Kezdőlap

Bemutatkozás

Szolgáltatásaink

Orvosaink

Áraink

Vállalatoknak

Eszközparkunk

Kapcsolat

kardiologia

Kardiológia

green150

grey150

pink150

A kardiológia a szív- és érrendszer betegségeinek megelőzését, diagnosztikáját és kezelését foglalja magában. A szív- és érrendszeri betegségek világszerte súlyos népegészségügyi problémát jelentenek, különösen a szívkoszorúér-betegség (coronaria sclerosis) és a magasvérnyomás-betegség (hypertonia). Elég csak azt a tényt megemlíteni, hogy hazánkban a magas vérnyomásban szenvedő lakosság kétharmada, kb. 1 millió ember vérnyomása meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket, mert vagy eleve nem tudnak betegségükről és ezért nem állnak kezelés alatt, vagy nem kielégítő a kezelésük. A fent említett betegségek a fejlett és a fejlődő országokban a felnőtt lakosság leggyakoribb halálokaként szerepelnek. Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek az elmúlt évtizedekben a halálozás több mint feléért váltak felelőssé. Ezekben a kórképekben nagy jelentőségük van a kockázati tényezőknek, mint pl. a családban előforduló koszorúér-betegség, a dohányzás, a vér koleszterinszintje és a vérnyomás nagysága. A cukorbetegség szintén jelentős rizikófaktora ezen betegségek kialakulásának. A szívbetegség kockázata a korral növekszik, nőkben és férfiakban egyaránt. A férfiak kockázata nagyobb, mint a nőké egészen addig, amíg a nők el nem érik a menopauzát. Ekkor a nők kockázata utoléri a férfiakét. A koszorúér-betegség és a magas vérnyomás kialakulásának hátterében az életmóddal kapcsolatos kockázati tényezők állnak. Hazánkban a középkorú lakosságban kb. 1,5 millió férfi és 1 millió nő dohányzik. A dohányzók több mint fele húsznál több cigarettát szív naponta. A középkorú népességben több mint 200 000 ember alkoholista. Az embereknek közel fele nem törődik azzal, hogy mit és hogyan eszik. A népesség több mint egyharmada elhízott. Ezzel szemben a lakosságnak kevesebb, mint egynegyede végez rendszeres testmozgást.

 

 • Érelmeszesedés (arteriosclerosis)
Az érelmeszesedés kialakulásának okozója a tartósan magas koleszterin bevitel. A vérbe jutott, de fel nem használt koleszterin lerakódik a verőerek belsejében, megvastagítva, és így rugalmatlanná téve az érfalat. Az érelmeszesedéses betegséget a közepes és nagy verőerek (artériák) falának megvastagodása (atheroma) jellemzi, amely a véráramlás csökkenését vagy teljes érelzáródást okozhat. A folyamat már fiatal korban kezdődhet, de a tünetek általában csak közép- és idős korban jelentkeznek. Ez a betegség valamilyen szinten mindenkit érint, különösen a fejlett országokban, ahol a vezető halálokok közé tartozik. Kialakulása mögött lehetnek genetikai okok, de a stressz, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, drogfogyasztás mind felgyorsíthatják a folyamatot.

 

 • Szívkoszorúér-betegség (coronaria sclerosis)
A koszorúér-betegség során a szívet oxigénnel és tápanyagokkal ellátó artériák az érelmeszesedés eredményeként beszűkülnek és ezzel csökkentik a szívbe áramló oxigén mennyiségét. Különösen megerőltetés hatására súlyosbodik a helyzet, amikor a szívizomra nagyobb terhelés jut. A legfőbb tünete az anginaként ismert keringési rendellenesség, amely hátterében a szívizmok oxigénhiányos állapota húzódik, mivel a rosszabb vérkeringés miatt kevesebb oxigén jut a szívizmokba. Az anginás roham idején a mellkasra nehezedő érzés tapasztalható, illetve szorítás és fájdalom a mellkas középső részén, és ezek a fájdalmak kisugározhatnak a karokra, a nyakra, az arcra, a hátra vagy akár a hasi területekre is.

