsége esetén
 • Nyomó, szorító mellkasi fájdalom, a szegycsont mögött, amely kisugározhat a bal vállba, karba
 • Erős szívdobogás érzés, szapora pulzus
 • Lassú pulzus, kihagyott szívdobbanás érzés
 • Nem vagy nem jól beállított magas vérnyomás
 • Helytelen, egészségtelen életmód, jelentős túlsúly esetén
 • Tünetmentesen szűrés, megelőzés jelleggel
 MI TÖRTÉNIK A KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLAT SORÁN?
A kardiológiai szakvizsgálatunkon a páciens kórtörténetének, az előzetes betegségeinek, a használt gyógyszereinek, és életmódjának az orvos általi megismerését követően, az előzetes hozott dokumentáció átnézésére, különböző fizikális műszer nélküli és műszeres vizsgálatokra kerül sor. A hallgatózást, kopogtatást, és a vérnyomásmérést a megalapozott diagnózis felállításához szükséges további vizsgálatok követhetik, például mint a nyugalmi és ha indokolt terheléses EKG vizsgálat, HOLTER-24 órás folymatos EKG görbe rögzítés, egész napos vérnyomás monitorozás-ABPM, szívultrahang és kiegészítő laboratóriumi vizsgálatok. Végül kardiológusunk ezen információk alapján leletez, tanácsol, gyógyszeres vagy egyéb kezelést ír elő. Amennyiben szükségesnek látja további vizsgálatokra küldi a pácienst (pl. koronária CT, angiográfia-szív saját ereinek kontrasztanyagos vizsgálata-”festése”).
 MILYEN ULTRAHANG KÉSZÜLÉKET HASZNÁLNAK A KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLATOKHOZ?
 A Medoc Egészségközpontban a legkorszerűbb, kardiológiai felhasználásra optimalizált Philips EPIQ Elite 5G és Philips Affiniti 70 ultrahang készülékeket használunk.
 TUDNIVALÓK, ELŐKÉSZÜLETEK A VIZSGÁLAT ELŐTT
Kérjük, a páciens a korábbi leleteit hozza magával, írja föl a jelenleg szedett gyógyszereit. A rendszeresen szedett gyógyszereit vegye be a vizsgálat napján is! Nyugodtan ehet a vizsgálat előtt, ha csak kardiológiai vizsgálatra jön. Ha egyéb, pl hasi ultrahang vizsgálattal kapcsolt vizsgálatra érkezik (melyeket előzetesen egyeztetett), akkor elvárás, hogy üres gyomorral, tele hólyaggal jöjjön. Szív ultrahanghoz nem szükséges éhgyomorra érkezni.

Árak

Kardiológia

  2024 2023
Kardiológiai szakorvosi vizsgálat szívultrahanggal
(fizikális vizsgálat, nyugalmi EKG, szívultrahang)
51 500 Ft 47 000 Ft
Kardiológiai szakorvosi vizsgálat szívultrahanggal + boka-kar index mérés
(fizikális vizsgálat, nyugalmi EKG, szívultrahang és boka-kar index* mérés)
63 500 Ft  
Kardiológiai szakorvosi vizsgálat szívultrahanggal + terheléses EKG-vizsgálat
(fizikális vizsgálat, nyugalmi EKG, szívultrahang, terheléses EKG)
65 800 Ft 60 000 Ft
Kardiológiai szakorvosi vizsgálat szívultrahanggal + terheléses EKG-vizsgálat + boka-kar index mérés
(fizikális vizsgálat, nyugalmi EKG, szívultrahang, boka-kar index mérés* + terheléses EKG-val kiegészítve)
77 800 Ft  
Kardiológiai kontrollvizsgálat
(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)
26 900 Ft 24 500 Ft
Kardiológiai kontrollvizsgálat szívultrahanggal 40 000 Ft 36 500 Ft
Kardiológiai kontrollvizsgálat + terheléses EKG 51 500 Ft 47 000 Ft
Kardiológiai kontrollvizsgálat szívultrahanggal + terheléses EKG-vizsgálat 57 000 Ft 52 000 Ft
Kardiológiai kontrollvizsgálat 24 órás Holter-kiértékeléssel 39 500 Ft 36 000 Ft
Kardiológiai kontrollvizsgálat 24 órás ABPM-kiértékeléssel 39 500 Ft 36 000 Ft
Kardiológiai leletmegbeszélés 26 900 Ft 24 500 Ft
Terheléses EKG utólag elvégezve 23 000 Ft 21 000 Ft
Receptfelírás kardiológiai konzultációval
(Szakorvosi vizsgálatot követő javallatra.)
26 900 Ft 24 500 Ft
Nyugalmi EKG
(Szakorvosi vélemény nélkül)
15 700 Ft 14 300 Ft
Boka-kar index* mérés, mint önálló, kiegészítő vizsgálat 18 000 Ft  

 *Boka-kar index (más néven doppler index): A alsó és felsővégtagi vérnyomás hányadosa, mely tájékozódó jellegű non-invazív vizsgálat az alsóvégtagi érszűkület megállapítására

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Körmendy Réka

Dr. Körmendy Réka

Kardiológus, szívultrahang specialista

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. László Zoltán PhD

Dr. László Zoltán PhD

Belgyógyász, kardiológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Szentpáli Zsófia Judit

Dr. Szentpáli Zsófia Judit

Kardiológus, belgyógyász

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Végh Judit

Dr. Végh Judit

Belgyógyász, kardiológus, immunológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Villányi József

Dr. Villányi József

Belgyógyász, kardiológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Kecskés Ádám

Dr. Kecskés Ádám

Belgyógyász, kardiológus

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.