Apró dudor a köldöknél. „Amíg pici nem kell vele foglalkozni.” Gondolják sokan. Pedig a sérvek esetében, így a köldöksérvnél sem elhanyagolható probléma, még akkor is, ha pici a sérvkapu.

De hogy is néz ki egy köldöksérv?

A sérvek három fő részből állnak: sérvkapuból, a sérvtömlőből és a sérvtartalomból.

Sérvkapu az a nyílás a hasfalon, amin keresztül a sérv kitüremkedik.  A sérvtömlő az a hasfal előtti, lágyrészek közé nyúló hashártya, melyet a kitüremkedő belek tolnak maguk előtt. A sérvtartalom pedig bármely hasi szerv lehet, amely be tud jutni a sérvtömlőbe, ez általában hasi zsírszövet, vékonybél vagy vastagbél.

A köldöksérv a hasfali sérvek egyik leggyakoribb típusa. A hasfal fejlődéstani okok miatt a köldök területén a leggyengébb. Gyakori fizikai megterhelés (emelgetés) vagy csupán a kötőszövetek gyengesége, hízás miatt is kialakulhat. Ezt az elváltozást a páciens általában hasprésre elődomborodó duzzanatként észleli a köldök területén.

Melyek a köldöksérv kialakulására hajlamosító leggyakoribb tényezők?

  • A hasi izmok, a hasfal fokozott igénybevétele, pl. gyakori nagy terhek emelése
  • Elhízás (főként hasi elhízás)
  • Terhesség
  • Általános kötőszöveti gyengeség

Miért nem kicsi baj a kicsi sérv?

A kidomborodó sérvtömlő a sérvtartalommal együtt hol a sérvkapun kívül, hol a sérvkapun belül a hasüregben helyezkedik el. Állapota az éppen aktuális megterheléstől függ. Kitüremkedhet akár egy tüsszentés vagy köhögés hatására is és általában hanyatt fekvő helyzetben visszahúzódik vagy visszanyomható.

A sérvtartalom akkor helyezhető könnyen vissza, ha a sérvkapu elég tág. Viszont pici sérvkapu esetében előfordulhat, hogy egy nagyobb megterhelés hatására nagyobb mennyiségű sérvtartalom türemkedik ki a sérvkapun és hiába próbáljuk azt nyugalomba visszahelyezni, nem tud a pici nyíláson magától „visszacsúszni”. Ilyenkor manuálisan próbálja meg a páciens visszanyomkodni, de van, hogy ez nem sikerül. Ilyen esetben előfordulhat a kizáródás, mely életveszélyes állapotot idézhet elő. A kizáródás oka lehet a szövet körül kialakult duzzanat, oedema is. Ilyenkor a kizáródott(nem visszahelyezhető) sérvtartalom a szoros sérvkapu miatt nem jut megfelelő vérellátáshoz és előfordulhat a benne lévő belek elhalása. Ez az állapot akut helyzet, mely azonnal sebészeti ellátást igényel.

Sajnos a köldöksérvek esetében a leggyakoribb a szűk sérvkapu, emiatt fokozottan fennáll a sérvtartalom kizáródásának veszélye.

Milyen panaszokat okozhat a köldöksérv?

  • Fájdalom, diszkomfort érzet a köldök területén, mely főként megterhelésre, tüsszentésre, köhögésre, hirtelen mozdulatra jelentkezik
  • A kitüremkedett sérv esztétikailag is zavaró
  • A nehezen visszahelyezhető sérv gyulladást, lázat is okozhat
  • Székletürítési nehezítettség alakulhat ki a sérvtömlőben kinn lévő bélkacsokban felhalmozódó bélsár és gázok miatt
  • Kizáródás, mely életveszélyes állapot

Megelőzhető a köldöksérv kialakulása?

Egészséges táplálkozással, rendszeres kíméletes sporttal és a túlsúly kialakulásának megelőzésével csökkenthetjük a köldöksérv kialakulásának esélyét. Amennyire lehetséges kerülni kell a nehéz tárgyak helytelen emelését és a hirtelen, nagy fizikai erőfeszítéseket. De sajnos a genetikailag kialakult kötőszöveti gyengeség ellen nem lehet tenni. Így vannak, akik az egészséges életmódjuk ellenére is köldöksérvtől szenvednek.

Emellett gyakori a terhesség alatt meggyengült hasfalban kialakult köldöksérv is.

Hogyan kezelhető a köldöksérv?

A köldöksérvre konzervatív kezelési mód nincs, kizárólag műtéti úton szüntethető meg.

A haskötők, sérvkötők nem oldják meg a sérvet, nem szüneteik meg, csak elodázzák a problémát. Bár vannak olyan esetek, amikor egyéb társbetegségek miatt a műtét nem végezhető el és ilyenkor ajánlott a haskötő viselése, ez a beavatkozás kis kockázata miatt azonban nagyon ritkán fordul elő.

A műtét típusa főként a sérv méretétől függ: kisebb köldöksérv esetén a bőrköldök általában megtartható és elegendő lehet a hasfal rétegekben történő összezárása, mely által megkettőződik a kötőszöveti réteg. Nagyobb köldöksérv esetében a rekonstrukciót követően, a sérvkapu varratokkal történő zárása után a felszínre hasfalerősítő szövetbarát hálót szükséges rögzíteni.

A hálóval történő köldöksérv műtét elsősorban aktívan sportoló vagy nehéz fizikai munkát végző páciensek számára ajánlott.

Bár a kicsi sérv nem feltétlenül kicsi baj, de mindenképpen kisebb beavatkozást igényel az ellátása. Egy kialakult köldöksérv nem fog magától megoldódni, mielőbbi műtéti megoldásával megelőzhető további szövődmények kialakulása és a nagyobb, a szervezetet jobban megterhelő beavatkozás szükségessége.

A kisebb köldöksérvek akár helyi érzéstelenítésben is operálhatóak, mely során még kisebb a szervezet terhelése.

Ha köldöksérvre gyanakszik, feltétlenül forduljon sebészhez szakorvosunkhoz, aki kivizsgálás során diagnosztizálhatja a problémát és segítséget nyújthat annak megoldásában.

Orvosaink

Dr. Tillmann Zsolt

Dr. Tillmann Zsolt

Plasztikai sebész

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bencz László

Dr. Bencz László

Sebész, proktológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Forgács Sándor

Dr. Forgács Sándor

Sebész, érsebész,  igazgatósági tag

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bertha László

Dr. Bertha László

Sebész, proktológus

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.