Húgycső-, húgyhólyagtükrözés

Húgycső-, húgyhólyagtükrözés

Húgycső-, húgyhólyagtükrözés

A húgycső- és hólyagtükrözés egy endoszkópos eljárás az urológiában. Alkalmazásának szükségességét urológus szakorvos ítéli meg és adott esetben javasolja a szakorvosi vizsgálaton részt vevő páciensnek a tükrözés későbbi időpontban történő elvégzését. Célja betegség, kórisme megállapítása, megerősítése, vagy kizárása, korábban felfedezett és már kezelt húgyhólyagbetegség aktuális állapotának megítélése, ellenőrzése. A beavatkozás lehetőséget nyújt a továbbiakban szükséges gyógykezelés megtervezéséhez, továbbá az eszköz segítségével szükség szerinti terápiás és egyéb kezelési eljárásokhoz nélkülözhetetlen beavatkozások - pl. szövettani mintavétel - végezhetők el. A húgyhólyagtükrözést helyettesítő, vele egyenértékű vizsgálat nincs!

A videocisztoszkóp vizsgálófeje egy vékony, kamerában végződő, többfunkciós száloptikás vezeték, amelyet a szakorvos gombok segítségével forgathat el, hajlékonysága, hajlítása tehát vezérelhető. Segítségével nem csak kép- és videofelvétel készíthető az érintett területekről, de pl. kisebb bevatkozások elvégzésére is alkalmas. A MeDoc Egészségközpontban Olympus CYF-VH HD videocisztoszkópot használunk.

Hogyan zajlik a húgycső- és hólyagtükrözés?

Elvégzése külön időpontban történhet, azt megelőzően szükséges elolvasni az erről szóló betegtájékoztatót, majd az abban foglaltakról kérdéseket tehet fel a vizsgáló orvosnak és asszisztensének. Megfelelő tájékoztatást és részletes megértést követően aláírásával szükséges beleegyezését adnia a húgycső- és hólyagtükrözés elvégzéséhez. A beteg háton fekszik a vizsgálóasztalon. A húgycsőnyílást és környékét fertőtlenítjük. Férfiak esetén a húgycső-nyálkahártyát érzéstelenítő-csúsztatógéllel előkezeljük. Az eszközt kíméletesen vezetjük a húgyhólyagba, követve a húgycső élettani görbületeit. Megállapítható a húgycső tágassága, kóros nyálkahártya-eltérések, daganat, kő, idegentest, szűkület, húgycsőfal elváltozásai, a záróizom működőképessége, a dülmirigy hossza, nagysága, a hólyagnyak állapota. Áttekintjük a húgyhólyag űrterét, a nyálkahártya állapotát a húgyvezetékek szájadékait, innen a vizeletes akciókat, láthatjuk a húgyhólyag kóros elváltozásait: gyulladás, kő, daganat, idegentest stb. Húgyvezeték katéteren átmenetileg elvezethetjük a lezárt vese gennyes vizeletét.

Árak

Húgycső-, húgyhólyagtükrözés

  2024 2023
Húgycső- és húgyhólyagtükrözés
(Urológiai szakorvosi vizsgálatot követően külön időpontban)
85 500 Ft 78 000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Petrik Róbert

Dr. Petrik Róbert

Urológus , orvosigazgató, igazgatósági tag

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.