Szemészet

Szemészet

Szemészet

Mindennapokban a szemre, mint az egyik legfőbb érzékszervünkre támaszkodunk leginkább. Minden érzékünk közül a látás minőségének romlása vezet a legnagyobb mértékű életminőség romláshoz. A látásromlás hátterében számos ok állhat, melynek felderítése szemorvos feladata. A szemnek, mint minden szervnek, vannak egyéb, saját betegségei is (veleszületett elváltozások, gyulladásos betegségek, szerzett, korral járó elváltozások, daganatos megbetegedések stb.). Ezek felismerése és kezelése szintén szemorvosi feladat. A szervezet számos általános betegsége is okozhat szemészeti elváltozásokat, sok esetben a szemész már azelőtt felismeri az adott kórkép jeleit, mielőtt az bármi panaszt okozna, így a megelőzésben is fontos szerepe van. Emellett számos betegségnek van szemre is lokálizálódó szövődményei. Ha másra nem gondolunk, pl. a cukorbetegség, mely ma a világon a vaksághoz vezető legfőbb betegség. Magyarországon kb. 1 millió cukorbeteg él, tehát ez egy széles társadalmi réteget érintő probléma. 

 

Ne feledkezzünk, meg a szemvizsgálatról akkor sem, ha nincs panaszunk. Rendszeres szűrővizsgálattal, már akár a problémamentes időszakban is felderíthetők olyan elváltozások, amik a korai stádiumban még visszafordíthatók.

MIKOR FORDULJUNK SZEMORVOSHOZ?
  • Bármilyen típusú látásromlás/látáspanasz (közel, távollátási problémák, kettőslátás,  látótérrel összefüggő panaszok, fénykerülés stb.) esetén
  • „Vörös szem”, váladékozó szem előfordulásakor, aminek hátterében számos szembetegség állhat, ennek elkülönítése csak szemészeti vizsgálattal lehetséges
  • Ismert szembetegség esetén (pl. szürkehályog, zöldhályog), illetve annak gyanújakor, vagy ha a családban előfordult
  • Bármilyen szokatlan szemhéj vagy szemfelszíni elváltozás megjelenésekor
  • Szokatlan könnyezés esetén

Panaszmentes esetben: 

  • Életkortól független szűrővizsgálatként
  • Rendszeres kontaktlencse viselés mellett esedékes szűrővizsgálat
  • Ha olyan általános betegségben szenvedünk, amelynek szemészeti érintettsége is lehet (cukorbetegség, magasvérnyomás, egyes anyagcserebetegségek, pajzsmirigybetegség, egyes neurológiai betegségek stb)
  • Öröklődő eltérések esetén, ha van érintett vérrokonunk
  • Ha olyan gyógyszert szedünk rendszeresen, amelynek mellékhatásai között szemészeti eltérés is van
MI TÖRTÉNIK A SZEMÉSZETI VIZSGÁLAT SORÁN?

A szemvizsgálat fájdalommentes vizsgálat. A vizsgálat során alkalmazott eszközök fényereje a szemre semmilyen káros hatással nincs. Minden esetben felmérjük a beteg aktuális látásélességét, függetlenül a beteg panaszaitól. A szemészet – a szem sajátosságai miatt is - rendkívül eszköz és műszerigényes szakma, így a vizsgálat nem nélkülözheti a nagyítólámpa (réslámpa) használatát sem. Egyes esetekben további vizsgálatokra is szükség lehet, amit a szemorvos határoz meg a látott kép alapján. Amennyiben a szakorvos szükségesnek tartja a vizsgálathoz, akkor a beteg pupilláját szemcseppel kitágíthatja. Tágítás után a szemorvos utasításának megfelelően néhány óráig a gépkocsi vezetés nem javasolt.

A konzultáció és a vizsgálat minden esetben az eredményének megbeszélésével, további teendő esetén azok tisztázásával zárul. Amennyiben társszakmák bevonására is szükség van, a MeDoc Egészségközpont készséggel megszervezi az elérhető további szakorvosi vizsgálatokat is, így Önnek nem szükséges a további szakorvosok és helyszínek keresésével bajlódnia, mindent egy helyen elérhet.

 TUDNIVALÓK, ELŐKÉSZÜLETEK A VIZSGÁLAT ELŐTT

A vizsgálat során egyes esetekben szükség lehet pupillatágításra (pl. magasvérnyomásbetegség, cukorbetegek szemészeti szűrése). Ebben az esetben a vizsgálatot követő 2 órában autót nem lehet vezetni, esetlegesen javasoljuk, hogy kisérővel érkezzen.

Árak

Szemészet

  2024 2023

Szemészeti szakorvosi vizsgálat
(szemfenék vizsgálata réslámpával, refraktometria, szemnyomásmérés, vízustábla teszt, színlátás vizsgálata)

32 500 Ft 29 500 Ft

Szemészeti kontrollvizsgálat/leletmegbeszélés
(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)

25 800 Ft 23 500 Ft

Szemészeti műtét előtti szakorvosi vizsgálat

32 500 Ft 29 500 Ft
Szemészeti szakvélemény gépkocsivezetői alkalmassági vizsgálathoz
(Önmagában nem, csak háziorvosi vizsgálattal együtt érvényes.)
32 300 Ft 29 500 Ft
Szemészeti szakvélemény munkaalkalmassági vizsgálathoz
(Önmagában nem, csak foglalkozás-egészségügyi vizsgálattal együtt érvényes.)
32 300 Ft 29 500 Ft
Receptfelírás szemészeti konzultációval
(Szakorvosi vizsgálatot követő javallatra.)
25 800 Ft 23 500 Ft
Orvosi vizsgálatot kiegészítő árak 
Szemüvegfelírás 4 300 Ft 3 900 Ft
Könnycsatorna-átfecskendezés 13 200 Ft 12 000 Ft
Szaruhártya érzékenységének vizsgálata 8 200 Ft 7 500 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.