Pulmonológia

Pulmonológia

Pulmonológia

Pulmonológia /tüdőgyógyászat/ a tüdővel, a felső és alsó légutak megbetegedéseivel foglalkozó orvosi szakterület. Korunkban az urbanizációnak betudható légszennyezettség növekedésével, egyre nagyobb számban fordulnak elő asztmás és krónikus légúti gyulladásos megbetegedések (pl. COPD). Ezek megelőzésének elősegítése, a már meglevő légúti krónikus betegségek, valamint a járóbetegellátás keretén belül a heveny és idült légzési panaszok, a fertőzéses eredetű tüdőgyulladások kezelése, a műtét előtti légzőszervi állapotfelmérés és tüdődaganat szűrés is a tüdőgyógyász feladata.

MIKOR FORDULJON TÜDŐGYÓGYÁSZHOZ?

  • Tüdőbetegséggel összefüggésbe hozható panaszok esetén: köhögés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, (rendszeres) alsó légúti váladékürítés.
  • Ismert tüdőbetegség esetén
  • Általános vagy szűrővizsgálat kapcsán a mellkasi képalkotó vizsgálat(ok)kóros elváltozást mutattak a tüdőben
  • Már korábban is fennálló, "megszokott" légúti panaszok változása esetén
  • Megelőző vizsgálatokkal más szerv betegségét fedezték fel és felmerül ennek esetleges összefüggése tüdőbetegséggel
  • Gyermekvállalás előtt ismert tüdőbetegség esetén állapotfelmérés illetve a legoptimálisabb terápia beállítása céljából (a teherbeesés esélyének megnövelése és a spontán vetélés esélyének csökkentése érdekében)
  • Fertőző tüdőbetegség vagy annak gyanúja a közvetlen környezetben
  • Családban előforduló öröklődési hajlamot mutató tüdőbetegségek kizárása céljából
  • Régóta dohányzók, 40 éves kor felett, még ha tünetmentesek is

MI TÖRTÉNIK A TÜDŐGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLAT ALATT?

 A tüdőgyógyászati szakvizsgálat során az orvos felveszi a kórtörténetet, áttekinti a hozott orvosi dokumentációkat, és fizikális vizsgálatnak veti alá a pácienst. A vizsgálati terv elkészítése és a tüdőgyógyászati kivizsgálás megszervezése ezután történik. Jellemzően légzésfunkciós vizsgálat és (ha ezt megelőzően nem történt) képalkotó eljárások válhatnak szükségessé. Amennyiben indokolt, az orvos - külső diagnosztikai partnerintézmény bevonásával - megszervezi a további vizsgálatokat (pl.CT, ), és társszakmák orvosaival is konzultál. Klinikánkon a mellkasröntgen és légzésfunkciós vizsgálat rendelkezésre áll. A  szakorvos a kontrollvizsgálat során összegzi a leletek eredményeit, beállítja a terápiát, tanácsokkal látja el a beteget, és megbeszéli vele az ellenőrző vizsgálatok időpontját.


 TUDNIVALÓK, ELŐKÉSZÜLETEK A VIZSGÁLAT ELŐTT

A páciens az első konzultációra hozza el az összes korábbi orvosi dokumentációját, különös tekintettel a pulmonológiai vizsgálatok eredményeire, adataira. Ha már történt röntgen vagy CT vizsgálat, akkor annak leletét és képanyagát (lehetőség szerint CD-n vagy más adathordozón) is hozza magával. Amennyiben a szakorvos úgy látja, hogy az előző vizsgálatok már régen történtek, ezek ismétlését írhatja elő.Árak

Pulmonológia

  2024 2023
Pulmonológiai szakorvosi vizsgálat 32 500 Ft 29 500 Ft
Pulmonológiai kontrollvizsgálat / leletmegbeszélés
(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)
25 800 Ft 23 500 Ft
Receptfelírás pulmonológiai konzultációval
(Szakorvosi vizsgálatot követő javallatra.)
25 800 Ft 23 500 Ft
Prick-teszt bőrön 18 000 Ft 16 500 Ft
Orvosi vizsgálatot kiegészítő árak
Légzésfunkciós vizsgálat
(spirometria)
18 000 Ft 20 000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Gantumur Ariunaa

Dr. Gantumur Ariunaa

Allergológus, immunológus, tüdőgyógyász

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.