 

 • Magasvérnyomás-betegség (hypertonia)
A magas vérnyomás (hipertónia) az az állapot, melyben az ütőerek (artériák) falára feszülő nyomás meghaladja a normális értéket. A vérkeringés egy zárt rendszer, és ha az erek nem tágulnak ki kellően, hogy átengedjék a vért a test egyes részeibe, akkor a szívnek erősebben kell pumpálnia, hogy a vért mozgassa és így a vérnyomás emelkedik. A megnövekedett vérnyomás terheli a szívet, az erek falának károsodásához vezet és olyan súlyos szövődményekkel fenyeget, mint a szívinfarktus, a szélütés (stroke), szívelégtelenség, perifériás érbetegség (érszűkület) vagy veseelégtelenség.

 

Mikor forduljon kardiológushoz?

 • Indokolatlan légszomj, nehézlégzés
 • Időleges eszméletvesztés
 • Indokolatlan fáradtság, fáradékonyság, étvágytalanság
 • Dagadó alsó végtagok
 • Megállapított szívbetegség esetén (billentyűprobléma, koszorúér-betegség, pacemaker)
 • Egyenes ági rokon fiatalkori szívbetegsége esetén
 • Nyomó, szorító mellkasi fájdalom, a szegycsont mögött, amely kisugározhat a bal vállba, karba
 • Erős szívdobogás érzés, szapora pulzus
 • Helytelen, egészségtelen életmód, jelentős túlsúly
 • Tünetmentesen szűrés, megelőzés jelleggel

 

Mi történik a kardiológiai vizsgálat során?

A kardiológiai szakvizsgálatunkon a páciens kórtörténetének, az előzetes betegségeinek, a használt gyógyszereinek, és életmódjának az orvos általi megismerését követően a különböző fizikális vizsgálatokra kerül sor. A hallgatózást, kopogtatást, és a vérnyomásmérést a megalapozott diagnózis felállításához szükséges további vizsgálatok követhetik, például mint a nyugalmi és terheléses EKG, HOLTER, vérnyomás monitor, szívultrahang vagy kiegészítő laborvizsgálatok. Végül kardiológusunk ezen információk alapján leletez, tanácsol, gyógyszeres kezelést ír elő, és ha kell, további vizsgálatokra küldi a pácienst.

 

Milyen vizsgálatokat alkalmaznak szív- és érrendszeri betegségek felismeréséhez, kezeléséhez?

 • Komplex szív- és érrendszeri kivizsgálás
 • Magasvérnyomás-ambulancia: magasvérnyomás-betegség kivizsgálása, gyógyszeres kezelés beállítása és életmódtanácsokkal való ellátás
 • Mellkasifájdalom-ambulancia: mellkasi fájdalom okának kivizsgálása, gyógyszeres kezelés beállítása, infarktus megelőzés
 • Ritmuszavar-ambulancia: a ritmuszavar érzéstől a súlyos aritmiákig
 • Érambulancia: érszűkület kivizsgálása az alsó végtagoktól az agyi erekig a hasi artériákon keresztül, értágító infúziós kezelés a járástávolság növelésére
 • Agyvérzés megelőzése, kivizsgálása, kezelése
 • Szédüléses panaszok kivizsgálása, kezelése
 • Versenyszerű sportolás előtti kardiológiai állapotfelmérés, a veleszületett károsodások kiszűrésére

 

Milyen kardiológiai diagnosztikai vizsgálatokat végeznek?

