Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Kolonozkópia

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

A vastagbél tükrözéses vizsgálata egy flexibilis endoszkóppal végzett rutin beavatkozás, mely során képet kap a vizsgáló orvos a vastagbél belső bélfali elváltozásairól.

Mikor javasolt a vastagbél tükrözés? 

A vastagbéltükrözéses vizsgálatokat mindig szakorvosunk rendeli el előzetes gasztroenterológia vizsgálat alapján. Amennyiben felmerül gyulladás, fekély, polip, daganat gyanúja, véres széklet, székelési szokások megváltozása, bizonytalan eredetű fogyás, étvágytalanság, vagy esetleges hasi fájdalmak vannak az előzményekben. Ezen vizsgálat alatt lehetőség van szövettani mintavételre is a diagnózis pontosításának céljából, valamint a kialakult polipok eltávolítására is, amennyiben a mérete, elhelyezkedése ezt lehetővé teszi.

A vizsgálat általában 30-50 percig tart, mely elvégezhető érzéstelenítés nélkül is (némi kellemetlenséggel jár a páciens részéről), de teljesen fájdalommentesen is, bódításban vagy altatásban.

Bódításos vizsgálat során egy vénás injekciót kap a páciens, mellyel biztosítjuk a vizsgálat fájdalommentességét úgy, hogy közben a beteg kooperál a vizsgáló orvossal.

A bódításos vizsgálat után néhány órás megfigyelés szükséges, majd amennyiben az élettani funkciók megfelelőek (folyamatosan monitorozzuk) a páciens kísérővel hazamehet, de autót nem vezethet.

Otthon még javasolt a néhány órás pihenés.

Altatásos vizsgálat esetén az altatóorvos által előzetesen megvizsgált páciens egy rövid hatású altatószert kap vénásan, mely mély alvást és könnyű ébredést biztosít, így a páciens semmilyen kellemetlenséget nem él át. Az altatásban végzett vizsgálat során a betegek életfunkcióit folyamatosan monitorozzuk és amennyiben ezek rendben vannak, a vizsgálat után néhány órával éber állapotban távozhat is kísérővel.

Javasolt-e panaszmentes esetben, szűrő jeleggel a kolonoszkópia elvégzése?

A válasz egyértelműen igen. A vastagbéldaganatok kialakulása egy viszonylagosan lassú folyamat, mely általában polipokból alakul kis-ez lehet akár 5-10 év is.

A vizsgálat során korán felfedezett elváltozás életet menthet!

Kinek javasolt a szűrővizsgálat?
  • 50 éves élekor felett a nemzetközi ajánlások alapján javasolt
  • Akinek családban előfordult béldaganatos betegség
  • Ismert, örökölt familiáris polipózis esetén
Hogyan kell előkészülni a vastagbéltükrözéshez?

Ahhoz, hogy a vizsgálat teljes értékű legyen, fontosak a jó látási viszonyok és a tiszta bélrendszer.

Ezt megfelelő előkészítéssel (béltisztítással) lehet csak biztosítani.

A pontos előkészítés menetéről az előjegyzéskor szakorvosunk tájékoztatni fogja. Kérjük tartsa be az ott megkapott szóbeli és írásbeli utasításokat! Köszönjük!

Mi történik a vizsgálat során?

Megfelelő szóbeli és írásbeli felvilágosítás és beleegyezés után a vizsgáló helyiségben lefektetik Önt nyugodt környezetben. 

A végbél felől indulva egy vékony kb. 1cm-es átmérőjű hajlékony (flexibilis) csövet vezetnek óvatosan a vastagbélbe egészen a vékonybél vastagbélbe való csatlakozásáig. Amennyiben ez nem bódításban, vagy altatásban történik kissé fájdalmas, kellemetlen lehet. Bódításban, altatásban végzett vizsgálat ilyen jellegű fájdalommal nem jár.

