Sérvműtétek

Köldöksérv

Sérvműtétek

Mi a sérv?

A sérv egy összefoglaló név: Valamely szerv, vagy szervrendszer kiboltosulása, előtüremkedése. A leggyakrabban ez a hasfalat érinti. Abban az esetben, ha hasfal/hasizomok meggyengülnek bizonyos pontokon, a hashártya és az alatta található hasüri szervek pl. vékonybél kiboltosulhat.

A leggyakoribb elváltozás lágyéksérv a lágyékhajlatban, a lágyékcsatornán keresztül férfiaknál a herét ellátó erek, idegek, herevezeték mentén alakul ki, mint a hasfal egyik gyenge pontja. Nőknél a méh egyik függesztő képlete, a kerek méhszalag mentén boltosul ki a hashártya. A sérvtömlő, mely a sérv hashártyával körülvett fala, megnőhet akár olyan nagyra is, hogy bélkacsok helyezkednek el benne. A sérvtömlő kilépési pontjánál(sérvkapu) leszorítás alakulhat ki, ami a sérv kizáródását jelenti. Ezen esetben sürgősségi műtétre van szükség, mert akár bélelhalással is járhat.

A kizárt sérv ezért veszélyes sürgős kórházi ellátást igényel. 

Szerencsére azonban ez egy ritka kórkép. Azt, hogy ezt biztosan megelőzzük a műtétet időben el kell végezni. Az egyéb megoldások (sérvkötő stb.) nem vezetnek végleges eredményre. A sérvkapu magától nem záródik! Sérv= műtét a legtöbb esetben, lehetőleg a korai szakaszban.

Ezen sérvek a kezdeti időszakban enyhe panaszokat okoznak:

kidudorodás, húzó, égető érzés alakul ki, mely mozgásra fokozódhat.

Milyen sérvek, amelyek elláthatók egynapos sebészeti beavatkozás keretein belül:

Lágyéksérv, mely a fentiek alapján részletesen leírásra került.

A combsérv ugyanezen anatómia elveke alapján a lágyékhajlati szalag alatt a comb felé boltosul ki a hashártya.

A köldöksérv a has egyik gyenge pontja (köldökgyűrű), ezen keresztül hashártya boltosul elő. 

A hasfali sérv általában előző műtét hegében kialakult hasfali defektus,

Röviden a műtétekről:

Több fajta műtéti megoldás létezik. A „hagyományos”, talán pontosabban fogalmazva, nyílt műtéti megoldások közül általában két eljárás a leghasználatosabb, amely egynapos sebészeti ellátás keretében elvégezhető.

Az egyik megoldás: a sérvkaput zárjuk és csak a szükséges képleteknek biztosítunk elég helyet a hasfalon keresztül haladáshoz. Ilyenkor három rétegben erősítjük meg a hasfalat, ezt Schouldice módszernek nevezzük. 

A másik, egyre inkább előtérbe kerülő eljárás, amikor műanyag, szövetbarát hasfalpótló háló felhasználásával erősítjük meg a hasfalat (Lichtenstein módszer). Ez egy idegen anyag egész életre szóló beültetésével jár. Az anyag szövetbarát, a világon sok-sok ezer ilyen típusú beavatkozás tapasztalata alapján a szövődményráta nagyon kicsi és a betegnek sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár a műtét után.

Azt, hogy kinél, melyik megoldás választandó, azt sok minden befolyásolja (hasizmok állapota, sérv nagysága, elhelyezkedése, kiújult sérv, életkor stb.)

Önnek, a műtétet végző orvos az előzetes vizsgálat alapján, személyre szabottan a legjobb megoldást fogja ajánlani klinikánkon.

A műtét utáni időszakról néhány szóban:

Lényeges, hogy az egynapos sebészet keretein belül végzett műtét ugyan olyan, mint a régebbi, „hagyományos” kórházi ellátás. A szervezet megterhelése, a gyógyulási folyamat ugyanaz, csak a szakszerű orvosi, nővéri megfigyelés időszaka rövidül le.

Ezért nagyon fontos az utasítások betartása, az otthoni beteg észlelés. Az utasításokat, felvilágosítást az orvos végzi a beteg és hozzátartozó részére. A hazaengedés csak kísérővel, hozzátartozóval lehetséges, aki vállalja a 24 órás felügyeletet. A beteg nem vezethet! Otthon két napig ágynyugalom, csak kevés mozgás javasolt.

Köldöksérv, hasfali sérv, posztoperatív (hasi műtét utáni) sérv:

A sérv a hashártya kiboltosulása a hasfal egy gyenge pontján keresztül. A köldök a has egyik gyenge pontja a születésünk óta. Sérv esetén ezen keresztül hashártya boltosul elő. 

A hasfali sérv általában előző műtét hegében kialakult hasfali defektus (izomrétegek szétválása), melyen keresztül a hashártya előboltosul. A sérvtömlő megnőhet akár olyan nagyra is, hogy bélkacsok helyezkednek el benne és ha a sérv kapunál leszorítás alakul ki, ami a sérv kizáródását jelenti, akár bél elhalás is kialakulhat. 

A kizárt sérv ezért veszélyes. Sürgősségi kórházi ellátást igényel. Ha nincs kizáródás többnyire csak kisebb panaszokat okoz, kidudorodás, húzó, égető érzés alakul ki.

A sérvkapu magától nem záródik! A sérvkötők csupán segédeszközök, a betegség gyógyulásához nem vezetnek.

Ezért érdemes már kisebb sérveket is megoperálni, mert az csak nagyobb lesz, mindvégig fennáll a kizáródás veszélye, növekedése miatt egyre nagyobb műtét szükséges a hasfal helyreállításához.

Árak

Sérvsebészet

  2024 2023
Lágyéksérv műtét -1 oldal 510 000 Ft 510 000 Ft
Lágyéksérv műtét (hálóbeültetéssel)- 1 oldal 550 000 Ft 550 000 Ft
Köldöksérv műtét altatásban 510 000 Ft 510 000 Ft
Köldöksérv műtét helyi érzéstelenítésben 410 000 Ft 410 000 Ft
Postoperatív hegben kialakult sérvek műtéti megoldása 510 000 Ft 510 000 Ft
Postoperatív hegben kialakult sérvek műtéti megoldása háló beültetésével 550 000 Ft 550 000 Ft
Combsérv műtét 510 000 Ft 510 000 Ft
Laparoscopos műtét után kialakult portsérv műtéti megoldása 510 000 Ft 510 000 Ft
Epigastrialis, paraumbilicalis sérv műtét 510 000 Ft 510 000 Ft 

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bencz László

Dr. Bencz László

Sebész, proktológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bertha László

Dr. Bertha László

Sebész, proktológus

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.