Gyermekpulmonológia

Gyermekpulmonológia

Gyermekpulmonológia

Gyermekpulmonológiai (gyermek tüdőgyógyászati) rendelésünkön a légúti, valamint az allergiás és immunológiai betegségek felderítésében, diagnosztizálásában, és kezelésében tudunk segítséget nyújtani. Csecsemő- és gyermekpulmonológiai betegségek között a legismertebbek az asztma, az allergiás rhinitis (orrnyálkahártya gyulladás) és a conjunctivitis (szem kötőhártya gyulladása), de gyermekpulmonológus, allergológus kezeli a gyakran társuló betegségként jelentkező atopiás dermatitis (érzékeny, kiütésre hajlamos bőr), urticaria (csalánkiütés), és egyéb allergiás betegségeket is.

MIKOR FORDULJON GYERMEKPULMONOLÓGUSHOZ?

 • Újszülött korban stridoros (hangos) sírási hang vagy stridoros légzés
 • Gyakori kruppos köhögés
 • Ha gyermekünknél akut vagy krónikus légúti betegség gyanúja merül fel, vagy elhúzódó több hete tartó köhögés kínozza
 • Amennyiben gyermekünknek nehézlégzése, sípoló, búgó, ziháló légzése jelentkezik, első alkalommal valószínűleg a házi gyermekorvos fogja ellátni. Az akut betegség alatt elláthatja hörgőtágító gyógyszerrel, szükség esetén egyéb tüneti szerekkel. Ha ez visszatérő probléma és egy szezonban több alkalommal is jelentkezik, mindenképpen gyermek tüdőgyógyász felkeresése, a gyermek gondozásba vétele javasolt
 • Allergiás orrpanaszok esetén: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, nazális (orr) hang
 • Allergiás szempanaszok esetén: szemviszketés, könnyezés
 • Allergiás bőrpanaszok esetén: ekcémás bőr, visszatérő csalánkiütés, napallergia, száraz, érzékeny bőr
 • Krónikus köhögés kivizsgálása céljából
 • Csecsemő és kisgyermekkori ételallergia gyanúja, különös tekintettel az egyre gyakoribb tejallergiára

ELÉRHETŐ GYERMEKPULMONOLÓGIAI SZOLGÁLTATÁSAINK

 • Szakorvosi vizsgálat
 • Légzésfunkció
 • Akut és krónikus légúti betegségek felderítése és kezelése
 • Életmódbeli tanácsadás
 • Szénanátha, asthma, allergia teszt elvégzése
 MI TÖRTÉNIK A GYERMEKPULMONOLÓGIAI VIZSGÁLAT SORÁN?
 
 • A gyermek tüdőgyógyász feladata felvenni a kórelőzményt, a születés körülményeit, családi anamnézist, továbbá a környezeti tényezőket felderíteni. Szükség esetén rohamoldó vagy fenntartó belélegezhető és egyéb szájon át szedhető gyógyszerekkel ellátni a gyermeket..
 • A kisdedkori nehézlégzéses epizódok többségét vírus/bakteriális infekció váltja ki. Amennyiben allergiás eredet is felmerül, azt három éves kor felett elvégezhető bőrteszttel igazolhatjuk.
 • Amennyiben gyermekünk testnevelés órán/futkározás/ szabadtéri játék közben köhög, fullad, hamarabb kifárad, mint a társai, érdemes ezeket a tüneteket kivizsgáltatni. Légzésfunkciós tesztek elvégzése segít, hogy a hörgőrendszer állapotáról információt kapjunk.
 • Amennyiben szénanáthás tüneteket észlelnek a gyermeken, (ilyenek például a gyakori tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés) a kiváltó allergén felkutatásának egyik módja az allergiás bőrteszt elvégzése. Az eredmények ismeretében szükség esetén tüneti szerekkel, illetve életmódbeli tanácsokkal látjuk el a szülőt annak érdekében, hogy minimalizáljuk a szénanáthás tüneteket.
 • Légzésfunkciós vizsgálat: A tüdőbetegségek kivizsgálásának elengedhetetlen része, a krónikus tüdőbeteg kezelésének hatékony követésére is szolgál. A vizsgálat a gyermektől kooperációt igényel. A mai modern számítógépes grafikák (gyertya elfújása, bowling, lufifújás) segítségével 5 éves kortól már játékos formában kivitelezhető.
 • Bőrteszt: Allergia kivizsgálásban a gold standardnak minősül, bármelyik napszakban elvégezhető. Az allergének kivonatát az alkar bőrére cseppentjük, majd karcolásos módszerrel bejuttatjuk a bőr alá. 15 perc elteltével leolvasható a reakció. Amennyiben bőrpír, duzzanat jelentkezik, az allergén kóroki szerepe valószínű. Az allergének mellett negatív(fiziológiás só) és pozitív kontroll (hisztamin) is kerül az alkarra.
 TUDNIVALÓK, ELŐKÉSZÜLETEK A VIZSGÁLAT ELŐTT
A gyermek tüdőgyógyászati vizsgálatra a gyermek korábbi leleteit, kórházi zárójelentéseit feltétlenül hozza magával. Amennyiben már szed gyógyszert, azokat is hozzák magukkal (a belégzéssel bejuttathatóakat is). Ha felmerül az allergia gyanúja, úgy annak érdekében, hogy az allergia teszt/bőrteszt elvégezhető legyen, ne szedjenek a vizsgálat előtt legalább egy hétig antihisztamin tartalmú gyógyszert (pl. Fenistil/Aerius stb.). Fontos, hogy nem kell éhgyomorra érkezni.

Árak

Gyermekpulmonológia

  2024 2023
Szakorvosi vizsgálat pulsoxymetriával és spirometriával 32 500 Ft 29 500 Ft
Gyermekpulmonológiai kontrollvizsgálat
(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)
25 800 Ft 23 500 Ft
Gyermekpulmonológiai leletmegbeszélés 25 800 Ft 23 500 Ft
Orvosi vizsgálatot kiegészítő árak
Terheléses spirometria 15 000 Ft 11 000 Ft
Prick-teszt - inhalatív/nutritív
(Kizárólag szakorvos felügyelete mellett végezzük, amennyiben az elvégzett vizsgálatok alapján
ezt szakorvosunk szükségesnek ítéli.)
18 000 Ft 16 400 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Marsi-Molnár Barbara

Dr. Marsi-Molnár Barbara

Csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.