A vizsgálat során esetlegesen felfújják a vastagbelet levegővel, hogy a fali egyenetlenségek kisimuljanak és a redőkben megbúvó apró elváltozások is láthatók legyenek. Ez a levegő a későbbiek során spontán távozik.

Amennyiben a vizsgáló olyan elváltozást talál, melynek eredete bizonytalan-szövettani vizsgálatra mintát vesz. Ennek az eredménye 8-10 nap múlva várható- Ez biztosítja a végleges és pontos diagnózist.

Abban az esetben, ha polipot észlel szakorvosunk a vizsgálat során (akár többet is), azt eltávolítja amennyiben ez lehetséges endoszkóppal. Természetesen ez is szövettani feldolgozásra, vizsgálatra kerül.

Gyakori kérdések a vizsgálat előtt:

Fájdalmas-e a vizsgálat?

A bódítás, altatás nélküli vizsgálat járhat fájdalommal, kellemetlenséggel. Amennyiben a páciens a bódításos, vagy altatásos vizsgálati lehetőséget választja, semmilyen kellemetlenséggel, fájdalommal nem kell számolnia.

Lehetnek-e szövődmények a vizsgálat során?

Mivel képzett szakembereink végzik a legmodernebb eszközökkel, alapvetően egy biztonságos vizsgálat a kolonoszkópia. Mint minden beavatkozásnál, így a vastagbéltükrözésnél is előfordulhat szövődmény elenyésző számban (pl. bélfal átlyukadás, vérzés, ahol eleve beteg a bélfal). Erről is előzetesen részletes tájékoztatást fog kapni a vizsgálatot végző szakorvosunktól.

Mikor tudok visszatérni a normál élethez a vizsgálat után?

A vizsgálat utáni 24 órában a teendők:

Bódításos vagy altatásos vizsgálat esetén a vizsgálatról csak kísérővel távozhat és aznap autót nem vezethet.

  • Alkohol fogyasztása tilos!
  • Javasoljuk, hogy altatásban történő vizsgálat esetén a vizsgálatot követő 24 órában ne maradjon egyedül.
  • Otthonában már a szokásos módon lehet táplálkozni.
  • Néhány órás pihenés és sok folyadék fogyasztása javasolt.
  • Kerülje a megerőltető fizikai tevékenységeket. 
  • Amennyiben orvosától nem kap más javaslatot, akkor a megszokott napi tevékenység 6-12 órával később már végezhető.
  • Amennyiben hasi fájdalmat, véres székletet, lázat tapasztal minél hamarabb forduljon a területileg illetékes ügyeleti ellátóhelyre.

Árak

Endoszkópia

  2024 2023
Endoszkópia előtti szakorvosi vizsgálat 32 500 Ft 31 500 Ft
Gasztroszkópia 55 000 Ft 50 000 Ft
Kolonoszkópia 82 500 Ft 75 000 Ft
Altatás gyomortükrözés vagy vastagbéltükrözés esetén 49 500 Ft 45 000 Ft
Altatás gyomortükrözés+ vastagbéltükrözés esetén 55 000 Ft 50 000 Ft
Gasztroszkópia+kolonoszkópia 126 500 Ft 115 000 Ft
Biopszia (1 régió) 16 500 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
15 000 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
Polipectomia 1 db  27 500 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
25 000 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
Polipectomia 2 db felett 22 000 Ft /darab
(+ szövettani vizsgálat)
20 000 Ft /darab
(+ szövettani vizsgálat)
„Bódítás” 16.500 Ft 15.000 Ft
Altatásban végzett endoszkópos vizsgálat előtti altatóorvosi vizsgálat  27.500 Ft 25.000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Buzás György Miklós PhD

Dr. Buzás György Miklós PhD

Belgyógyász, gasztroenterológus, diabetológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Tolmácsi Balázs

Dr. Tolmácsi Balázs

Gasztroenterológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bördős Adrienn

Dr. Bördős Adrienn

gasztroenterológus, belgyógyász

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.