 • NYUGALMI ÉS TERHELÉSES EKG VIZSGÁLAT
 • A szív izmainak ritmikus összehúzódásait elektromos impulzusok váltják ki. Az egymás után létrejövő elektromos kisülés és újratöltődés mintázata jól észlelhető EKG segítségével. Egyszerű, fájdalommentes és mellékhatás nélküli vizsgálat, amely sokat elárul a szív állapotáról. A hagyományos, nyugalmi EKG vizsgálat során az asszisztens az ágyon fekvő páciens mellkasára és végtagjaira elektródákat rögzít, majd az EKG készülék egy-két percig regisztrálja a szív elektromos tevékenységét. Abban az esetben, amikor az orvos olyan elváltozásra gyanakszik, amely csak fizikai terhelés mellett mutat tüneteket, terheléses EKG vizsgálatot javasolt. A páciens az elektródák felhelyezése után szobabiciklin intenzív mozgást végez, ennek hatására megemelkedik a szívizom vérigénye. Ha a szív izmait ellátó koszorúerekben szűkület alakul ki, a szív nem jut elég vérhez, az elektromos jelek megváltoznak. Az orvos az EKG görbék alapján igazolni tudja a koszorúér-szűkületet, valamint meg tudja ítélni, szükség van-e további vizsgálatokra.

 

 • 24 ÓRÁS EKG (HOLTER VIZSGÁLAT)
 • Szívünk működése óráról órára változhat. A 24 órás EKG (Holter) vizsgálatot egy hordozható készülék segítségével végezzük, azért hogy információt kapjunk a szívről a mindennapi tevékenységek közben, hosszabb vizsgált intervallumokban. Ezáltal a folyamatos kontroll során olyan eltéréseket is „elkap” a készülék, amelyek csak bizonyos helyzetekben vagy napszakokban jelentkeznek. A Holter EKG-t szívritmuszavarok pontos diagnosztizálására, megkezdett gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzésére, infarktust követő időszak nyomon követésére használjuk.

 

 • 24 ÓRÁS VÉRNYOMÁS MONITOR (ABPM)
 • Vérnyomásunk értéke állandóan változik a nap folyamán: a napszak, a stressz, az étkezések, a testmozgás befolyásolja. Érdemes tehát azt bizonyos problémák esetén mobil műszerrel egész nap nyomon követni. Fontos, hogy a kiválasztott időszak minden szempontból átlagos legyen, ne essen pihenőnapra, és ne változtasson a beteg az addigi gyógyszerszedési szokásain sem. A vizsgálat kezdetén vérnyomásmérő mandzsettát rögzítenek a karra, mely egy mobiltelefon méretű készülékhez csatlakozik. Ezután a páciens végzi szokásos napi tevékenységeit, de eseménynaplót vezet, melyben feljegyez mindent, ami a vérnyomásával kapcsolatban lehet, mint a rosszullétet, szédülést, stresszhelyzetet, megerőltető mozgást, stb. A vérnyomásmérő készülék beállítása az egyedi igényeknek igazodik, általában napközben 15 percenként, éjjel pedig 30 percenként végez egy-egy mérést. A 24 órás, nappali, éjszakai adatokat regisztrálja, átlagolja, majd azokat számítógépre letöltve az orvos a tevékenységnaplóból szerzett információk segítségével értékeli.

 

 • SZÍVULTRAHANG – ECHOKARDIOGRÁFIA
 • Ultrahangos képalkotó eljárás, amely során mozgóképet kapunk a szívről, így vizsgálhatóvá válnak a szívüregek, az azokat határoló falak, a billentyűk és a szívburok is. Fájdalommentes és káros hatással nem járó vizsgálat. Kimutathatóak vele például az infarktus utáni falmozgási zavarok, hegesedés, billentyűbetegségek, a szívüregek közti kóros irányú véráramlás, a szívburokban felgyülemlett folyadék vagy az üregekben kialakult vérrög. A vizsgálatra nem kell felkészülni. A páciens félmeztelenül fekszik a vizsgálóágyon, az orvos egy kevés zselét használva a mellkas bőrére illeszti a vizsgálófejet, és pásztázni kezd a szív felett. A kapott mozgóképet az orvos a monitoron kimerevítheti, méréseket végezhet rajta, kinyomtathatja, az adatokat pedig elmenti.

 

MILYEN KIEGÉSZÍTŐ VIZSGÁLATOK KAPCSOLÓDNAK A KARDIOLÓGIÁHOZ?

 • NYAKI(CAROTIS) ULTRAHANG
 • A carotis ultrahanggal a nyakban, az agy irányába futó verőerek állapotát, átjárhatóságát, esetleges elzáródását, szűkületét vizsgáljuk fájdalommentes módon.

 

 • ALSÓVÉGTAGI DOPPLER VIZSGÁLAT
 • Az erek állapotának megállapításához az egyik legjobb módszer a Doppler ultrahangos vizsgálat, mely során nem csupán az erek károsodásának fokáról kaphatunk pontos információt, de a bennük lévő keringésről, a vér áramlásáról is. Fájdalommentes és nem igényel különösebb előkészületet. A vizsgálat az érszűkület mértékének meghatározása mellett nagy segítségre lehet a vénabillentyűk állapotának megfigyelésében, valamint a mélyvénás trombózis diagnosztizálásában is.

 

MILYEN ULTRAHANG KÉSZÜLÉKET HASZNÁLNAK A KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLATOKHOZ?

  A MeDoc Egészségközpontban a legkorszerűbb, kardiológiai felhasználásra optimalizált Philips Affiniti 70 ultrahang készüléket használunk, mely kategóriájának egyik csúcskészüléke.

 

Orvosaink

kecskes adam

Dr. Kecskés Ádám

kormendy reka

Dr. Körmendy Réka

Dr. László Zoltán PhD

DR. LÁSZLÓ ZOLTÁN PhD

Dr. Szentpáli Zsófia Judit

Dr. Szentpáli Zsófia Judit

vegh judit profil1

Dr. Végh Judit

villanyi jozsef profil1

Dr. Villányi József

 

Tudnivalók, előkészületek a vizsgálat előtt

Kérjük, a páciens a korábbi leleteit hozza magával, írja föl a jelenleg szedett gyógyszereit. A renszeresen szedett gyógyszereit vegye be a viszgálat napján is! Nyugodtan ehet a vizsgálat előtt, ha csak kardiológiai vizsgálatra jön. Ha egyéb, ultrahang vizsgálattal kapcsolt vizsgálatra érkezik (melyeket előzetesen egyeztetett), akkor elvárás, hogy üres gyomorral, tele hólyaggal jöjjön.
 • Kardiológia

  ÁRAINK

  2022.06.30-ig
  2022.07.01-től
 • Kardiológiai szakorvosi vizsgálat szívultrahanggal(fizikális vizsgálat, nyugalmi EKG, szívultrahang)
  36 500 Ft
  41 800 Ft
 • Kardiológiai szakorvosi vizsgálat szívultrahanggal + terheléses EKG-vizsgálat(fizikális vizsgálat, nyugalmi EKG, szívultrahang, terheléses EKG)
  51 800 Ft
  56 500 Ft
 • Kardiológiai kontrollvizsgálat(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)
  19 500 Ft
  22 000 Ft
 • Kardiológiai kontrollvizsgálat szívultrahanggal
  28 900 Ft
  33 500 Ft
 • Kardiológiai kontrollvizsgálat + terheléses EKG
  36 500 Ft
  41 800 Ft
 • Kardiológiai kontrollvizsgálat szívultrahanggal + terheléses EKG-vizsgálat
  44 500 Ft
  48 500 Ft
 • Kardiológiai kontrollvizsgálat 24 órás Holter-kiértékeléssel
  26 500 Ft
  31 000 Ft
 • Kardiológiai kontrollvizsgálat 24 órás ABPM-kiértékeléssel
  26 500 Ft
  31 000 Ft
 • Kardiológiai leletmegbeszélés
  19 500 Ft
  21 000 Ft
 • Receptfelírás kardiológiai konzultációval(Szakorvosi vizsgálatot követő javallatra.)
  19 500 Ft
  21 000 Ft
 • Nyugalmi EKG(Szakorvosi vélemény nélkül)
  12 000 Ft
  13 000 Ft

KÉRJEN IDŐPONTOT!

 

Elérhetőségeink

Központi telefonszám:
+36 1 783 6004

Új rendelőnk:

MeDoc Lehel

1134 Budapest, Lehel utca 8.

MeDoc Cézár

1132 Budapest, Visegrádi u. 74.